Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ 55 ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αναβολή σκοπιμότητας

ΧΑΝΙΑ (του απεσταλμένου μας Χριστόφορου ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Την επ' αόριστο αναβολή της δίκης των 55 αγροτών του Ηρακλείου, που δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χανίων για τον εμπρησμό της Νομαρχίας Ηρακλείου στις 30/9/1990, αποφάσισε χτες αμέσως μετά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο "λόγω απουσίας της πολιτικής αγωγής", προκαλώντας την εύλογη αντίδραση τόσο των συνηγόρων όσο και των κατηγορουμένων.

Οι αγρότες, όπως είναι γνωστό, έχουν παραπεμφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής στα επεισόδια που συνέβησαν στη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών στις 30/9/91, τα οποία κατέληξαν στον εμπρησμό του κτιρίου της Νομαρχίας. Μάλιστα τέσσερις αγρότες παραπέμπονται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος!

Μετά από σύντομη συνεδρίαση, η σύνθεση του Δικαστηρίου έκρινε σκόπιμη την αναβολή, λόγω της απουσίας της πολιτικής αγωγής, που θα εκπροσωπούσε το Δημόσιο. Κι αυτό παρόλο που με πρόσφατο έγγραφό της η Νομαρχία Ηρακλείου γνωστοποιούσε στο Δικαστήριο ότι το Δημόσιο "στην παρούσα φάση δε θα εκπροσωπηθεί στο δικαστήριο και δε θα διεκδικήσει αποζημίωση για τη φθορά του κτιρίου της Νομαρχίας".

Η απόφαση της αναβολής στηρίχτηκε στο επιχείρημα ότι κατά τη φάση της προανάκρισης, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσαν ότι θα διεκδικήσουν απ' τους κατηγορούμενους αγρότες αποζημίωση, συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων δραχμών.

Στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χανίων ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των αγροτών και των εργαζομένων, που συνόδευσαν τους κατηγορούμενους ως ένδειξη συμπαράστασης στη δοκιμασία που υποβάλλονται. Εκτός απ' τον απλό κόσμο, η αίθουσα του δικαστηρίου γέμισε ασφυκτικά από πλήθος συνδικαλιστών και συνεταιριστών του Ηρακλείου, των Χανίων και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί ήταν επίσης η νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη και ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τζανακάκης.

Αλληλεγγύη

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όλοι οι αγρότες και συνεταιριστές του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν έξω απ' το Δικαστήριο και συμφώνησαν ομόφωνα να παραμείνουν στα Χανιά και να συμμετάσχουν στην πορεία συμπαράστασης προς τους 28 Χανιώτες που δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου. Οι 28 Χανιώτες κατηγορούνται για τον εμπρησμό του κτιρίου της Νομαρχίας Χανίων, που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του αντιβασικού συλλαλητηρίου, τον Ιούλη του 1990.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φλεβάρη, ενώ σήμερα βρίσκεται στη φάση των απολογιών των κατηγορουμένων.

Αξίζει να τονιστεί ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις μέχρι σήμερα απολογίες των κατηγορουμένων προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, όπως ότι:

- Η επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών ήταν προσχεδιασμένη. Γι' αυτό, άλλωστε, βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στο κτίριο της Νομαρχίας, ενώ η επίθεση που εξαπέλυσαν έγινε απρόκλητα και βίαια.

- Κανείς από τους 28 δε συνελήφθη επ' αυτοφώρω να κάνει τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

- Επαληθεύονται οι καταγγελίες που έγιναν κατά την ακροαματική διαδικασία, για βασανιστήρια συλληφθέντων από αστυνομικούς, τόσο στο Τμήμα Ασφάλειας όσο και στο Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο οδηγήθηκαν. Και τέλος σε σοβαρές αντιφάσεις έπεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που αποδεικνύει ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα για να "χτυπηθεί" το αντιβασικό κίνημα των Χανίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ