Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προβληματική η πολιτική για τα ενοίκια κατοικιών

Οσο ολοκληρώνεται η πολιτική απελευθέρωσης ενοικίων, τόσο αυξάνονται οι αγωγές εξώσεων κατά ενοικιαστών που δεν πληρώνουν τις "απελευθερωμένες" αυξήσεις

Τα προβλήματα, που δημιουργεί σε ενοικιαστές και μικροϊδιοκτήτες η πολιτική "απελευθέρωσης" της αγοράς που εφαρμόζει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των ακινήτων, επανήλθαν στην επικαιρότητα με αφορμή τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το περασμένο Σάββατο και την οποία ακολούθησαν σχετικές δηλώσεις απ' την ηγεσία τόσο των ιδιοκτητών τόσο και των ενοικιαστών. Ανάμεσα στα προβλήματα αυτά, είναι για μεν τους ενοικιαστές οι συνεχείς αυξήσεις στα νοίκια και οι αγωγές εξώσεων σε όσους δε συμβιβάζονται με την πληρωμή των αυξήσεων που απαιτεί η απελευθερωμένη αγορά, για δε τους μικροϊδιοκτήτες η υπερφορολόγηση των ισχνών εισοδημάτων που εισπράττουν από το νοίκι.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιάς κατά τη γενική συνέλευση, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές από την πολιτική της απελευθέρωσης που προωθείται, χαρακτήρισε... "σαπουνόφουσκες" τις δηλώσεις των ενοικιαστών για κύμα εξώσεων στις απελευθερωμένες λόγω 12ετίας ή 9ετίας μισθώσεις κατοικιών. Οπως υποστήριξε ο ίδιος, τη βδομάδα 9 έως 13 Γενάρη, κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 168 αγωγές απελευθερωμένων μισθώσεων, δηλαδή κατά μέσο όρο 33 αγωγές την ημέρα!

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαστών Στ. Αρμένης,σε σχετικές δηλώσεις του, υποστήριξε ότι κατά τις πρώτες 18 μέρες του Γενάρη, κατατέθηκαν 1.150 εξωστικές αγωγές, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν κατατεθεί μόνο 689.Πάντως, από τις δηλώσεις και των δύο πλευρών προκύπτει ότι ο κίνδυνος έξωσης για τους ενοικιαστές, εξαιτίας της πολιτικής της απελευθέρωσης είναι υπαρκτός. Παρά τους ισχυρισμούς της πλευράς των ιδιοκτητών περί του αντιθέτου, τα νούμερα που παρέθεσαν και κάνουν λόγο για 33 οικογένειες ενοικιαστών κατά μέσο όρο, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο της έξωσης, είναι αποκαλυπτικά...

Σχετικά με τη φημολογούμενη από αρμόδια στελέχη, πιθανότητα και νέας αλλαγής του νόμου περί ενοικίων των κατοικιών, η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο παράτασης του ενοικιοστασίου. Παράλληλα, στην ίδια συνέλευση, οι ιδιοκτήτες εξέφρασαν φόβους για επικείμενη επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ενδεχόμενο που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος σε χτεσινές του δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ