Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 1995

Υποπτα υπουργικά μισόλογα για τη μονιμότητα στο δημόσιο

"Ηξεις Αφήξεις" και... αποσαφηνιστικές δηλώσεις του υπουργού Προεδρίας. Με άδεια χέρια έφυγε χτες η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ από τη συνάντηση με τον υπουργό Προεδρίας, Γ. Ποττάκη.


ΣΕΛ.  9

"ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΠΟΝΣΟΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
ΛΑ+ΔΚΙΚΗ
ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ
η μαζική υποκουλτούρα

Συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για τον πολιτισμό στη Βουλή. Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

"Η πνευματική υποδούλωση είναι ο κύριος δρόμος για την πολιτική και οικονομική υποδούλωση ολόκληρου του λαού". Αυτό τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ για τον πολιτισμό.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που έχουν περιορίσει τις δαπάνες για τον πολιτισμό σε επίπεδα ντροπής. Κατάγγειλε ότι πολυεθνικές εταιρίες όλων των ειδών, βιομήχανοι, εκδότες, εφοπλιστές γίνονται παραγωγοί πολιτισμού και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της Τέχνης, οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες καλούνται να γίνουν υπάλληλοί τους. Σημείωσε με έμφαση πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις μετατρέπουν το υπουργείο Πολιτισμού σε υποχείριο και εκτελεστικό όργανο των μεγιστάνων του πλούτου. Αποκάλυψε την υποκρισία κομμάτων και πολιτικών, που στα λόγια υπερθεματίζουν για τον πολιτισμό, αλλά δε θέλουν να έρθουν σε ρήξη και σύγκρουση με εκείνους που τους βοηθάνε και νομιμοποιούνται στην εξουσία.

Την ανάγκη αντίστασης στη μαζική υποκουλτούρα σημείωσε στην ομιλία του ο Μ. Κωστόπουλος. Οι ίδιες οι ανάγκες - τόνισε - η ζωή, το καθήκον να μην περάσει η βαρβαρότητα των "Ράμπο", της τσόντας, των ναρκωτικών, του εκφυλισμού, της απανθρωπιάς επιβάλλουν τη στάση άρνησης, αντίστασης, αλλά και νέας δημιουργίας.


ΣΕΛ.  6   -   8

Με απεργία και συγκέντρωση αντέδρασαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει εσπευσμένα τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης, προκειμένου να την παραδώσει "καθαρή" στους ιδιώτες. Από συνδικαλιστές επισημάνθηκε η ανάγκη της κλιμάκωσης ενός αγώνα με συνέχεια και συνέπεια, προκειμένου να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.


ΣΕΛ.  14   -   15

"Λύση" λουκέτο...

Ηταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΕΒ και μάλιστα από αυτούς που θέλησαν να πλασάρουν προς τα έξω ένα πιο "υπεύθυνο" πρόσωπο του Συνδέσμου των βιομηχάνων. Επωφελήθηκε του διαμελισμού της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και πήρε ένα από τα πολύτιμα κομμάτια της, το εργοστάσιο των Φιλιατών. Τώρα είναι ευρωβουλευτής, αλλά πάνω απ' όλα παραμένει βιομήχανος... Ο λόγος για τον Στ. Αργυρό, ο οποίος προχτές ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κλείσει μια από τις επιχειρήσεις του, τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ!

Πρόκειται για την τελευταία κλωστοβιομηχανία στην περιοχή της Ν. Ιωνίας και για μια από τις τελευταίες στην Αττική. Απασχολεί 150 εργαζόμενους, οι οποίοι πετάγονται στην κόλαση της ανεργίας. Από τον "εκσυγχρονιστή", πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ, ο οποίος... εκσυγχρόνισε τόσο πολύ την επιχείρησή του, που να διαπιστώνει αίφνης ότι το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης έχει παραγίνει υψηλό, λόγω της πεπαλαιωμένης και ξεπερασμένης τεχνολογίας... Επομένως, η "λύση" είναι το "λουκέτο"!

Ο ίδιος, βέβαια, δε θα βγει ζημιωμένος. Βλέπετε, το να κλείνεις σήμερα μια κλωστοβιομηχανία στην Ελλάδα αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μάλιστα δίνει και ειδικά ...κίνητρα. Εξάλλου, γνωστός και με κίνητρα είναι στρωμένος και ο δρόμος της ...εσωτερικής ή ...εξωτερικής "μετανάστευσης" επιχειρήσεων. Με τους 150, όμως, εργαζόμενους, που από μέρα σε μέρα περιμένουν την απόλυσή τους, τι θα γίνει; Θα περιμένουν την "καλύτερη μέρα", που μόλις προχτές υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός;


Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε το ποσό των 300.000 δρχ. για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διάσωση του αρχείου του Κόμματος.
  • Η Εταιρία "Τσιμέντα Χαλκίδας" ΑΕ προσφέρει 10 τόνους τσιμέντο, αξίας 200.000 δρχ.
  • Η ΒΑΛΙΑ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗ πρόσφερε ως δεύτερη δόση 1.050.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ "902".
  • Η Τ.Α. προσφέρει 200.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Κυψέλης σαν τέταρτη δόση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ