Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική και πολιτική απάντηση

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου - Κολωνού και πέριξ διαμαρτύρεται για τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στο Περιστέρι για το πιλοτικό πρόγραμμα ηλικιωμένων

Στις 18 Ιούνη 1996 - δώδεκα μέρες μετά την ανακοίνωση των Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των διαβόητων ΕΚΑΣ, για τους συνταξιούχους - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέφθηκε το Περιστέρι και απ' το 3ο ΚΑΠΗ εξήγγειλε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" σε ΚΑΠΗ του Λεκανοπεδίου και της επαρχίας.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου - Κολωνού και πέριξ,τότε "ο πρωθυπουργός απαξίωσε να δεχτεί το Σύνδεσμο των συνταξιούχων και άλλους κοινωνικούς φορείς, γιατί του ήταν ενοχλητικό να ακούσει από υπεύθυνους και αρμόδιους τα προβλήματα που αφορούν τους συνταξιούχους της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης που είναι το Περιστέρι, καθώς και τα γενικότερα που αφορούν τους συνταξιούχους της χώρας". "Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, ήρθε στο Περιστέρι για να εισπράξει το "ευχαριστώ" και το "μπράβο" από τους συνταξιούχους, για το επίδομα ντροπής που δίνει σε ελάχιστους, αφού πρώτα περάσουν από σαράντα κόσκινα και τη λαιμητόμο της Εφορίας. Μάλιστα κουβάλησε μαζί του ολόκληρη κουστωδία από υπουργούς και κλακαδόρους, γεμίζοντας την αίθουσα του ΚΑΠΗ, για να εκτοπίσουν κάθε δυσάρεστη παρουσία".

Ο πρωθυπουργός, όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, αντί ουσιαστικών μέτρων για τους συνταξιούχους είπε τα εξής παράδοξα: "Επειδή η πολιτεία δεν έχει τα μέσα, οικονομικά και άλλα, πρέπει να βρεθούν εθελοντές, μεταξύ των ίδιων των συνταξιούχων και της τοπικής κοινωνίας, που θα συνδράμουν στη βοήθεια των ατόμων της τρίτης ηλικίας, εννοώντας τους δήμους και τα ΚΑΠΗ, τη δε δαπάνη για τη φροντίδα των ατόμων αυτών την αναθέτει στη φιλανθρωπία, στις δωρεές κλπ".

Και ο Σύνδεσμος τονίζει: "Κανείς δε λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προγράμματα προστασίας για τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη προστασίας. Αυτά όμως πρέπει να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση και την ανάλογη υποδομή στήριξης και όχι με τη φιλανθρωπία. Γιατί η κυβέρνηση κάνει εντελώς αντίθετα, αφού πετσοκόβει συνεχώς τις κοινωνικές δαπάνες, στο όνομα του προγράμματος σύγκλισης, όπως για υγεία, παιδεία, συντάξεις, ΚΑΠΗ και άλλα. Ο δε υφυπουργός κ. Κοτσώνης, πιο ειλικρινής, είπε ότι υπάρχει υπουργική απόφαση για λειτουργία Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ιδιωτικού χαρακτήρα που θα κάνουν Ελληνες και ξένοι επενδυτές. Τα πάντα λοιπόν στους ιδιώτες. Ακόμα και τα γεράματα στη μανία του κέρδους".

Ηδη η υπουργική απόφαση για τις ΜΦΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 455/2.14.1996) και μπορεί πλέον να "ελκύσει νέους επενδυτές (ημεδαπούς, αλλά και αλλοδαπούς), αλλά και για να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των περισσότερων ήδη λειτουργούντων (τουλάχιστον εκείνων που εκπληρώνουν ορισμένες προϋποθέσεις), που έπρεπε στην πλειονότητά τους να κλείσουν, με συνέπεια τη δημιουργία τεράστιου κοινωνικού προβλήματος", όπως έλεγε η κυβέρνηση όταν ανακοινώθηκε (7.6.1996) η έκδοση της απόφασης.

Η υπουργική απόφαση, πέρα απ' τις προδιαγραφές, προβλέπει ανώτατο χρονικό όριο απ' την ημερομηνία της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την εναρμόνιση των ήδη λειτουργούντων φορέων περίθαλψης και φροντίδας. Για τις προεγκρίσεις των σχεδίων και τις νέες άδειες λειτουργίας θα ισχύσει η παραπάνω απόφαση, ενώ καταργούνται οι διατάξεις του ΠΔ 692/1979.

Ο Σύνδεσμος των συνταξιούχων ΙΚΑ του Περιστερίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για "τη στάση αυτή του πρωθυπουργού, όσο και για τα εξαγγελλόμενα" και απαιτεί "εδώ και τώρα" την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων των συνταξιούχων:

  • Την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη, καθώς και τη διαμόρφωση των συντάξεων στα άλλα ταμεία στο 80% του μισθού των ενεργεία.
  • Την κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων (1902/90, 1976/91 και 2084/92) που ψήφισε η ΝΔ.
  • Τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Και η ανακοίνωση του Συνδέσμου καταλήγει: "Να είναι βέβαιος ο πρωθυπουργός ότι, από τους συνταξιούχους της πόλης μας θα πάρει την πρέπουσα αγωνιστική και πολιτική απάντηση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες νέα κρούσματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μέτρα(2021-01-26 00:00:00.0)
Δεκάδες φορείς καλούν στο συλλαλητήριο για την Υγεία(2015-03-19 00:00:00.0)
«Με αίσθημα ευθύνης, ευαισθησίας και χρέους...»(2000-03-27 00:00:00.0)
Προσέλκυση ξένων επενδυτών για τους συνταξιούχους!(1996-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ