Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Πρασιά του Μεγάρου Μουσικής...

Συζητήθηκε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά του Προεδρικού Διατάγματος Λαλιώτη, που δίνει στον Λαμπράκη τη δυνατότητα να προχωρήσει στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του

"Το Πάρκο Ελευθερίας μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε πρασιά του Μεγάρου Μουσικής, που κατακτά συνεχώς τους παρακείμενους χώρους, την ίδια στιγμή που οι κοινόχρηστοι χώροι της Αθήνας συνεχώς ελαττώνονται". Αυτά τόνισε ο Λεων. Αυδής,δημοτικός σύμβουλος στη χτεσινή συζήτηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που στρέφονταν κατά του προεδρικού διατάγματος Λαλιώτη, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον μεγαλοεκδότη Λαμπράκη να υλοποιήσει τα "μεγαλεπήβολα" σχέδιά του - κτίριο πολλαπλών χρήσεων, γκαράζ κτλ. - και να καταστρέψει το Πάρκο Ελευθερίας.

Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε από τους δημοτικούς συμβούλους Λ. Αυδή, Α. Φιλίνη και Μ. Δίζη - Πατσουρέα,τους εξωραϊστικούς συλλόγους "Λυκαβηττός" και "Αρδηττός",το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών(ΣΑΔΑΣ) την ΠΕΑΕΑ,την οργάνωση "Αττική - Περιβάλλον SOS", την Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων και το Οικολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας.

Εντύπωση προξένησε η χτεσινή διαφοροποίηση του εισηγητή - παρέδρου Α. Ράντου ότι δεν είναι απαραίτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κτίριο πολλαπλών χρήσεων που σκοπεύει να κάνει ο Λαμπράκης, ενώ το Ε Τμήμα του ΣτΕ, με προηγούμενη γνωμοδότησή του έκρινε ότι η περιβαλλοντική μελέτη είναι αναγκαία για την κατασκευή τέτοιων έργων. Ο Α. Ράντος πρότεινε την απόρριψη της προσφυγής, τονίζοντας ότι δε βρίσκουν έρεισμα οι ισχυρισμοί των αιτούντων ότι πρόκειται για δασική έκταση, επέρχεται μείωση του κοινόχρηστου χώρου, χωρίς να ισοσκελίζεται με την παραχώρηση άλλου χώρου και υποστήριξε, επίσης, ότι στοιχειοθετείται επαρκώς η ανάγκη δημιουργίας υπόγειου γκαράζ. Ταυτόσημες είναι και οι απόψεις του Λαμπράκη.

Σοβαρή αντιδικία προέκυψε στο δικαστήριο, όταν οι συνήγοροι του ΟΜΜΑ με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο υποστήριξαν πως η χώρα μας κινδυνεύει να θεωρηθεί υπανάπτυκτη, επειδή δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται γκαράζ! Στο σημείο αυτό οι προσφεύγοντες αντέδρασαν έντονα, επισημαίνοντας ότι πράγματι η χώρα μας κινδυνεύει να θεωρηθεί υποανάπτυκτη και τριτοκοσμική, όταν το δημόσιο κινδυνεύει να παραδοθεί στον ΟΜΜΑ. "Το ενδεχόμενο η διοίκηση να υποχωρεί σε ιδιοτελή και ιδιωτικά συμφέροντα, ίσως αυτό να αποδώσει το χαρακτηρισμό υποανάπτυκτης χώρας", τόνισαν οι προσφεύγοντες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Π. Παυλόπουλος είναι ο άνθρωπος που συνηγόρησε υπέρ της άρσης του καμποτάζ, της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, της ίδρυσης Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην οδό Ρηγίλλης και τάχθηκε κατά της ονομαστικοποίησης των μετοχών για τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Στη χτεσινή συζήτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οι προσφεύγοντες υποστήριξαν επίσης ότι:

  • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχει καμιά εγκυρότητα και νομιμότητα, γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες δημοσιότητας για την ανάθεσή της και δε διαβιβάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για έγκριση. Συνετάγη εν κρυπτώ και η επιστημονική της εγκυρότητα δεν πιστοποιείται από κανέναν.
  • Υπάρχει απώλεια κοινόχρηστου πρασίνου σε έκταση 1.450 τετραγωνικών μέτρων με την ανέγερση κτιρίου πολιτιστικών λειτουργιών.
  • Χαρακτήρισαν εντελώς αναιτιολόγητη τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ 750 θέσεων, καθώς στις προθέσεις της πολιτείας είναι να περιοριστεί η είσοδος Ι. Χ. αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας.
  • Ανέφεραν ότι ο ΟΜΜΑ έχει ζητήσει χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ECU από την ΕΟΚ για το κτίριο πολιτιστικών λειτουργιών, το οποίο έχει καθαρά κερδοσκοπική χρήση άσχετη με το Μέγαρο Μουσικής και θα επιβαρύνει υπέρμετρα τη χρήση του πάρκου και το περιβάλλον.

Η απόφαση αναμένεται σε δύο μήνες περίπου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ