Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλληλεγγύη στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, στην οποία συμμετείχαν και πάρα πολλοί Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες έγινε χτες το απόγευμα. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους, ως συμπαράσταση στους 1.500 Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους, που εδώ και 37 μέρες βρίσκονται σε απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές. Εξάλλου, σε μια ακόμη ένδειξη συμπαράστασης, 32 Κούρδοι που πήραν μέρος και στην κινητοποίηση έκαναν απεργία πείνας για εννιά μέρες.

Αιτία για την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων είναι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τους τοποθετήσει σε κελιά - "φέρετρα" δύο τετραγωνικών και να τους απομονώσει από τους συντρόφους τους. Με το έσχατο μέσο πάλης τους απαιτούν να καταργηθεί αυτή η απόφαση, να σταματήσουν οι διώξεις των οικογενειών τους και να έχουν υγειονομική περίθαλψη.

"Η Τουρκία και το Κουρδιστάν θα γίνουν ο τάφος του φασισμού". Με το σύνθημα αυτό γραμμένο πάνω σ' ένα πανό που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς την τουρκική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στη στρατιωτική τρομοκρατία που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και συνθήματα για τη φιλία των λαών, όπως "Λευτεριά στο λαό - θάνατος στο φασισμό", "Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών".

Οταν η πορεία έφτασε έξω από την πρεσβεία βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρή αστυνομική δύναμη. Απειλήθηκαν επεισόδια, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το κτίριο της πρεσβείας. Τελικά, μετά από συνεννοήσεις, αντιπροσωπεία των Κούρδων κατέθεσαν ψήφισμα. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές έκαψαν ομοίωμα του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης με ανακοίνωσή της τονίζει ότι "το φασιστικό κράτος της Τουρκίας προσπαθεί με τέτοιες ενέργειες και απάνθρωπα βασανιστήρια να αναγκάσει τους επαναστάτες και πατριώτες αγωνιστές να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας".

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ