Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσέλκυση ξένων επενδυτών για τους συνταξιούχους!

Ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης διένειμε χτες την υπουργική απόφαση για την ίδρυση κερδοσκοπικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, για να προσελκύσει "νέους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επενδυτές"

Μια μέρα μετά τις απαράδεκτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα επιδόματα στους συνταξιούχους, ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης διένειμε την υπουργική απόφαση για τις "προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) από ιδιώτες". Δηλαδή ΜΦΗ "κερδοσκοπικού χαρακτήρα", όπως γράφει επί λέξει η απόφαση.

Η κίνηση αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της πολιτικής που προωθεί συνολικά η κυβέρνηση για την Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι συνταξιούχοι - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις περί μη περιθωριοποίησής τους - θα καταλήξουν στην κατηγορία των "νεόπτωχων" και προετοιμάζει νομοθετικά το έδαφος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα προσφέρουν - με το αζημίωτο βέβαια - υπηρεσίες. Μάλιστα στο συνοδευτικό σημείωμα ο υφυπουργός αναφέρει ότι η απόφαση "συντάχτηκε με κοινωνικά, αλλά και οικονομοτεχνικά κριτήρια, έτσι ώστε να ελκύσει νέους επενδυτές (ημεδαπούς, αλλά και αλλοδαπούς), αλλά και για να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των περισσότερων ήδη λειτουργούντων (τουλάχιστον εκείνων που εκπληρώνουν ορισμένες προϋποθέσεις), που έπρεπε στην πλειονότητά τους να κλείσουν, με συνέπεια τη δημιουργία τεράστιου κοινωνικού προβλήματος".

Το κοινωνικό πρόβλημα βέβαια το έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες κυβερνήσεις με την αντισυνταξιουχική τους πολιτική. Ετσι οι συνταξιούχοι αφού πρώτα εξαθλιώνονται με τη μετατροπή των συντάξεων σε βοηθήματα, μετά παραδίδονται στα χέρια διάφορων επιτήδειων ως επενδυτικό πεδίο. Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τα έργα και τις ημέρες διάφορων επιτήδειων που έφερε στο φως το ίδιο το υπουργείο Υγείας πριν ένα χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στις 17.4.1995 ο τότε υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης, στις επιχειρήσεις φιλανθρωπίας βρέθηκαν πάνω από χίλιοι γέροντες πεταμένοι στα αζήτητα. Απ' τους 117 οίκους που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν με άδεια λειτουργίας μόλις 65.

Φαίνεται όμως την κυβέρνηση τη θέλγει η θατσερική εκδοχή. Στην Αγγλία, μετά την αποδόμηση του κράτους - πρόνοιας, εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι είναι τα ιδιωτικά γηροκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των ηλικιωμένων, που επιτυγχάνουν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων στερλινών κέρδος το χρόνο.

Την εκδοχή αυτή ίσως είχε κατά νου και ο πρωθυπουργός, που παρουσίαζε την επιδότηση των συνταξιούχων και ως μέσο ανάπτυξης. "Θα εξεταστεί, είπε ο πρωθυπουργός, η περίπτωση χορήγησης μέρους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - του ΕΚΑΣ - υπό τη μορφή επιδότησης υπηρεσιών κρίσιμης σημασίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ηλικιωμένους, όπως το ενοίκιο, οι δαπάνες νοσοκόμας, αναψυχής κλπ. Η επιδότηση υπηρεσιών μπορεί έτσι να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις και στην απασχόληση".

Και ποιος θα προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας; Μα οι ξένοι επενδυτές. Και πώς θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι; Μα με κουπόνια, όπως τα περιέγραψε η επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που μελέτησε δήθεν τις συντάξεις.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι το αίτημα για αλλαγή της νομοθεσίας στο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία ιδιωτικών κέντρων ευγηρίας, κλινικών και κέντρων αποκατάστασης για τους ηλικιωμένους, το έθεσε το Ινστιτούτο των Βιομηχάνων (ΙΟΒΕ) με μελέτη του που δημοσιοποίησε στις 29.12.1993.

Και ο υφυπουργός υπόσχεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ΜΦΗ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μονάδων που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδικών κατασκηνώσεων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ