Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Νόμος του κράτους το "φύλλο συκής"

Με τη χτεσινή ψήφισή του από τη Βουλή και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Στην ουσία πρόκειται για ψευδεπίγραφο νομοθέτημα, που με το πρόσχημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία γίνεται ανισομερώς και υπέρ των μεγάλων, επιχειρείται η κάλυψη των διαπλεκόμενων συμφερόντων του αστικού πολιτικού κόσμου και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ταυτόχρονα επιβάλλονται απαράδεκτοι τρόποι ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων. Απαγορεύεται ουσιαστικά η διακίνηση ιδεών κατά τις προεκλογικές περιόδους, ενώ το "πόθεν έσχες", που προβλέπει, διατηρεί τον υποκριτικό του χαρακτήρα.Οι διατάξεις του νόμου αυτού, όπως είχε υπογραμμίσει κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,"χρησιμοποιούνται σαν "φύλλο συκής" από τα κόμματα - ιδιαίτερα τα κυβερνητικά - αλλά και τα μικρότερα, για να δημιουργηθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι η Βουλή θέλησε με ένα νόμο να σπάσει τους δεσμούς κομμάτων και μεγάλων συμφερόντων". Ο Αντ. Σκυλλάκος είχε τονίσει επίσης ότι η διαπλοκή αυτή είναι ολοφάνερη αν εξεταστεί η πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα που κυβερνούν ή επιδιώκουν να κυβερνήσουν, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της πώλησης της ΑΓΕΤ.

Επικίνδυνος για τη δημοκρατία

Ο νόμος αυτός όμως δεν είναι μόνο για το λόγο αυτόν απαράδεκτος. Κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί και επικίνδυνος για τη δημοκρατία, επιτρέποντας τη δίωξη κομμάτων ή πολιτικών προσώπων μη αρεστών. Συγκεκριμένα, η διάταξη ονομάτισης των εισφορών σε κόμματα πάνω από ένα ορισμένο όριο, σε συνθήκες ανόδου της ταξικής πάλης και έντονων αντιπαραθέσεων, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης και απειλής κατά μελών και οπαδών του ΚΚΕ, που έχουν συνεισφέρει οικονομικά στο Κόμμα.

Εξίσου επικίνδυνη είναι η διάταξη που αναφέρεται στη σφράγιση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων, ενώ ο έλεγχος που προβλέπεται εν πολλοίς είναι αντισυνταγματικός. Κατ' αρχήν ο έλεγχος προβλέπεται να γίνεται από Επιτροπή Ελέγχου, που θα χρησιμοποιεί ορκωτούς ελεγκτές. Πέραν του ότι οι ελεγκτές αυτοί είναι ιδιώτες, ούτως ή άλλως αφού επιλέγονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, είναι φυσικό να εκτελούν και τις επιθυμίες της. Οπως υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος, η διάταξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, σαν μοχλός δίωξης, ποδηγέτησης, εισόδου της κυβέρνησης και του κράτους στα εσωτερικά ενός κόμματος. Ταυτόχρονα μένουν στο απυρόβλητο τα κόμματα που δεν απευθύνονται στα μέλη και τους οπαδούς τους, χρησιμοποιώντας κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, αλλά συλλέγουν χρήματα από άδηλους πόρους.

Μεγάλο θέμα όσον αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας αποτελεί και η διάταξη που απαγορεύει την ανάρτηση αεροπανό και επικόλληση αφισών κατά την προεκλογική περίοδο εκτός των προβλεπόμενων χώρων. "Η επιμονή σας να στερήσετε την ελευθερία διακίνησης των ιδεών στην προεκλογική περίοδο, ειδικά από το δικό μας κόμμα και άλλα μικρότερα, που δεν έχουν προσβάσεις στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ΜΜΕ, βάζει επί τάπητος ένα μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας. Τι θα κάνετε; Θα μας στείλτε στα δικαστήρια; Θα μας απαγορεύστε ως Κομμουνιστικό Κόμμα;",υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος.

Τέλος ιδιαίτερα υποκριτικές είναι οι αναφερόμενες στο "πόθεν έσχες" πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων διατάξεις, δεδομένου ότι υπάρχει η ανωνυμία των μετοχών και των τίτλων του Δημοσίου, ενώ επιτρέπεται η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον απαράδεκτο αυτό νόμο ψήφισαν επί της αρχής του όλα τα αστικά κόμματα του Κοινοβουλίου, ενώ για λόγους δημαγωγικούς η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία σε δύο μόνο άρθρα του.

  • Στο μεταξύ χτες ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ,εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη λειτουργίας των Θερινών Τμημάτων του Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης, που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με θέμα τον αποσυντονισμό της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Τη μη συζήτηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τον κίνδυνο να μην προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, αν προκηρυχτούν εκλογές το Σεπτέμβρη.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ