Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
  • Πρόχειρο και μακριά από τα προβλήματα το χαρακτήρισε ο Αντ. Σκυλλάκος
  • Ψηφίστηκε τροπολογία επέκτασης των επιδομάτων στο δημόσιο

Πρόχειρο χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, το νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται η 3η του Δεκέμβρη ως ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε πως είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται αυτή η μέρα ως ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και το ότι υιοθετείται το παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης γι' αυτά τα άτομα. Υπογράμμισε όμως ότι δεν αρκούν οι γιορτές, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. "Είναι γνωστό - είπε - πως το πρόγραμμα "σύγκλισης" περικόπτει τις δαπάνες για την πρόνοια και η ευαισθησία της κυβέρνησης για τα άτομα, με ειδικές ανάγκες δεν είναι η οφειλόμενη. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων χρειάζονται περισσότερα κονδύλια και όχι αυτό που γίνεται τώρα να αξιοποιείται η κατάστασή τους για ψηφοθηρία". Ο ομιλητής κατήγγειλε, επίσης, το γεγονός ότι προωθείται η μετατροπή του ιδρύματος κωφαλάλων από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου. Στη συνέχεια ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε σε ζητήματα επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων αυτών και τόνισε ότι η λογική που κυριαρχεί γι' αυτό το θέμα είναι ρουσφετολογική πέραν του γεγονότος ότι εμφανίζονται άτομα και καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας, ως άτομα με ειδικές ανάγκες χωρίς να είναι.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως το κόμμα θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο όχι γιατί αυτό απαντάει στα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά γιατί καθιερώνει την ημέρα της 3ης Δεκεμβρίου και υιοθετεί το παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης. Το νομοσχέδιο επί της αρχής υπερψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Τροπολογία επέκτασης των επιδομάτων στο δημόσιο

Με τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε χτες και ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπεται η χορήγηση πριμ αποδοτικότητας σε υπαλλήλους υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Συγκεκριμένα το πριμ αυτό που χορηγείται στην πλειονότητα των υπαλλήλων του δημοσίου και ΝΠΔΔ επεκτείνεται:

- Στους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας, πλην των δασικών, καθώς και στους υπαλλήλους του Οργανισμού Βάμβακος και λοιπών νομικών προσώπων του υπουργείου.

- Στους μηχανικούς του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, διπλωματούχους ΑΕΙ.

- Στο προσωπικό του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, των νοσοκομείων, των προνοιακών ιδρυμάτων, καθώς και στους γιατρούς του ΕΣΥ

- Στους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

- Στους γιατρούς του ΙΚΑ

- Στους διοικητικούς υπαλλήλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Η τροπολογία επίσης αναφέρει ότι με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, από 1/1/97 όλα τα επιδόματα θα αντικατασταθούν από ένα άλλης μορφής γενικό επίδομα. Η νέα αυτή θέση της κυβέρνησης διαιωνίζει στην ουσία την επιδοματική πολιτική. Ο Αντ. Σκυλλάκος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει την τροπολογία, γιατί επιφέρει κάποια αύξηση στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Καταδίκασε όμως την επιδοματική αυτή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

  • Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας παρέμεινε κλειστό χτες για 19η συνεχόμενη μέρα, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτό, πραγματοποίησαν το πρωί άλλη μια πορεία διαμαρτυρίας - την 4η κατά σειρά - προς τη Βουλή. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ο οποίος κάτω από την πίεση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, τους διαβεβαίωσε ότι η τροπολογία κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ