Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Σε επικίνδυνους δρόμους οδηγεί τη χώρα μας η αθεράπευτα σταθερή υποταγή της κυβέρνησης στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προσήλωση αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε είναι και κάτι που η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη το κρατάει κρυφό. Ισα - ίσα, με κάθε ευκαιρία οι "εκσυγχρονιστές" διαλαλούν ότι η υποταγή στα επιτελεία των Βρυξελλών είναι μονόδρομος, έξω από τον οποίο η χώρα μας ούτε λίγο ούτε πολύ θα αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Μάλιστα στην προσπάθειά τους αυτή δεν παραλείπουν να διαστρέψουν ακόμα και την πραγματικότητα όταν αυτή δε συμβαδίζει με τις επιδιώξεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισήγηση του πρωθυπουργού προχτές στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με την εξωτερική πολιτική. Είπε λοιπόν ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και το τι προσδοκάει από την "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση":

"Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ισοτιμίας των κρατών μελών, η διασφάλιση των συμφερόντων της εθνικής μας ασφάλειας και της εξωτερικής μας πολιτικής, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Επιδίωξή μας πολιτικές που οδηγούν στην πραγματική σύγκλιση των οικονομιών και τη συνοχή, ενισχύουν την απασχόληση, θα βελτιώσουν τη θέση του πολίτη!".

***

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την "αφέλεια" για τις πραγματικές επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ που θα εκφραστεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Φλωρεντίας; Την προσπάθεια του Κ. Σημίτη να εμφανιστεί "βασιλικότερος του βασιλέως"; Η τη συνειδητή προσπάθεια να "πέσουν στα χαμηλά" οι πραγματικές επιδιώξεις της ΕΕ, επιδιώξεις που σίγουρα είναι γνωστές στον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση;

Μίλησε ο πρωθυπουργός για "διασφάλιση των συμφερόντων της εθνικής μας ασφάλειας και της εξωτερικής μας πολιτικής" την ίδια μέρα που στο Ευρωκοινοβούλιο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λ. Ντίνι, τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις της Αγκυρας. Απέδειξε έτσι, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες του Κ. Σημίτη, ότι το Διευθυντήριο κάθε άλλο παρά "διασφαλίζει τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας".

Για "ενίσχυση της απασχόλησης" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός την ίδια στιγμή που η σύνοδος της Φλωρεντίας πραγματοποιείται λίγο μετά τους αγώνες των Γερμανών εργαζομένων, που με τα μέτρα λιτότητας βιώνουν στο πετσί τους την αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

"Για βελτίωση της θέσης του πολίτη" μίλησε ο Κ. Σημίτης όταν ακόμα και το Ευρωκοινοβούλιο, που υποτίθεται ότι είναι όργανο λαϊκής συμμετοχής των Ευρωπαίων, απέρριψε προχτές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υιοθέτησε θέσεις που ενισχύουν την ανισότητα και την αντιδημοκρατικότητα των κοινοτικών θεσμών και ευλογούν τη συνέχιση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής που έχει οδηγήσει 18 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στην ανεργία και 55 εκατομμύρια κάτω από το όριο φτώχειας.

***

Είναι τόση η υποκρισία των λεγόμενων του πρωθυπουργού, γιατί έχει ήδη την εμπειρία της αντίθετης με τα ελληνικά συμφέροντα θέσης που πήρε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ σίγουρα θα πρέπει να θυμάται το πώς αντιμετωπίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής το ελληνικό αίτημα για διασφάλιση των συνόρων της χώρας μας, το οποίο εντάχθηκε στον τομέα "καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών".

Βέβαια ούτε καν περνάει από το μυαλό τους η πολιτική της αντίστασης στις επιλογές αυτές που εξόφθαλμα βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας μας. Ενώ στην περίπτωση της χώρας μας έχουμε να κάνουμε ακόμα και με αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, οι κυβερνώντες ούτε καν σκέφτονται να ακολουθήσουν - τηρουμένων των αναλογιών - μία στάση ανάλογη με αυτήν της Μ. Βρετανίας, που για απείρως μικρότερης σημασίας θέμα, έχει μπλοκάρει κάθε δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη και από τα άλλα κόμματα που συμφώνησαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχει επιλέξει το δρόμο της υποταγής στο Διευθυντήριο της ΕΕ και γνωρίζοντας τις ολέθριες για τον λαό συνέπειες αυτής της επιλογής, φροντίζει να "χρυσώσει το χάπι" με ανέξοδες και υποκριτικές κουβέντες όπως αυτές που εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Γι' αυτό και δεν τολμάει να υιοθετήσει την πρόταση για δημοψήφισμα ενόψει της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, γιατί με ένα δημοψήφισμα θα έβλεπαν κατά πόσο έχει λαϊκή απήχηση η καταστροφική "ευρωλαγνία τους".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη και από τα άλλα κόμματα που συμφώνησαν με τη Συνθήκη το Μάαστριχτ, έχει επιλέξει το δρόμο της υποταγής στο Διευθυντήριο της ΕΕ και γνωρίζοντας τις ολέθριες για τον λαό συνέπειες αυτής της επιλογής, φροντίζει να "χρυσώσει το χάπι" με ανέξοδες και υποκριτικές κουβέντες


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ