Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ακολουθεί κατά γράμμα τη "Λευκή Βίβλο"

"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου", επιδιώκει συνειδητά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, να απορροφήσει με αυταπάτες "για επαγγελματική κατάρτιση" την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, να ενισχύσει οικονομικά το μεγάλο κεφάλαιο, να νομιμοποιήσει την αναίρεση των εργασιακών κατακτήσεων όπως αυτές της κοινωνικής ασφάλισης και του επιδόματος ανεργίας". Αυτά υπογράμμισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την ανεργία. "Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής - ότι από την αρχή το νομοσχέδιο σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της ΕΕ. Μιλάγια μείωση του κόστους εργασίας, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με την ΕΕ, "η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο κόστος εργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλά για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδοτούνται οι εργοδότες και θα συρρικνώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή του στις χώρες της ΕΕ τα επιδόματα ανεργίας όχι μόνο υπάρχουν αλλά φτάνουν στο 70 - 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παρουσιάζεται το ν/σ σαν προϊόν "κοινωνικού διαλόγου". Ολοι όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι προϊόν συναίνεσης και ταξικού συμβιβασμού. Ολοι ξέρουμε πολύ καλά πως ποτέ δε ρωτήθηκε κανένας άνεργος, δε ρωτήθηκαν οι φασιονίστριες, οι ωρομίσθιοι νέοι, οι ξένοι εργάτες της "Μαύρης εργασίας"".

Μέτωπο εργαζομένων για τη δουλιά και την ανάπτυξη

Απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο που θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλιά, θα αποτρέπει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης της χώρας μας από μέτρα που παίρνουν οι πολυεθνικές και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. "Το μέτωπο αυτό - υπογράμμισε - θα απαιτεί την υλοποίηση μιας προοδευτικής πολιτικής που θα ενισχύει τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και θα στηρίζεται στο δημόσιο τομέα στη βάση των εθνικών μας προτεραιοτήτων και επιλογών. Αυτό σημαίνει:

- Παραγωγικές επενδύσεις σε παραδοσιακούς και νέους τομείς. Κλαδική πολιτική σε βασικούς κλάδους της παραγωγής.

- Μέτρα ενάντια στο κλείσιμο και στη μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Αρνηση στις επιλογές της ΕΕ και στις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

- Την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων. Την ουσιαστική στήριξη των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία και την αναπροσαρμογή των επιδομάτων στο 80% του βασικού μεροκάματου, με ταυτόχρονη διασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στη διάρκεια της ανεργίας.

- Την κατάργηση της υπερεργασίας και το δραστικό περιορισμό των υπερωριών.

- Την αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης εργασίας" και την παροχή στους ξένους εργάτες ίσων δικαιωμάτων αμοιβής και ασφάλισης με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

- Την καθιέρωση εβδομάδας 35 ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Καταλήγοντας ο Γ. Κατσαρός επισήμανε: "Το πρόβλημα της ανεργίας θα περιορίζεται και θα βρίσκει θετικές λύσεις όχι ικανοποιώντας τις εντολές των πολυεθνικών, αλλά στο βαθμό που πλατιά κοινωνικά στρώματα θα αντιστέκονται στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, θα απαιτούν και θα κατακτούν προοδευτικές αλλαγές των σημερινών συνδικαλιστικών και πολιτικών συσχετισμών, στο βαθμό που θα διεκδικούν και θα στηρίζουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ