Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ανησυχητικές διατάξεις για τα οικονομικά των κομμάτων
  • Αντ. Σκυλλάκος: Οχι σε ρυθμίσεις που οδηγούν σε αμφισβήτηση της λειτουργίας των κομμάτων
  • Συζητήθηκαν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τη Βουλή και εμποδίζουν τα μικρότερα κόμματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ρυθμίσεις που, εάν συνδυαστούν με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση της λειτουργίας των κομμάτων, περιέχονται στις προτάσεις που συζητήθηκαν χτες στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος για τα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ε. Βενιζέλος, στην πρότασή του αναφέρει ότι «τα κόμματα έχουν το δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως ο νόμος ορίζει.Ο νόμος ορίζει τις εγγυήσεις διαφάνειας ως προς τις εκλογικές δαπάνες και γενικά την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των υποψηφίων βουλευτών και των υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών».

Πρόκειται για φύλλο συκής

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη διάταξη ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, δήλωσε την αντίθεση του κόμματος στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου υπογραμμίζοντας ότι, παρά τα όσα προβλέπονται στους κατά καιρούς νόμους που ψηφίστηκαν για το θέμα, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Τα μεγάλα κόμματα, είπε, συνεχίζουν να ξοδεύουν τεράστια ποσά ή από άδηλους πόρους ή από φανερές πηγές. Πρόκειται για φύλλο συκής, είπε, καθώς τα μεγάλα κόμματα αμείβονται ακόμα και σε είδος, αφού όλον τον καιρό προβάλλονται συστηματικά από τα μεγάλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης σε βάρος των μικρότερων κομμάτων.

Στο σημείο αυτό αναφερόμενος στους ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων, υπενθύμισε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου εξαιρέθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ από τον έλεγχο των οικονομικών του με το σκεπτικό ότι αφού δεν έχει ορατή προοπτική εξουσίας, όσοι συνεισφέρουν οικονομικά δεν το κάνουν για ιδιοτελείς λόγους. Αρα σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου και επειδή παράλληλα υπήρχε έρευνα και του FBI, ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να συντελέσει στον έλεγχο της ίδιας της λειτουργίας του κόμματος.

Εάν αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, τότε εμείς στην Ελλάδα που έχουμε και ένα πλούσιο ιστορικό διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε όταν ακούμε για τη θέσπιση τέτοιων διατάξεων για τα οικονομικά των κομμάτων. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στο ισχύον Σύνταγμα το πνεύμα της διάταξης είναι να μην αγγίξουμε τα κόμματα σε αυτόν τον τομέα, με τρόπο που να αμφισβητείται η ίδια η λειτουργία τους και ζήτησε να μείνει η διάταξη ως έχει. Η διάταξη του ισχύοντος Συντάγματος αναφέρει απλώς ότι «νόμος μπορεί να ορίζει την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το κράτος και τη δημοσιότητα των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών».

Ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης είπε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όποιος βουλευτής υπερβεί τις νόμιμες δαπάνες να εκπίπτει του αξιώματός του. Πρότεινε δε - και αποδέχτηκε ο Ε. Βενιζέλος - την προεκλογική περίοδο να δίνεται στα κόμματα από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα δωρεάν διαφημιστικός χρόνος ανάλογα με τη δύναμή τους.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΝ πρότεινε τα κόμματα να ξοδεύουν μόνο όσα τους δίνει το κράτος για οικονομική ενίσχυση και τις παρανομίες να τις ελέγχει όργανο στο οποίο θα μετέχουν πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι του ελεγκτικού συνεδρίου.

«Δένουν» τους δημόσιους υπάλληλους

Με άλλη διάταξη του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι «απαγορεύεται απολύτως οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στους υπαλλήλους του δημοσίου», διάταξη με την οποία συμφώνησε και η ΝΔ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να φύγει το συγκεκριμένο άρθρο τονίζοντας ότι είναι πίσω από την πραγματικότητα που έχουν κατακτήσει οι δημόσιοι υπάλληλοι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα. Δεν πρέπει, είπε, να δοθεί η δυνατότητα σε καμία κυβέρνηση μελλοντικά να προχωρήσει σε διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων με πρόσχημα τη διάταξη αυτή.

Την απόσυρση ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Υποβάθμιση της Βουλής

Στα άλλα άρθρα της ενότητας που συζήτησε η επιτροπή με πρόσχημα τη διευκόλυνση των εργασιών της Βουλής, επιχειρείται τελικά υποβάθμιση του ίδιου του κοινοβουλίου. Προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού έργου θα πάει στις επιτροπές της Βουλής και όχι στην Ολομέλεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αφ' ενός να ψηφίζονται νομοσχέδια με συνοπτικές διαδικασίες και αφ' ετέρου να τίθενται εμπόδια στα μικρότερα κόμματα που έχουν λίγους βουλευτές.

Αντίθετος δήλωσε με τις επιχειρούμενες αλλαγές ο Αντ. Σκυλλάκος, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ζητήματα που ενοχλούν την κυβέρνηση θα περιορίζονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και δεν έρχονται στην Ολομέλεια. Με την εσπευσμένη ψήφιση των νομοσχεδίων στις επιτροπές επιχειρείται και ο περιορισμός των κοινωνικών αντιδράσεων, αφού δε θα μεσολαβεί χρόνος για ουσιαστική μελέτη των συνδικάτων.

Ενα άλλο σοβαρό σημείο είναι και οι διεθνείς συμβάσεις, η κύρωση των οποίων θα γίνεται στις επιτροπές, χωρίς την ευρεία δημοσιότητα και συζήτηση της Ολομέλειας, παρά το ότι αρκετές από αυτές αφορούν σημαντικά ζητήματα της χώρας, όπως συμμετοχή σε συμμαχίες, σε εκστρατευτικά σώματα στο εξωτερικό κ.α. Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε αυτή η συζήτηση να γίνεται στην ολομέλεια, ενώ πρότεινε να έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να καλεί υπουργούς στις επιτροπές, προκειμένου να ενημερώνουν βουλευτές για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Τέλος, όσον αφορά άλλο άρθρο της ίδιας ενότητας, σύμφωνα με το οποίο παροχές ή επιδόματα δεν μπορούν να παρέχονται ή να επεκτείνονται σε πρόσωπο που δεν προβλέπονται από σχετικό νόμο, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι πρόκειται για κατεξοχήν αντιλαϊκή και αντεργατική ρύθμιση, αφού θέλει να αποτρέψει τη δικαστική διεκδίκηση διάφορων επιδομάτων από τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ