Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνειδητή επιλογή το κουκούλωμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτό που κατάλαβαν οι πάντες από την προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή είναι ότι η συγκάλυψη και το θάψιμο των εγκληματικών ευθυνών για το ναυάγιο στο «Εξπρές Σαμίνα» αποτελεί συνειδητή και καλά μελετημένη επιλογή της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. Φάνηκε καθαρά ότι οι ανυπόληπτες πλέον διαβεβαιώσεις του τύπου ότι «θα χυθεί άπλετο φως» και «θα καταλογιστούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση», γίνονται μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Γιατί την ίδια στιγμή, ο Κ. Σημίτης, θέτοντας έμμεσα πλην σαφώς και το πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, αποκρούει κάθε σκέψη για ευθύνες των υπουργών και της κυβέρνησης, υπερασπίζεται την ασφάλεια των σαπιοκάραβων και το καθεστώς ασυλίας που τους έχει εξασφαλίσει, ισχυρίζεται ότι οι έλεγχοι είναι επαρκείς κ.ο.κ.

Τι απομένει, λοιπόν, μετά από όλα αυτά; Η διάχυση των ευθυνών στην κοινωνία, την οποία δε δίστασε να πλασάρει ο πρωθυπουργός, δίχως να φοβηθεί την αυτογελοιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι λαϊκές μάζες είναι πεπεισμένες ότι «δε θα γίνει τίποτα και αυτή τη φορά» και «πάλι θα τα κουκουλώσουν». Το ζητούμενο όμως για να δικαιωθούν και τα θύματα και να μη θρηνήσουμε καινούρια είναι ο συντονισμένος αγώνας για μια άλλη πολιτική και στη ναυτιλία.

Αγνωστος ακόμη ο αριθμός

Εντεκα μέρες έχουν περάσει από το τραγικό ναυάγιο - έγκλημα του «Εξπρές Σαμίνα» και ακόμη κανένας αρμόδιος δεν μπορεί να δώσει με βεβαιότητα τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο τραγικό πλοίο, άρα και τον αριθμό όσων ακόμη αγνοούνται. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι το τραγελαφικό γεγονός πως ένας Ρώσος πολίτης, που το υπουργείο τον έδινε ως αγνοούμενο, εμφανίστηκε προχτές και δήλωσε πως την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην ταξιδέψει με το μοιραίο πλοίο. Η λίστα της εταιρίας, όμως, τον παρουσίαζε ως επιβάτη...

Κι όλ' αυτά, παρά το γεγονός πως οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί επιβάλλουν την αναγραφή - όταν «κόβεται» εισιτήριο - του κωδικού κράτησης και εισιτηρίου, τον προορισμό, το ονοματεπώνυμο του επιβάτη και την ονομασία του πρακτορείου, που εξέδωσε το εισιτήριο, ενώ απαγορεύεται ρητώς η έκδοση εισιτηρίων ομαδικά ή περισσότερα από ένα σε ένα και μόνο όνομα.

Φταίνε όλοι...

«Η καταγγελία Πάγκαλου δεν αφορά το πρόσωπο του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε προχτές ο Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στα όσα περί κότερων μεγαλοεπιχειρηματιών και αστακομακαρονάδων είχε καταγγείλει την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού. Αμέσως μετά ήρθε και η επιβεβαίωση του Θ. Πάγκαλου: «Επιβεβαιώνω ότι ούτε μου τηλεφώνησε ούτε είχαμε καμία τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια των διακοπών». Τελικά, ποιον αφορούσε η καταγγελία Πάγκαλου ρωτούσαν επίμονα οι δημοσιογράφοι. «Το θέμα έκλεισε» απαντούσε μονότονα ο Κ. Σκανδαλίδης και σ' αυτό έμεινε μέχρι τέλους, ενώ και ο Θ. Πάγκαλος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Προφανώς και σύμφωνα με όσα είπε προχτές ο Κ. Σημίτης, η όποια ευθύνη και γι' αυτό βρίσκεται σε όλους μας, σε όλη την Ελλάδα, από τον τελευταίο ναύτη, μέχρι τον πλουσιότερο μεγαλοεπιχειρηματία.... Μόνο, που άλλοι τρώνε αστακομακαρονάδες κι άλλοι τη βγάζουν με σκέτη μακαρονάδα... Αν την έχουν κι αυτή...

Η κυβερνητική ... μοναξιά

Αν δεν το ξέρετε, η κυβέρνηση νιώθει ...μοναξιά. Είναι, λέει, μόνη της και παλεύει (μόνη της) για να λύσει τα προβλήματα του τόπου. Και όλοι οι άλλοι - όταν δεν την ...υπονομεύουν - απλώς παρακολουθούν τον «τιτάνιο» φιλολαϊκό αγώνα της κυβέρνησης. Αν όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, ιδού η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν υπεύθυνη στάση, συγκεκριμένες προτάσεις και ανάληψη πολιτικής δράσης. Εμείς, ως κυβέρνηση - είπε ο Δ.Ρέππας - είμαστε αυτοί που έχουμε την ευθύνη και το βάρος να αντιμετωπίσουμε τα θέματα. Δυστυχώς, σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μόνοι μας...».

Σημειώστε αυτό μόνο: Τα παραπάνω ειπώθηκαν, μόνο δέκα μέρες μετά το ναυάγιο κι ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός...

Ο φίλος του πρωθυπουργού

Κυκλοφορούσε χτες στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους.

Ερώτηση: Τι έκανε έξι ολόκληρες ώρες ο στενός φίλος του πρωθυπουργού και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Ροκόφυλλος, στα γραφεία της εταιρίας - σκυλοπνίχτη;

Απάντηση: Τόση ώρα χρειάστηκε για να συντάξει το κατάπτυστο αυτό κείμενο που δημοσιεύτηκε χτες στις εφημερίδες, όπου παρουσιάζεται η MFD, ως... αγγελική εταιρία με τις πιο ευγενικές προθέσεις του κόσμου.

Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν είναι αλήθεια ή ψέματα τα περί συμβολής του Ροκόφυλλου στο... «πόνημα». Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι ΠΑΣΟΚοι έχουν αποκτήσει υψηλή εξειδίκευση, να παρουσιάζουν το μαύρο - άσπρο... Οπως επίσης, είναι σίγουρο, ότι ο Χρ. Ροκόφυλλος, ανήκει από παλιά στους στενούς φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Θυμίζουμε, πως όταν - επί κυβέρνησης Παπανδρέου - ο Κ. Σημίτης ήταν υπουργός Βιομηχανίας, ο Χ. Ροκόφυλλος ήταν υφυπουργός...

Ο «λύκος»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ περνά η Γιουγκοσλαβία και όποιος ισχυρίζεται πως ο Κοστούνιτσα αγωνίζεται για τη δημοκρατία, έχει τόσο και ακόμη λιγότερο δίκιο, με όποιον ισχυρίζεται -όπως έκανε χτες ο Θ. Πάγκαλος- ότι «το καθεστώς Μιλόσεβιτς είναι κομμουνιστικό»...

Και δεν μπορεί κανένας, βέβαια, να προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά ένα είναι το βέβαιο: «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», που λέει και η λαϊκή παροιμία...

Οσο για το ποιος είναι ο «λύκος» στην όλη υπόθεση, το γνωρίζουν οι πάντες, ακόμη και ο Γ. Παπανδρέου, όπως και ο σύμβουλός του ο Αλεξ Ρόντος, που βρίσκεται στο Βελιγράδι, από την περασμένη Δευτέρα.

Ακόμη και ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής στις χτεσινές του δηλώσεις. Η Δύση -είπε- οδήγησε τον Κοστούνιτσα, στο να δηλώσει νωρίς ότι δε λαμβάνει μέρος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ώστε να οδηγήσουν τα πράγματα στην όξυνση και στη σύγκρουση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής θα γίνει «για το χατίρι της κας Ολμπράιτ». Και για να το λέει ο Μητσοτάκης... κάτι θα ξέρει.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ στο ΠΑΣΟΚ εδώ στην Ελλάδα, επικρατεί μάλλον εσωστρέφεια, αφού ψάχνουν να βρουν τρόπους να αντιδράσουν στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά το δυστύχημα στην Πάρο και τις «διαπλεκόμενες ιστορίες»!

Αλλά μάλλον δύσκολα είναι τα πράγματα. Καθώς είναι άλλο πράγμα να επισκέπτεσαι κότερα επιχειρηματιών αραγμένα στη μαρίνα και να πίνεις καφεδάκι κι άλλο να... οδηγείς το κότερο μεσοπέλαγα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποσό μάλλον όταν το κότερο... είναι η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της δημιουργεί στον κόσμο... τρικυμιώδες κλίμα και τα κύματα ολοένα μεγαλώνουν.

ΚΑΙ ΜΙΑ και μιλάμε για θάλασσα, ας σταματήσει ο Χρήστος Παπουτσής να μας παρουσιάζει ως... σωτηρία την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, ακόμα και όσοι δε γνώριζαν τι είναι η άρση του καμποταζ και τι σημαίνει απελευθέρωση τώρα έμαθαν και να είναι βέβαιος ότι δεν το βλέπουν καθόλου θετικά το όλο θέμα.

Η δική σας η Ελλάδα σκοτώνει

Ε, όχι! Αυτή δεν είναι η δική μας Ελλάδα. Δική σας είναι αυτή η Ελλάδα, που περιγράψατε, πρωθυπουργέ Κώστα Σημίτη. Δική σας: Του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Σφηνιά, του Παναγόπουλου, του Κόκκαλη, του Λαμπράκη, του Μπόμπολα, του Αλαφούζου, όλων αυτών που έχουν κάθε συμφέρον να κρατούν ένα λαό υποταγμένο, ένα λαό ρημαγμένο.

ΗΕλλάδα που βουλιάζει βαπόρια είναι δική σας Ελλάδα, πρωθυπουργέ. Δικοί σας συνδαιτυμόνες είναι οι εφοπλιστές. Η Ελλάδα που λιώνει εργάτες στα γκέτο της είναι δική σας, πρωθυπουργέ. Η Ελλάδα που ξεριζώνει τον κόσμο από τη γη του κι αυτή δική σας είναι. Η Ελλάδα που καταληστεύει τα δημόσια ταμεία κι αυτή δική σας είναι. Η Ελλάδα που απαγορεύει στα παιδιά της εργατικής τάξης να μορφωθούν κι αυτή δική σας είναι. Η Ελλάδα που καλλιεργεί το ρατσισμό κι αυτή δική σας. Η Ελλάδα που τσακίζει διαδηλωτές κι αυτή ολόκληρη δική σας. Η Ελλάδα που εκβιάζει και εκμαυλίζει συνειδήσεις, που κάνει ανθρώπους από περήφανους για τη δουλιά τους να σέρνονται άνεργοι σα σκουλήκια έξω από υπουργικά γραφεία κι αυτή δική σας. Η Ελλάδα που έκαψε την Ελλάδα, η Ελλάδα που πλημμυρίζει την Ελλάδα, η Ελλάδα που πούλησε τον Οτσαλάν, που πουλάει την Κύπρο και το Αιγαίο, αυτή είναι η δική σας Ελλάδα.

Είκοσι χρόνια κυβέρνηση, παλεύετε με νύχια - δόντια και, προπαντός, με χρήμα, να κάνετε ένα μεγάλο μέρος του λαού που είχε όνειρα, ήταν στο δρόμο και πάλευε γι' αυτά, να κάνετε αυτόν τον κόσμο να σας μοιάσει: Χαμερπή. Επειδή εσείς υπάρχετε μόνο σκυφτοί στους έχοντες το χρήμα, πασχίζετε να κάνετε ένα λαό όμηρο δικό σας και των ομοίων σας. Ξεροί, στεγνοί, μικροί, μας δείχνετε τον κόσμο σας και ξεστομίζετε ένα: «Αυτή είναι η Ελλάδα». Νομίζοντας πως κι αυτό θα το καταπιούν αυτοί που πασχίζετε να υποτάξετε.

Εχετε χάσει επεισόδια, κύριοι. Εχοντας γύρω σας μόνο λακέδες - υμνητές ενός βασιλιά γυμνού, δείχνετε να μη σας νοιάζει η λαϊκή οργή. Πριν από σας, κι άλλοι καθίσαν στο σβέρκο του λαού και πίστεψαν, οι μωροί, πως η εξουσία τους είναι αιώνια. Ταύτιζαν κι εκείνοι, όπως κι εσείς, το λαό με το σκύλο που τον ταΐζεις κόκαλα και γίνεσαι αφέντης του. Μεθυσμένοι στο γλέντι σας, ξεχνάτε πως η εξίσωση που ορίζει τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον έχει δυο σκέλη: Καθορίζεται από τις σχέσεις του, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Μα, και τις καθορίζει. Αυτό το δεύτερο σκέλος θέλετε να αγνοείτε. Πιστέψατε πως μεταβάλλοντας το σύνολο των λειτουργιών της κοινωνικής ζωής σε βούρκο διαπλεκομένων ενόχων, εξασφαλίσατε εφ' όρου ζωής τη σιωπή του λαού. Και δεν ακούτε τις κατάρες, ούτε καν αυτές από τους δικούς σας ψηφοφόρους.

Ε, ναι. Μιλάμε σ' άλλη γλώσσα, πρωθυπουργέ. Αυτήν της δικής μας Ελλάδας. Μιας όμορφης και περήφανης πατρίδας, που παράγει χρώμιο, νικέλιο, βωξίτη, βαμβάκι, μαλλί, στάρι, καλαμπόκι, πορτοκάλια, μήλα, πλέκει εκατομμύρια μέτρα ύφασμα, παράγει ποίηση, μουσική, ψαρεύει, ταξιδεύει, επικοινωνεί. Ξετινάζει τυράννους, οραματίζεται και παλεύει ξανά και ξανά. Μιλάμε στη γλώσσα της δικής μας Ελλάδας, που περπατά με ψηλά το κεφάλι, πρωθυπουργέ.

Ηδική μας Ελλάδα είναι το φάντασμα της δικής σας. Είναι αυτή, που θα τη δείτε ξανά και ξανά στο δρόμο. Εκεί που εσείς κυκλοφορείτε μόνο σιδερόφραχτοι, ώσπου να έρθει η ώρα να φύγετε, όχι όπως τόσοι προκάτοχοί σας, για να 'ρθουν άλλοι όμοιοί σας, αλλά οριστικά.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Σε «αποστολή» ο κ. Ρόντος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο κ. Αλεξ Ρόντος είναι μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, με «αρμοδιότητα» στη Γιουγκοσλαβία. Είναι ο άμεσα υπεύθυνος και «αρχιτέκτονας» της σύσκεψης στη Βουλιαγμένη, όπου η κυβέρνηση Σημίτη - κατόπιν αμερικανικών υποδείξεων, όπως είχε γίνει φανερό - μάζεψε τη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση, ακόμη και τον πρώην βασιλιά Καραγεώργεβιτς, υποσχόμενη πολύμορφη βοήθεια και επιχειρώντας τη συντονισμένη αντιπαράθεσή τους στον Μιλόσεβιτς. Μάλιστα, μετά τη σύσκεψη αυτή, ο κ. Ρόντος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή από τον Γ. Παπανδρέου, ενώ το Βελιγράδι τον είχε χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, κάνοντας και σχετικό διάβημα στην Αθήνα.

Παρ' όλ' αυτά, όμως, τις μέρες αυτές, ο κ. Αλεξ Ρόντος βρίσκεται στο Βελιγράδι και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η εκπροσώπηση της κυβέρνησης γίνεται εγκύρως από τον κ. Ρόντο... το υπουργείο Εξωτερικών έχει την ευθύνη της ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών, έχει διευθυντή τον κ. Ρόντο, ο οποίος έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής των εκεί πολιτικών δυνάμεων...».

Το τι πραγματικά κάνει εκεί, μπορεί να το καταλάβει ο καθένας...

Οι δυο Ελλάδες... (1)

Αυτή είναι η Ελλάδα, μας είπε προχτές ο Κ. Σημίτης και, περίπου, μας ζήτησε και το λογαριασμό, που δεν έχουμε σκοτωθεί πολύ περισσότεροι από το αναχρονιστικό έως παμπάλαιο σύστημα οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών ή από τα σαπιοκάραβα, που εκτελούν τις θαλάσσιες μεταφορές.

Χρειάζεται, μήπως, να του θυμίσουμε ότι αυτή είναι η Ελλάδα των πολλών, των εκατομμυρίων εργαζομένων και του λαού, αλλά όχι η Ελλάδα της ολιγαρχίας, του πλούτου και του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου, που ζει στις πολυτελείς επαύλεις και μετακινείται με ιδιωτικά αεροπλάνα και κότερα; Χρειάζεται, να του θυμίσουμε ότι πολλές δεκαετίες τώρα ο ιδρώτας και ο κόπος - πολλές φορές και το αίμα, ακόμη και αυτή η ζωή - της Ελλάδας των πολλών έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πάμπλουτη την Ελλάδα των λίγων, μαζί με τους ξένους συνεταίρους της; `Η, μήπως, χρειάζονται ειδικές γνώσεις και εξυπνάδα, για να καταλάβει ο καθένας ότι μόνον οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες και οι πολιτικές τους ευθύνονται για όλα όσα «πέταξε» προκλητικά στη μούρη όλων των εργαζομένων ο Κ. Σημίτης;

Οι δυο Ελλάδες... (2)

Και για να συνεχίσουμε την πρωθυπουργική κουβέντα, περί Ελλάδας, να σημειώσουμε και το εξής, από τη χτεσινή επικαιρότητα:

Οπως διαβάσαμε στη χτεσινή «Καθημερινή», μια... Ελλάδα της ολιγαρχίας και του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου - στη συγκεκριμένη περίπτωση η «Αθήνα 2004» - ξόδεψε 3 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (περίπου 660 εκατ. δραχμές) για ενοίκιο δύο ορόφων και για διάρκεια ενός και μόνο μήνα, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σίδνεϊ, ενώ μόλις δυο μήνες πριν μια ελληνική κοινοπραξία είχε νοικιάσει τους ίδιους χώρους, αντί 103 εκατ. δραχμών...

Την ίδια ώρα, μια... άλλη Ελλάδα, οι εργαζόμενοι γονείς ενός εισελθόντα φέτος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, νέου σπουδαστή, έψαχναν για μέρες να βρουν ένα σπίτι μ' ένα κάπως υποφερτό, για το βαλάντιό τους νοίκι. Τελικά, έδωσαν 90.000 δραχμές για ένα δυάρι και τώρα αναζητούν να βρουν από πού θα κάνουν οικονομίες, για να τα βγάλουν πέρα...

Εύστοχος ο χτεσινός «Νεόκοπος» των «Νέων» καυτηριάζει και αυτός την πρωθυπουργική επιχείρηση διάχυσης και μετάθεσης των ευθυνών, ως εξής:

«Κύριε διευθυντά,

Γιατί απορείτε που μειώθηκαν οι επιβάτες των πλοίων; Φοβούνται οι άνθρωποι μη βουλιάξει το βαπόρι και κατηγορηθούν ως όργανα αντικυβερνητικής προπαγάνδας».

Επίδειξη κυνισμού και ξετσιπωσιάς

Εχουν τόσο πολύ αποθρασυνθεί οι υπεύθυνοι της «Μινόαν Φλάινγκ Ντόλφινς», λόγω της απροσχημάτιστης υποστήριξης της κυβέρνησης και της επιχείρησης συγκάλυψης και κουκουλώματος, ώστε δε διστάζουν να προκαλούν με απανωτές πληρωμένες καταχωρήσεις, να αυτοπροβάλλονται ως μια υγιής, ...πατριωτική και ικανή επιχείρηση που δημιουργήθηκε με την αξία της «και όχι με ξένες πλάτες». Ομως, αυτό που, στην κυριολεξία, σε βγάζει εκτός εαυτού, είναι η ξεδιάντροπη και ξετσίπωτη απόπειρα μαζικής εξαγοράς των συγγενών των θυμάτων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τέλος της χτεσινής καταχώρισης, «ανεξάρτητα από τις όποιες αποζημιώσεις (σ.σ. κάνει τα πάντα για να μην πληρώσει ούτε μια δραχμή), η διοίκηση της MFD αποφάσισε να αναλάβει όλα τα έξοδα εκπαίδευσης των ανήλικων παιδιών όλων των θυμάτων, όχι μόνο μέχρι την ενηλικίωσή τους, αλλά και μέχρι την αποπεράτωση των ανωτέρων σπουδών τους»!!! Αδίστακτοι και κυνικοί, δε δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο ούτε απέναντι στα 80 - τουλάχιστον - θύματα του εγκλήματός τους. Αλλά αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο των εφοπλιστών και του κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διχοτομούν την Κύπρο

Η δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο βρίσκεται προ των πυλών. Η διχοτόμηση του νησιού, που προωθούν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, υιοθετώντας τη θέση του Ντενκτάς και της Αγκυρας, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού μέσω της Συνομοσπονδίας, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή. Οταν μάλιστα πρωταγωνιστής αυτών των εξελίξεων, είναι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος λειτουργεί σαν «φερέφωνο» των ισχυρών της ομάδας του «G8», παραγράφοντας όχι μόνο τη μόνη δίκαιη λύση για ενιαίο ανεξάρτητο κυπριακό κράτος, μετά την τουρκική εισβολή, αλλά και αυτή τη συμβιβαστική λύση του προβλήματος στη βάση των αρχών της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση γίνεται τραγική.

Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη είχε ξεκινήσει με την απόρριψη ψηφισμάτων και συμφωνιών του ΟΗΕ που προέβλεπαν τη λύση της δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η διολίσθηση του κυπριακού προβλήματος από τις αρχές που έχει καθορίσει ο ΟΗΕ, γίνεται όμως και σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία συντελούνται αρνητικές εξελίξεις και στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και στη Μέση Ανατολή. Η... επίλυση του Κυπριακού, με τον τρόπο που προωθείται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποτελεί τον προπομπό αυτών που θα ακολουθήσουν. Η λογική της ολικής διαπραγμάτευσης των «εμπλεκομένων», χωρίς προϋποθέσεις, που διατυμπανίζει η... ισχυρή «G8» ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για τελεσίδικη λύση διχοτόμησης με εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές. Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Είναι μια «σκακιέρα» πάνω στην οποία έχει στηθεί ένα πολύ σκληρό και επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι. Ενα «παιχνίδι», η έκβαση του οποίου δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους κατοίκους του νησιού, αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, αφού είναι νησί με στρατηγική σημασία η Κύπρος και απ' αυτή τη σκοπιά ενδιαφέρει τους ιμπεριαλιστές και τη «νέα τάξη».

Οι εξελίξεις αυτές, βέβαια, δε συντελούνται εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα μάλιστα, η στάση της δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Οσο, και αν προσπαθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μέσα από τις διακηρύξεις του, να εμφανίσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν εγκαταλείπει το Κυπριακό, για χάρη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τα γεγονότα τον διαψεύδουν οικτρά. Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί δίνει τη συγκατάθεσή της, αφού πετά στο «καλάθι των αχρήστων» ακόμα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σαν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο. Οι Ελληνες αξιωματούχοι, εξαντλούν την ανοχή τους, χωρίς να προβάλλουν ίχνος αντίστασης, στις αρνητικές εξελίξεις που συντελούνται, δίνοντας για πολλοστή φορά εξετάσεις πλήρους υποταγής, σε άνωθεν εντολές... Γίνεται, πλέον, φανερό μαζί με τα περιβόητα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συνιστούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης,-όσο και αν προσπαθεί να το διαψεύσει η κυβέρνηση-, θυσιάζεται το Κυπριακό, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή αντίσταση στην προώθηση της ντεφάκτο αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ηελληνική κυβέρνηση, θα έπρεπε και όφειλε να αναλογιστεί το βάρος των ευθυνών της, αν πραγματικά επιδίωκε να συμβάλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται και όλα τα στοιχεία συντελούν στο συμπέρασμα, ότι αν πραγματικά το επιδίωκε είχε όλα εκείνα τα μέσα για να το πραγματοποιήσει. Δυστυχώς όμως, δίνει τη συγκατάθεσή της συμφωνώντας με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Ετσι γίνεται και ηθικός συναυτουργός, στον οριστικό ενταφιασμό του Κυπριακού μέσα από μια διαβλεπόμενη διχοτόμηση του νησιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ