Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»
Προσχηματική διάταξη που χτυπάει το λαϊκό κίνημα
  • Την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, όταν διαταράσσεται «η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας», προβλέπει τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν την απόσυρσή της, καταγγέλλοντας ότι στόχος θα είναι οι κινητοποιήσεις, που κατά την κυβέρνηση θα διαταράσσουν την «κοινωνική ζωή της χώρας»

Με πρόσχημα την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης σε μεγάλα ατυχήματα - όπως το πρόσφατο ναυάγιο - ή μεγάλες καταστροφές, όπως ο περσινός σεισμός, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή σχετική τροπολογία, η οποία όμως ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την περαιτέρω ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «σε εγκλήματα που προκαλούν διατάραξη της κοινωνικής ή οικονομικής ζωής της χώρας ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάξει την κατά απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας».

Αν αναλογιστεί ο καθένας ότι όλες οι πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις απαγορεύτηκαν ή χτυπήθηκαν με το πρόσχημα της «διατάραξης της κοινωνικής ή οικονομικής ζωής», εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα για το πώς και εναντίον ποιων θα χρησιμοποιηθεί η σχετική τροπολογία.

Την απόσυρσή της ζήτησαν έντονα οι βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και άλλων κομμάτων και τελικά δεν ψηφίστηκε χτες, αφού η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου (εναρμόνιση με κάποια οδηγία της ΕΟΚ για συμβάσεις στους τομείς ύδατος, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών) στο οποίο ήταν ενταγμένη η τροπολογία.

Την απόσυρσή της όσο και την έντονη διαφωνία του ΚΚΕ για την ουσία των διατάξεων της εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος. Φοβούμαστε, είπε, ότι είναι πρόσχημα η αντιμετώπιση των ατυχημάτων ή των φυσικών καταστροφών και υπενθύμισε πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις που απαγορεύτηκαν από την αστυνομία με διατάξεις της χούντας και με πρόσχημα τη διατάραξη της κοινωνικής ή οικονομικής ζωής της χώρας.

Λαϊκές Κινητοποιήσεις σαν κι αυτές προφανώς θα βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της νομοθετικής διάταξης
Λαϊκές Κινητοποιήσεις σαν κι αυτές προφανώς θα βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της νομοθετικής διάταξης
Δεν πέρασε πολύς καιρός, είπε, από τότε που απαγορεύτηκε η πορεία κατά της επίσκεψης του Κλίντον ή έγιναν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και όλοι θυμόμαστε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης να ζητάει από τους εισαγγελείς να παρέμβουν και να συλλάβουν ακόμα και τους ηθικούς αυτουργούς των κινητοποιήσεων. Και τότε το πρόσχημα ήταν η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Τώρα με την τροπολογία θα έχει το δικαίωμα ο υπουργός Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει στην πολιτική και κοινωνική ζωή και μέσα σε τρεις μέρες για παράδειγμα από μία κινητοποίηση θα αρχίζουν οι διώξεις.

Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα δημοκρατίας, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, και δεν πρέπει η Βουλή να εφοδιάσει με τέτοιο οπλοστάσιο τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης. Ζήτησε την απόσυρσή της και είπε ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος για το πώς θα μπορεί η δικαιοσύνη να κινείται γρήγορα σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή φυσικών καταστροφών.

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής αναρωτήθηκε για το ποιος θα κρίνει ότι έχει διαταραχτεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και πρόσθεσε:

«Ηταν αξιόποινη η πράξη των αγροτών; Οι φορτηγατζήδες που βρίσκονται σήμερα στα παράπλευρα των δρόμων ή οι ταξιτζήδες ή οι εργάτες αύριο που θα κάνουν μια πορεία και θα διαταράξουν την ησυχία κάποιων, θα θεωρηθούν κατά το κριτήριο της κυβέρνησης - όποτε αυτή το αποφασίσει- ότι διαταράσσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας;».

Καταλήγοντας ο Ν. Γκατζής είπε ότι η τροπολογία εγκυμονεί κινδύνους εκτροπής των δημοκρατικών θεσμών και της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι και του αγωνίζεσθαι.

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία εξέφρασαν και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος και Α. Ακριβάκης ζήτησαν να απαλειφθεί από την τροπολογία η φράση «διατάραξη της κοινωνικής ή οικονομικής ζωής».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος είπε ότι ο πραγματικός στόχος είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή καταστροφών και θέλοντας να απαντήσει στις επικρίσεις, είπε ότι από την εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δε φαίνεται να υπάρχει ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων!

Πριν τη διακοπή της συνεδρίασης, είπε ότι μπορεί να δεχτεί την απάλειψη της φράσης «διατάραξη της κοινωνικής ή οικονομικής ζωής», αλλά τελικά δε διευκρίνισε ποια θα είναι η τελική μορφή της τροπολογίας που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η... σύμπτωση(2000-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ