Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θα απονείμουν ρόλους στους υποτελείς

Οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα γίνουν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.

Πρόκειται για την ομάδα των 7 κρατών της περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ιταλία) που κατόπιν αμερικανικής καθοδήγησης συγκρότησαν τη βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης, η οποία τις μέρες αυτές πραγματοποίησε την πρώτη άσκησή της στο έδαφος της Βουλγαρίας. Μάλιστα, στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, είναι να αξιολογηθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες της «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑ Ευρώπης» (MPFSEE).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εργασίες της Συνόδου θα ανοίξουν με το δείπνο που θα παρατεθεί την Κυριακή το βράδυ 8.30-10.30, στο ξενοδοχείο «Χαγιάτ» και θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα το πρωί. Στη συνέχεια, στις 12.30 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ενώ θα υπάρξει και ξενάγηση το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Αγιο Ορος.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα έχει κατ' ιδίαν, παράλληλες συνομιλίες με τον Ελληνα και τον Τούρκο ομόλογό του, όπου θα επαναφέρει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες «εξομάλυνσης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα, από την ελληνική πλευρά αναμένεται ο Ου. Κοέν να επαναφέρει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην αμερικανική πρόταση για αφοπλισμό των μαχητικών, που πετούν στο Αιγαίο. Επίσης, αναμένεται ο Αμερικανός υπουργός να ασκήσει πιέσεις για την αγορά από την Ελλάδα αμερικανικού πολεμικού υλικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ