Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Δεν μπορούν να ελέγξουν τα όπλα αυτοί που δολοφονούν αμάχους

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του ΕΚ για την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων, τόνισε τα εξής:

Είναι δυνατόν, αυτοί που χρησιμοποίησαν τα όπλα τους στη Γιουγκοσλαβία για να δολοφονήσουν αμάχους, για να καταστρέψουν κτίρια και γέφυρες, για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, αυτοί που δολοφονούσαν και δολοφονούν παιδιά στο Ιράκ, να ενδιαφέρονται πράγματι για τον έλεγχο των όπλων;

Είναι δυνατόν, αυτοί που αναγνωρίζουν, όπως αναφέρει η πρόταση ψηφίσματος, ότι «η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είναι σημαντική από οικονομική και στρατηγική άποψη για την ΕΕ» να είναι ειλικρινείς όταν λένε ότι «η εξωτερική δράση της ΕΕ πρέπει να εμπνέεται από τις αξίες της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»;

Περισσότερο, μάλλον, ανησυχούν, όπως άλλωστε ειπώθηκε, μήπως τα όπλα βρεθούν σε λάθος χέρια ή μήπως, στις επιθετικές τους ενέργειες, δεχτούν πυρά από όπλα κατασκευασμένα από τους ίδιους. Ομως, συνάδελφοι, τα όπλα βρίσκονται ήδη σε λάθος χέρια και θα ήταν αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μέσα από διαδικασίες σαν αυτή του κώδικα θα μπορούσε να μπει φραγμός στην επιθετικότητα και τα εγκλήματα της «νέας τάξης πραγμάτων».

Είμαστε σίγουροι ότι η ύπαρξη του κώδικα δεν οφείλεται στα φιλανθρωπικά αισθήματα των εμπνευστών του, αλλά στην εντεινόμενη αντίδραση των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Στο παγκόσμιο φιλειρηνικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις και χωρίς όπλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ