Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Θα ασχοληθεί με το πόρισμα Ντογιάκου

Με αφορμή το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Ντογιάκου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και με το οποίο ο εισαγγελέας μιλά για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και για την τέλεση αξιόποινων πράξεων στις δραστηριότητες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θ' ασχοληθεί με το θέμα αυτό στο σημείο που το αφορά. Το κρίσιμο σημείο που τίθεται και στο οποίο ο εισαγγελέας αναφέρεται και στο ΕΣΡ, είναι κατά πόσο υπάρχει συμμετοχή του ΔΟΛ και του «Τράβελ Πλαν», στην εταιρία του MEGA «Τηλέτυπος». Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, όπως διευκρίνισε χτες ο πρόεδρός του, Βασίλης Λαμπρίδης, αφορούν σε δύο πλευρές του πορίσματος, σε αυτή της κατάρτισης των συμβάσεων του «Τράβελ Πλαν» και στο ποινικό μητρώο του Χρ. Λαμπράκη.

Είναι γνωστό ότι ο χώρος των ΜΜΕ εξακολουθεί να λειτουργεί άνομα, αφού δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος από το νόμο έλεγχος διαφάνειας και δεν τηρείται το ασυμβίβαστο της μη συμμετοχής των ιδιοκτητών ΜΜΕ σε δημόσια έργα. Ο Βασίλης Λαμπρίδης τόνισε ότι το ΕΣΡ στο πλαίσιο της λειτουργίας του και εφόσον πλέον άρχισε να λειτουργεί το «Τμήμα Διαφάνειας», θα ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση ελέγχου της διαφάνειας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το Τμήμα Διαφάνειας που προβλέπεται από το νόμο Βενιζέλου του 1996, μόλις πριν λίγους μήνες άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα, αφού δεν είχε -με ευθύνη της κυβέρνησης- καμία υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό.

Το πόρισμα του Ι. Ντογιάκου αναφερόταν μεταξύ άλλων και στο γραφείο ταξιδίων του ΔΟΛ, στο «Τράβελ Πλαν», που ανέλαβε έργα ή προμήθειες από το Δημόσιο και συγκεκριμένα την έκδοση εισιτηρίων για τις μεταφορές στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό είναι αντίθετο με τις διατάξεις του νόμου Βενιζέλου, ενώ ένα άλλο σημείο που τίθεται στο πόρισμα είναι η συμμετοχή του Χρήστου Λαμπράκη στο ΔΣ του MEGA, από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι όποιος μετέχει σε ΔΣ εταιρίας ΜΜΕ, δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ποινικό αδίκημα.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης, υπογράμμισε χθες, ότι το ΕΣΡ δεν μπορούσε πριν από ένα χρόνο να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της διαφάνειας των εταιριών των ΜΜΕ, αφού δεν υπήρχε το τμήμα διαφάνειας, ενώ ακολούθησε μία σειρά παραιτήσεων, του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και τριών μελών του ΕΣΡ. Ο Βασίλης Λαμπρίδης στις 25 Σεπτέμβρη ζήτησε με έγγραφό του προς το ΔΟΛ τις συμβάσεις που αφορούν στο «Τράβελ Πλαν» και στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει συμμετοχή του εν λόγω ταξιδιωτικού γραφείου και του ΔΟΛ στον «Τηλέτυπο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ