Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΒΙΑ
Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματά της

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του ΕΚ, κατά την ψήφιση της έκθεσης για το γονικό έλεγχο τηλεοπτικών εκπομπών, τόνισε τα εξής:

«Τα παιδιά, είναι τα πρώτα θύματα της τηλεοπτικής βίας. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις και τις βλαβερές συνέπειες που ασκεί ο καθημερινός και συνεχώς αυξανόμενος βομβαρδισμός τηλεοπτικών προγραμμάτων βίας και αντίστοιχων προϊόντων πολυμέσων στις νεότερες ηλικίες, που είναι πιο ευάλωτες, δεδομένου ότι δεν έχουν ανεπτυγμένη κριτική σκέψη.

Το κείμενο της Επιτροπής όσο και η έκθεση κάνουν ορισμένες διαπιστώσεις για τις αρνητικές επιδράσεις στην ψυχοσύνθεση και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και κατά συνέπεια για τους κινδύνους που διαγράφονται για την κοινωνία του αύριο από την παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων και την κατανάλωση τέτοιων προγραμμάτων και την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Οι προτάσεις τους όμως περιορίζονται σε θέματα ωραρίου, κατηγοριοποίησης των προγραμμάτων, και στοχεύουν ιδιαίτερα την ψηφιακή και συνδρομητική τηλεόραση, υιοθετώντας τη μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για συσκευές τεχνικών φιλτραρίσματος των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τις οποίες πρέπει να προμηθευτούν οι γονείς για να τις χρησιμοποιούν για προστασία των παιδιών τους.

Βλέπουμε και πάλι ότι αυτό το λεπτό και ευαίσθητο θέμα της προστασίας των παιδιών μας, που θα αποτελέσουν τις κοινωνίες του αύριο, να γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης, για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Το όλο βάρος της προστασίας των παιδιών πέφτει αποκλειστικά στους γονείς και δεν υπάρχουν καν αναφορές σχετικά με την παραγωγή και διάδοση προγραμμάτων που μπορεί να είναι βλαβερά για τα παιδιά. Πώς όμως θα μπορέσουν οι γονείς, έστω και αν καταφέρουν να προμηθευτούν αυτή τη συσκευή φιλτραρίσματος, να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις χαρακτηριζόμενες σαν παιδικές εκπομπές που στην πλειοψηφία τους περιέχουν σκηνές βίας και ορισμένες είναι χειρότερες και από ταινίες τρόμου. Πώς θα τα προστατέψουν από τη βία που κατακλύζει τα πολυμέσα και το διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, γιατί είναι εγκλωβισμένη στη λογική της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού και οι όποιες προτάσεις της δεν αγγίζουν ουσιαστικά τη σκληρή ιδιαίτερα για τα παιδιά πραγματικότητα της ασυδοσίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων που στο κυνήγι του κέρδους αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων και προϊόντων τους και μεταφέρουν όλες τις ευθύνες στους γονείς, καλώντας τους μάλιστα σε κατανάλωση νέων προϊόντων, προκειμένου να διασφαλίσουν τα παιδιά τους. Η μόνη αναφορά προς τις εταιρίες είναι να θεσπίσουν κώδικα αυτορρύθμισης.

Είμαστε σύμφωνοι με ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις της έκθεσης Angelilli για την προστασία των παιδιών, όπως και με την αναγκαιότητα να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη για τις ηθικές και νομικές πτυχές της προστασίας των ανηλίκων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακαλείται από την αγορά σαλάμι αέρος(2020-08-07 00:00:00.0)
«Οχι» στην εκμετάλλευση της φτώχειας και του υποσιτισμού(2013-03-30 00:00:00.0)
Υπόθεση διεκδίκησης η πλήρης και σωστή σίτιση των παιδιών(2013-02-27 00:00:00.0)
Σε 25 επιχειρήσεις 2.800 καταστήματα(2010-12-23 00:00:00.0)
«Η αναπλήρωση δεν είναι ποσοτική υπόθεση»(2006-11-09 00:00:00.0)
Ειρήνη και αγώνας των αγροτών(1999-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ