Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Ο αντικομμουνισμός σηκώνει κεφάλι

Σε νέο αντικομμουνιστικό και αντιδημοκρατικό νόμο προχώρησε η Βουλή της Σλοβακίας στις 27 Μάρτη, αφού με το νόμο "Για την ανηθικότητα και την παράνομη πραγματικότητα της κομμουνιστικής προπαγάνδας" επιτρέπεται η τιμωρία οργανωτών διάφορων αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων ή ακόμα και προσώπων που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες στο εξωτερικό.

Η τροπολογία αυτή, που ψηφίστηκε με ψήφους 77 έναντι 57 και δύο αποχές, επιτρέπει τη φυλάκιση ανθρώπων που "σχεδιάζουν να ανατρέψουν" τη δημοκρατία της χώρας. Ορίζει επίσης, ως έγκλημα τις "οργανωμένες δημόσιες συγκεντρώσεις που έχουν στόχο την ανατροπή του συνταγματικού συστήματος (...), της αμυντικής ικανότητας της χώρας ή την καταστροφή της ανεξαρτησίας της".

Οι παραβάτες θα φυλακίζονται από 6 μήνες έως και 3 χρόνια ή θα καταδικάζονται σε πρόστιμο. Αν όμως το "έγκλημα" διαπραχθεί από "οργανωμένη ομάδα", τότε η φυλάκιση μπορεί να φθάνει τα 5 χρόνια.

Στην ουσία, ο νόμος αυτός καταδικάζει όλους τους κομμουνιστές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομική βάση για τη δίωξή τους. Ο νόμος αυτός προσπαθεί να κηρύξει ως εγκληματικό και μη νόμιμο το σοσιαλιστικό σύστημα της πρώην Τσεχοσλοβακίας, που βασιζόταν στην κομμουνιστική ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού.

Γιατί ψηφίστηκε ένας τέτοιος νόμος; Η υιοθέτηση του νόμου δείχνει ότι οι δυνάμεις της αντίδρασης βλέπουν πως η θύμηση του σοσιαλιστικού συστήματος δεν έχει σβήσει από τους Σλοβάκους, οι οποίοι δεν πιστεύουν σε όσα τους λένε, ότι η ιδέα του κομμουνισμού έχει πεθάνει για πάντα.

Οι πολιτικές αρχές της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, φοβούμενες όλο και περισσότερο την αύξηση της επιρροής των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Ρωσία, καταφεύγουν σε μεθόδους εκδίκησης και αντικομμουνισμού. Ο σλοβακικός λαός νιώθει όλο και περισσότερο απογοήτευση από τη σημερινή κατάσταση και όλο και πιο συχνά θυμάται τα χρόνια του σοσιαλισμού ως τον "χρυσό αιώνα της Σλοβακίας".

Σ' αυτές τις συνθήκες, οι δεξιές δυνάμεις στο Κοινοβούλιο, οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία, προσπαθούν να καταπνίξουν την αύξηση της συμπάθειας για τις ιδέες του κομμουνισμού. Πιστεύουν με αφέλεια ότι ο υιοθετημένος νόμος θα αναγκάσει τα εκατομμύρια ανθρώπων να σκέπτονται για το βιωμένο απ' αυτούς παρελθόν, όπως απαιτεί αυτός ο νόμος.

Παραλογισμό αποτελεί το γεγονός ότι μια ιστορική περίοδος εκτιμάται μέσω αυτού του νόμου. Ο νόμος ορίζει ότι η περίοδος οικοδόμησης του σοσιαλισμού είναι ανήθικη και εγκληματική, και ότι όσοι υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό, είναι ενάντια στο νόμο.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι αντιδημοκρατικό και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία της σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σλοβακίας ζητάει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας να ακυρώσει αυτό το νόμο, ως νόμο αντικομμουνιστικό, ο οποίος παραβιάζει τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Κάτι τέτοιο είναι πιθανό μιας και ο Πρόεδρος της χώρας, Μιχάλ Κόβακ, ο οποίος αντιτίθεται στον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Μέτσιαρ, για δημαγωγικούς λόγους, αρνείται να εγκρίνει το νόμο αυτό και να βάλει την υπογραφή του. Η ενέργεια αυτή σημαίνει ότι η υπόθεση περνάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ καλύπτει πλήρως τον αντικομμουνιστικό νόμο της κυβέρνησης της Σλοβακίας(2021-02-26 00:00:00.0)
Εργατική λαϊκή πάλη ενάντια στην ΕΕ και τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις(2014-01-29 00:00:00.0)
Αντικομμουνιστικο «κυνήγι μαγισσών»(2009-09-30 00:00:00.0)
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει πολιτικά την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης(2008-05-29 00:00:00.0)
Χρέος το σταμάτημα της προσβολής δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη(2006-12-21 00:00:00.0)
Διεθνής κατακραυγή(2006-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ