Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Τρομοκράτες και στο ... Ιντερνέτ βλέπει ο Κλίντον

ΤΟΚΙΟ.-

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κίντον, εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη την ανησυχία του, επειδή το παγκόσμιο διαδίκτυο, το οποίο συνδέει - τουλάχιστον - 30 εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο, το Ιντερνέτ, υποβοηθά τη ...διεθνή τρομοκρατία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει (μέσω της ειδικής υπηρεσίας του στο Ιντερνέτ, κατά ειρωνικό τρόπο...) ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί πως μέσω του Δικτύου οι τρομοκράτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία για την παρασκευή, π.χ., εκρηκτικών μηχανισμών ή αερίου παράλυσης των νεύρων.

"Μαθαίνουν κάποιοι άνθρωποι", διερωτήθηκε ο Κλίντον, κατά την επίσκεψή του στην ιαπωνική πρωτεύουσα, "πώς να δημιουργήσουν ανάλογα προβλήματα στις ΗΠΑ με εκείνα που δημιουργήθηκαν στην Ιαπωνία από το αέριο Σαρίν;". Και πρόσθεσε ένα ακόμη επιχείρημα: "Δε θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία ότι ο καθένας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από το Ιντερνέτ για το πώς θα δημιουργήσει μια βόμβα, όπως εκείνη που ανατίναξε το κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα;".

Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι οποίες δέχτηκαν σκληρά χτυπήματα τον περασμένο χρόνο από την τρομοκρατία, η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους, θα πρέπει να "μάθουν η μία από την άλλη" όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

"Σε είκοσι χρόνια", προέβλεψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, "όλες οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόσωπο" της τρομοκρατίας και της τρομοκρατικής δραστηριότητας μέσω του Ιντερνέτ.

Βέβαια, οι γνώσεις του Αμερικανού Προέδρου περί της διαδικτύωσης ελέγχονται - όπως και η ορθότητα της τοποθέτησής του: Είναι γεγονός ότι το Παγκόσμιο Δίκτυο παρέχει απεριόριστη ελευθερία στους χρήστες του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί τη μόνη πηγή άντλησης πληροφοριών για τους απανταχού τρομοκράτες...

Η υπόθεση όζει. Ισως οι δηλώσεις Κλίντον να μεθερμηνεύονται σε πρόθεση απαγορεύσεων όσον αφορά τη μετάδοση των πληροφοριών μέσω δικτύων υπολογιστών- αφού, κατά τη διατύπωση ενός ειδικού, η ελευθερία του Ιντερνέτ μπορεί να παρομοιαστεί με "αγκάθι στο μάτι" των κυβερνήσεων ανά την υφήλιο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ