Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Η πανεπιστημιακή έρευνα στην Ελλάδα

Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι η ερευνητική "παράδοση" στους τομείς της γενετικής και της μοριακής βιολογίας. Είναι γεγονός, ότι οι Ελληνες επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξένα εργαστήρια αλλοδαπών πανεπιστημίων, που έχουν παράδοση πολλών δεκαετιών.

Στην Ελλάδα, η μοριακή βιολογία άρχισε να εμφανίζεται από τα μέσα της δεκαετίας του '70 με υποτυπώδεις μορφές. Εχουν γίνει διάφορα βήματα, αλλά όπως δηλώνει στο "Ρ" ο αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Μοσχονάς, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η χώρα μας μπορεί να συγκλίνει με τις ανάλογες προόδους που γίνονται στην Ευρώπη ή στην Αμερική πάνω στον τομέα της γενετικής.

Μέχρι σήμερα, τα κονδύλια που προσφέρονται από την πολιτεία για έρευνα είναι ελάχιστα και πάρα πολύ μικρά. Επίσης, δεν είναι σαφές και συγκεκριμένο εάν και πόσα χρήματα θα δοθούν, κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης, Παιδείας, Υγείας κτλ...

Κατά τ' άλλα, οι Ελληνες βιολόγοι και γενετιστές διαπρέπουν στο εξωτερικό και υπάρχουν πλείστες τέτοιες περιπτώσεις επιστημόνων που μόλις φύγουν από τη χώρα μας τα καταφέρνουν θαυμάσια. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Ν. Μοσχονάς, "πρόκειται για ένα "κεφάλαιο" ζωντανό και σημαντικό, που το χαρίζουμε στα μεγάλα πανεπιστήμια και τις εταιρίες, χωρίς να μπορέσουμε να το ξαναπάρουμε πίσω...".

Προγράμματα γενετικής στην Ελλάδα

Η έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα σήμερα είναι τέτοια ώστε να κατέχει, διεθνώς, μια μικρή θέση. Την πρωτοπορία σε μαζική κλίμακα θα πρέπει να την αναζητήσετε σε άλλες χώρες. Πολλοί Ελληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές συμφωνούν στο εξής: Οι ερευνητικές ομάδες στη χώρα μας είναι μικρές, τα χρήματα λίγα, αλλά το επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει είναι ικανό και διαθέσιμο, άρα, να δείξει σημαντικότερο έργο τις επόμενες δεκαετίες.

Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης μια από τις έρευνες επιστημονικών ομάδων αφορά στην ανάλυση του χρωμοσώματος 10 του ανθρώπου. Πρόκειται για μια περιοχή που φαίνεται να έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη. Πρωτοποριακό επιστημονικό έργο στον τομέα της γενετικής έρευνας παρουσίασε η ομάδα ερευνητών του καθηγητή Μπάμπη Σαββάκη. Ηταν η πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, που μπόρεσε να ανακαλύψει μια μεθοδολογία μεταφοράς γονιδίων στα χρωματοσώματα των εντόμων που επηρεάζουν τον άνθρωπο, τη γεωργική παραγωγή, το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη γονιδιακή τεχνική εφαρμόστηκε πάνω στη μεσογειακή μύγα και είναι πολλές οι προοπτικές εφαρμογής της και σε άλλα έντομα που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή.

Στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα είναι, επίσης, σε εξέλιξη διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Οπως, οι έρευνες των καθηγητών του παν/μίου Πατρών, Αντιγόνης Ζαχαροπούλου και Τάσου Μίντζα πάνω στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Ερευνητικές ομάδες της ιατρικής σχολής του Παν/μίου Αθηνών,παρακολουθώντας την τεχνολογία που εμφανίζεται και τη διεθνή βιβλιογραφία, επιχειρούν να βρουν νέους σύγχρονους τρόπους για τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών κυρίως στον τομέα της γενετικής. Η ερευνητική ομάδα της Α. Κομιτοπούλου στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών εργάζεται πάνω στη μοριακή βιολογία εντόμων.

Στον τομέα της μοριακής βιολογίας η συνεργασία πανεπιστημιακών εργαστηρίων με μεγάλες ξένες εταιρίες βιοτεχνολογίας είναι σε εμβρυακό, αν όχι σε ανύπαρκτο, επίπεδο. Υπάρχουν κάποιες υποτυπώδεις επαφές, καθώς εκ των πραγμάτων τα ερευνητικά τμήματα των μεγάλων ξένων φαρμακευτικών εταιριών δεν υπολογίζουν για έρευνα στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ