Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πυρετώδεις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές

ΣΟΦΙΑ (του Μάνθου ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ). -

Στις 9 του Απρίλη, η προεκλογική καμπάνια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία άρχισε να παίρνει συγκεκριμένη μορφή. Ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, προτάθηκε από 13 κόμματα της αντιπολίτευσης για μια ακόμη θητεία. Δημιουργήθηκε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Ζέλεφ, στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των κομμάτων που προτείνουν - το Κόμμα των Τούρκων Μουσουλμάνων (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών), Τμήμα της Αγροτικής Ενωσης, το Δημοκρατικό Κόμμα κ. ά. Με την υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας των δύο υποψηφίων της αντιπολίτευσης ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια προκαταρκτικών εκλογών, οι οποίες και θα αναδείξουν τον τελικό υποψήφιο.

Εξακολουθεί, φυσικά, να παραμένει το πρόβλημα του σεβασμού του αποτελέσματος από τους υποψηφίους. Ο Πέτερ Στογιάνοφ (υποψήφιος του συνασπισμού της "Δημοκρατικής Αριστεράς"), αλλά και ο σημερινός πρόεδρος, Ζέλιου Ζέλεφ, θέτουν θέμα τίμιας διεξαγωγής των εκλογών και αξιόπιστης καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή των προκαταρκτικών εκλογών δεν είναι τυχαία. Από τη μια πλευρά οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι υπέρ του κυβερνώντος κόμματος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" και μάλιστα κατά 10%. Από την άλλη, με την καμπάνια πετυχαίνει ταυτόχρονα τρεις στόχους:

1. Ενώνει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της Αριστεράς. Με τον τρόπο αυτό ο συνασπισμός των δημοκρατικών δυνάμεων έχει τη δυνατότητα, μετά από δυο χαμένες εκλογικές ευκαιρίες, να κερδίσει και να προσπαθήσει να προσελκύσει ξανά τους χαμένους οπαδούς του.

2. Να κερδίσει μεγάλο μέρος από τα προβλεπόμενα 500 εκατ. λέβα, τα οποία δίνονται από το εξωτερικό ως βοήθεια για την ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών.

3. Να ξεπεράσει την έλλειψη εμπιστοσύνης και τις αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως αυτό των χώρων και των μέσων διεξαγωγής τους. Η κυβέρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν θα παραχωρήσει τις κάλπες και τα εκλογικά τμήματα δωρεάν για τη διενέργειά τους.

Τα σχόλια όσον αφορά το θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ προσεκτικά, αλλά ακούγονται και φωνές κατά της πρότασης της αντιπολίτευσης. Η δικαιολογία των υποστηρικτών της άποψης αυτής είναι ότι δεν είναι σωστό να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για να λυθούν τα εσωτερικά προβλήματα της αντιπολίτευσης. Ακόμη, δεν είναι βέβαιο ποιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής - σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν και οι συμπαθούντες, εκτός από τα μέλη των κομμάτων αυτών.

Αλλο ένα πρόβλημα είναι ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να μπορούν να ψηφίσουν και ...νεκροί, π. χ.

Δεν είναι ξεκάθαρο το αν και κατά πόσον θα γίνει σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα από τους δύο υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Ο Στογιάνοφ και ο Ζέλεφ έχουν δηλώσει ότι θα το σεβαστούν, αλλά και οι δύο, περισσότερο ο Ζέλεφ, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι έχουν αμφιβολίες για το τίμιο της διαδικασίας και του αποτελέσματος. Αρα, υπάρχει η περίπτωση να επικαλεστεί ακριβώς αυτό και να συνεχίσει τον εκλογικό αγώνα για την ανανέωση της θητείας του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι το όνομα του δικού του υποψηφίου θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη του Απρίλη. Η καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό του, καθώς κυκλοφορούν φήμες σχετικά με το ποιος θα είναι. Για την ώρα, τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων εμφανίζουν ως τον υποψήφιο που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των εκλογέων της Δημοκρατικής Αριστεράς τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Γκεόργκι Πιρίνσκι.

Ο Πιρίνσκι βρίσκεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολύ μπροστά από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, Ζαν Βιντένοφ, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί καμιά αλλαγή στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Το γεγονός είναι ότι η καθυστέρηση όσον αφορά την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου της Αριστεράς θα δημιουργήσει προβλήματα, αν μη τι άλλο, λόγω του χασίματος χρόνου, τον οποίο εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, άλλωστε, ένας υποψήφιος της Αριστεράς έχασε λόγω της καθυστέρησης ανακοίνωσης του ονόματός του, αν και οι δημοσκοπήσεις τον εμφάνιζαν βέβαιο νικητή. Λόγω της καθυστέρησης, η αντιπολίτευση είχε όλο τον καιρό που της χρειαζόταν για την καμπάνια υπέρ του δικού της υποψηφίου, ενώ το ΒΣΚ καθυστερούσε...

Αυτές οι προεδρικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το Σοσιαλιστικό Κόμμα: Αν τις κερδίσει, θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου και να ασκήσει πίεση στη Γενική Εισαγγελία, η οποία είναι και η βασική υπεύθυνη για την καθυστέρηση του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Στη βουλγαρική πρωτεύουσα κυκλοφορούν σχόλια του είδους "σε περίπτωση που το ΒΣΚ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, είναι πολύ πιθανό να ξαναδημιουργηθεί το κόμμα - κράτος". Η, αντίθετα: "Με την προεδρία στα χέρια του ΒΣΚ θα σταματήσει ο πόλεμος των θεσμών και θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή σταθερής πολιτικής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το εκκρεμές του δικομματισμού(2005-06-25 00:00:00.0)
«Κρίσιμες» δημοτικές εκλογές(2000-09-10 00:00:00.0)
Εκλογές τον Απρίλη(1997-02-05 00:00:00.0)
Πέταρ Στογιάνοφ(1997-01-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την πίεσή της η αντιπολίτευση(1997-01-14 00:00:00.0)
Υπέρ εκλογών ο Ζέλεφ(1997-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ