Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει πολιτικά την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης

Με την αντιμετώπιση κρίσιμων και σοβαρών ζητημάτων αντικομμουνισμού, που έχουν εκδηλωθεί ιδιαίτερα έντονα στην ΕΕ, ασχολήθηκαν οι αντιπρόσωποι

Της απεσταλμένης μας Ελένης ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ.--

Πληθαίνουν τα περιστατικά αντικομμουνιστικών επιθέσεων σε χώρες της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή, σε επίπεδο ΕΕ, είναι φανερή η κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης.

Στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παιδεία στην Ευρώπη, οι αντιπρόσωποι των 18 κομμάτων ασχολήθηκαν και με την αντιμετώπιση κρίσιμων και σοβαρών ζητημάτων αντικομμουνισμού που έχουν εκδηλωθεί ιδιαίτερα έντονα στην ΕΕ.

Τα ίδια τα περιστατικά μιλούν από μόνα τους:

-- Την περασμένη εβδομάδα μέλος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων (ΚΕΝ) Τσεχίας συνελήφθη γιατί κρατούσε πικέτα της ΚΕΝ σε κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείου.

-- Δικάζεται ήρωας της αντιφασιστικής νίκης στην Εσθονία, καθώς και τέσσερις νέοι αντιφασίστες που κατηγορούνται δήθεν για οργάνωση μαζικών ταραχών κατά την απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείου στο Ταλίν.

Την ίδια στιγμή, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με το πρόσχημα των μέτρων κατά της τρομοκρατίας, εντείνεται η επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, με ένα πλέγμα αντιδημοκρατικών νόμων, βάσει των οποίων κάθε πολίτης θεωρείται ένοχος, παρακολουθείται, ενώ ποινικοποιούνται οι λαϊκές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.


Πολύ πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης αποτελεί η άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συζήτηση περί εγκλημάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων, στα οποία καθεστώτα η Επιτροπή περιλαμβάνει και τα σοσιαλιστικά... Η Επιτροπή ανέλαβε να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, το αργότερο μέσα στο 2009. Η έκθεση, ενδεχομένως, να συνοδευτεί και με γνωμοδότηση για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κατασταλτικών μέτρων.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη νέα εξέλιξη, που απαιτεί αντίδραση, σχεδιασμό και συντονισμό ενεργειών από τώρα, όσο νωρίτερα γίνεται», σχολίασε σχετικά ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας όλα τα παραπάνω γεγονότα κατά την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση της αντικομμουνιστικής επίθεσης. «Στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει στο τραπέζι το αντικομμουνιστικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με εισηγητή τον κύριο Λίμπλαντ το 2005 - 2006», επισήμανε.

Θα ενταθεί η αντικομμουνιστική επίθεση της ΕΕ

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «τα αντιδραστικά και αντιδημοκρατικά μέτρα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο που η επίθεση στα κοινωνικά και δημοκρατικά, στα εργασιακά δικαιώματα συνοδεύεται με μια ένταση του αντικομμουνισμού και μια εξωφρενική προσπάθεια από τον ιμπεριαλισμό για ταύτιση του φασισμού/ναζισμού - που είναι η ανοιχτή δικτατορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με τον κομμουνισμό - που είναι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθενός με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». Ακόμα, επισήμανε ότι η αντικομμουνιστική επίθεση κλιμακώνεται, καθώς από το σημείο των διακηρύξεων, πλέον η αστική τάξη περνάει και σε «νέα πρακτικά μέτρα απαγόρευσης και διώξεων ενάντια στην παρουσία και δράση των κομμουνιστικών κομμάτων και νεολαιών, με διώξεις, δίκες κατά κομμουνιστών, με κομμουνιστικά κόμματα που συνεχίζουν να είναι εκτός νόμου ή τα απαγορεύουν συνταγματικά».

Σημείωσε ότι «οι επιθέσεις αυτές στόχο έχουν να ενοχοποιήσουν το κομμουνιστικό κίνημα, την ταξική πάλη της εργατικής τάξης, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την πάλη ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Θέλουν να ενοχοποιήσουν την πάλη ενάντια στο απελευθερωτικό κίνημα της εργατικής τάξης και των λαών για δημοκρατία, ελευθερίες και δικαιώματα, για κοινωνικές κατακτήσεις, για ριζικές κοινωνικές αλλαγές που άνοιξαν το δρόμο με τη σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία. Στόχο έχουν, σε τελευταία ανάλυση, την ενοχοποίηση της ίδιας της πάλης για το σοσιαλισμό. Πάει πολύς καιρός τώρα που προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Γνωρίζοντας την απέχθεια των λαών προς το φασισμό και το ναζισμό, αξιοποιούν αυτό το πρόσχημα για να πετύχουν την καταδίκη των - όπως ονομάζουν - ολοκληρωτικών καθεστώτων, στην κατηγορία των οποίων εντάσσουν και το σοσιαλισμό. Στην ουσία το σοσιαλισμό θέλουν να χτυπήσουν. Το φασισμό - ναζισμό τον έθρεψαν και τον εκτρέφουν οι ίδιοι. Ιδιαίτερη σημασία έχει η προσπάθεια να αποκρουστεί αυτή η αντικομμουνιστική επίθεση για το μέλλον της νέας γενιάς. Η νέα γενιά, ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά και εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα, μαθαίνοντας την πραγματική ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης, το ρόλο των κομμουνιστών, την πορεία του σοσιαλισμού, μπορεί να βλέπει και να αντιλαμβάνεται καλύτερα και τη δική της θέση στους αγώνες για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και το σοσιαλισμό».

Προσπαθούν να «δηλητηριάσουν» τη νεολαία

«Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη καθοδηγημένη προσπάθεια από την ίδια την ΕΕ, πλαστογράφησης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας, με τη συμφωνία των ονομαζόμενων συντηρητικών κομμάτων, των σοσιαλδημοκρατικών, των νεοφιλελεύθερων και των πρασίνων», υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Αυτή η προσπάθεια «σημαδεύει κυρίως τη νέα γενιά» τόνισε. «Σήμερα προσπαθούν να δηλητηριάσουν κυριολεκτικά τη νεολαία με τον αντικομμουνισμό, με μια φοβερή ανιστόρητη παρουσίαση των γεγονότων, με κύριο στόχο να μην έρθει σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία. Να αποκλείσει δηλαδή στο μυαλό της εκ των προτέρων την κομμουνιστική ιδεολογία».

Ακόμα, σημείωσε, ότι για όλα αυτά τα περιστατικά αντικομμουνισμού, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει κάνει πολλές Ερωτήσεις, ενώ «σε καμία δεν απάντησε το Συμβούλιο, το οποίο δίνει μια γενικόλογη απάντηση και δεν παίρνει θέση για κανένα γεγονός», ούτε για την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πολιτικά η ίδια η ΕΕ στηρίζει όλα αυτά τα γεγονότα», σημείωσε ο Θ. Παφίλης.

Ο Θ. Παφίλης, υπενθύμισε ότι σταθμός στην αντικομμουνιστική επίθεση της ΕΕ ήταν και η διακήρυξη για τα 60 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, στην οποία εξομοιωνόταν ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, αναφερόταν ότι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τον έκαναν ο Χίτλερ και ο Στάλιν, ενώ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επικράτησε κατοχή στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η απελευθέρωση έγινε το 1991... Συμπέρασμα της διακήρυξης ήταν ότι η κομμουνιστική ιδεολογία είναι επικίνδυνη γιατί βασίζεται στην πάλη των τάξεων και επομένως πρέπει να απαγορευτεί!

Ακόμα, σημείωσε ότι πέρα από τυχόν διαφωνίες και κριτική για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, όταν ένα κόμμα ξεκινάει από θέση καταδίκης «εγκλημάτων του Σταλινισμού» για παράδειγμα, «αποδυναμώνει την πάλη κατά του ακραίου αντικομμουνισμού που αναπτύσσει σήμερα η ΕΕ. Το θέμα δεν είναι για τα λάθη που μπορεί να εκτιμάει κάθε κόμμα ότι μπορεί να έγιναν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, το θέμα δεν είναι να απολογηθούμε στον ιμπεριαλισμό, τη στιγμή μάλιστα που επιτίθεται και προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου τα κομμουνιστικά κόμματα και την κομμουνιστική ιδεολογία. Για άλλους λόγους κάνουμε εμείς κριτική για το σοσιαλισμό και για άλλους λόγους κάνει επίθεση η ΕΕ. Γιατί θέλει να σβήσει, να απαλείψει, αν είναι δυνατόν, την κομμουνιστική ιδεολογία, κυρίως από τη νέα γενιά και από τη μνήμη των ανθρώπων».

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα. Και όσο θα ανεβαίνουν οι αγώνες των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης, τόσο θα οξύνεται η επίθεση στην κομμουνιστική ιδεολογία» και σημείωσε την αξία να αναδειχτούν οι ευθύνες των κομμάτων σε κάθε χώρα, καθώς -για παράδειγμα- «οι σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζονται ως πιο προοδευτικοί, ενώ εδώ πρωταγωνιστούν στον αντικομμουνισμό και η όλη συζήτηση που προέκυψε στο Ευρωκοινοβούλιο προήλθε από ερώτηση των σοσιαλδημοκρατών».

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση ανάμεσα στους αντιπροσώπους, ενώ πολλά ήταν τα παραδείγματα πρωτοβουλιών που έχουν λάβει κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στις χώρες τους για την αντιμετώπιση σχεδιασμένων αντικομμουνιστικών επιθέσεων, καθώς και για την προβολή του σοσιαλισμού. Ακόμα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για το πώς εκφράζεται η αντικομμουνιστική επίθεση: Σχολικά βιβλία ταγμένα στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα στην Τσέχικη Δημοκρατία και επίσημα αντικομμουνιστικά προγράμματα στη Σουηδία με εκδόσεις, δικτυακούς τόπους κλπ που παραποιούν την Ιστορία και υπηρετούν την αντικομμουνιστική εκστρατεία. Επιπλέον, μπροστά και στις ευρωεκλογές του 2009, εκφράστηκαν μια σειρά σκέψεις για τη δυναμική προβολή αιτημάτων σχετικά με την άρση όλων των απαγορεύσεων και των περιορισμών κατά κομμουνιστικών κομμάτων που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.

Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στη Συνάντηση, υιοθέτησαν ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, με το οποίο καταδικάζουν την απαγόρευσή της και τις διώξεις σε βάρος μελών της.

Στη Συνάντηση υιοθετήθηκε ακόμα ψήφισμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στην ιρλανδική καμπάνια ενάντια στη Συνθήκη της Λισαβόνας, την Ευρωσυνθήκη, καθώς μια νίκη του «όχι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους τους λαούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στη νέα αντικομμουνιστική φιέστα της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ(2021-07-24 00:00:00.0)
Η ΕΕ καλύπτει πλήρως τον αντικομμουνιστικό νόμο της κυβέρνησης της Σλοβακίας(2021-02-26 00:00:00.0)
Ανάγκη η ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης ενάντια στον αντικομμουνισμό, η ανασυγκρότηση και η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος(2019-12-11 00:00:00.0)
Προπομπός νέας αντιλαϊκής κλιμάκωσης η ενίσχυση του αντικομμουνισμού(2017-08-23 00:00:00.0)
Ιστορική αναγκαιότητα η ανατροπή του καπιταλισμού(2011-02-02 00:00:00.0)
Η δύναμη της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας δεν ανατρέπεται(2010-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ