Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ένταση της εμπορευματοποίησης και το κυνήγι του κέρδους είναι οι βασικές αιτίες του διατροφικού προβλήματος, της ακρίβειας και της νοθείας στα προϊόντα. Οσο κυριαρχεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου-πολυεθνικών, η κερδοσκοπία πάντα θα οργιάζει και η ασφάλεια-υγιεινή των τροφίμων πάντα θα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό ήταν το στίγμα που δόθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες η ΚΟΑ του ΚΚΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της διατροφής και τις λαϊκές ανάγκες».

Η χτεσινή εκδήλωση του ΚΚΕ είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού έγινε σε μια περίοδο που, με αφορμή το μολυσμένο ηλιέλαιο, επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο ότι στο βωμό του κέρδους κάθε τρεις και λίγο θα ξεσπούν διατροφικά σκάνδαλα, ότι τα λαϊκά στρώματα θα μαθαίνουν κατόπιν εορτής τι έγινε σε βάρος τους και πάντα θα εμπαίζονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες και την ΕΕ. Ανεξάρτητα από το τι παρουσιάζει η αστική προπαγάνδα, το διατροφικό πρόβλημα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής είναι διαχρονικό. Πεινασμένοι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, κερδοσκοπία πάντα υπήρχε και θα υπάρχει, διατροφικά σκάνδαλα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Τρελές αγελάδες, διοξίνες, ακολουθούν τα «νόμιμα» διατροφικά σκάνδαλα και τα μεταλλαγμένα, οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά, η κηροσκορίνη στο μέλι, τα μουχλιασμένα γιαούρτια.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.

Στιγμιότυπο από την ημερίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από την ημερίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Ολα αυτά τα θέματα απασχόλησαν τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στη χτεσινή ημερίδα της ΚΟΑ. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις έκαναν οι Κ. Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας, Ν. Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» και πρώην πρόεδρος στον ΕΦΕΤ, Φ. Ακαρέπης, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Κ. Γιαννούκος, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ και Κ. Σαξώνης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ».

Τη συζήτηση συντόνισε η Χρ. Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Αρβανιτάκης και Κ. Παρασκευάς, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Χ. Χαραλάμπους.

Στην εκδήλωση έδωσαν μαζικό παρών εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία, που κυρίως εμπλέκονται με τον επισιτιστικό τομέα, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων του δημοσίου που έχουν να κάνουν με την παραγωγή και τον έλεγχο των τροφίμων, όπως και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντονη ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων, που σε μεγάλο βαθμό ήταν φοιτητές και σπουδαστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφή για τους αγρότες και τα λαϊκά συμφέροντα(2011-06-25 00:00:00.0)
Εγκλήματα για τα κέρδη του κεφαλαίου(2011-06-09 00:00:00.0)
«Η διατροφή δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό»(2011-01-11 00:00:00.0)
Η διατροφή θέλει τον αγώνα της(2008-05-30 00:00:00.0)
Αντανάκλαση του επιχειρηματικού ανταγωνισμού(2008-05-29 00:00:00.0)
Η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΙ μονοπώλια και διαφθορά(2006-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ