Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν την εξέταση της διαχρονικής καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων

Το ΚΚΕ απαίτησε τη διερεύνηση από το 1951 έως σήμερα

Την απαίτηση του ΚΚΕ να διερευνηθεί η διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1951 έως σήμερα μετέφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής αποκλειστικά για το θέμα των δομημένων ομολόγων. Ο βουλευτής του Κόμματος διασαφήνισε ότι το ΚΚΕ επιθυμεί να εξεταστεί και αυτή η υπόθεση, παράλληλα όμως με το σύνολο των απωλειών που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι από τις διαδοχικές πολιτικές παράδοσης των αποθεματικών των Ταμείων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ απέρριψε η κυβέρνηση με την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να λειτουργεί παράλληλα κοινοβουλευτική και δικαστική έρευνα, ενώ στροφή 180 μοιρών έκανε ο ΣΥΝ, υπερψηφίζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ την οποία είχε καταψηφίσει τον Ιούνη του 2007.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι «θα μείνουμε στην παλιά μας θέση, θα ψηφίσουμε "παρών". Θέλουμε να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση. Είναι υποχρέωση να δώσει στη Βουλή πλήρη εικόνα για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ποια έχασαν και τι έχασε το καθένα από τα δομημένα ομόλογα, αλλά θα θέλαμε να διερευνηθούν και οι προηγούμενες περίοδοι».

Αναφερόμενος συνολικά στην υπόθεση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων, θύμισε πως αρχικά ξεκίνησε με τη «δυνατότητα που δόθηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αργότερα προστέθηκε τροπολογία επί ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορούν να παίζουν στο Χρηματιστήριο τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20% και αργότερα έγινε αυτό 23% και για άλλα προϊόντα υπήρχε το απεριόριστο. Για τις μετοχές ήταν μόνο το 20% και 23%, για άλλα προϊόντα χρηματοοικονομικά ήταν απεριόριστο. Ολα τα αποθεματικά θα μπορούσαν να παιχτούν. Δηλαδή επετράπη το τζογάρισμα. Εμείς θα θέλαμε να δούμε τι απώλειες υπήρχαν και από αυτήν την περίοδο. Και ακόμα περισσότερο, ποιες είναι οι απώλειες της περιουσίας, των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι το 1975 που τα έπαιρναν οι τράπεζες σχεδόν χωρίς επιτόκιο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα έδιναν, αφού κέρδιζαν και αυτές με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, στους επιχειρηματίες για να έχουμε ανάπτυξη στη χώρα. Υπολογίζεται από ειδικούς σε 58.000.000.000 ευρώ ότι είναι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων την περίοδο 1951-1975».

Αναφερόμενος στο αίτημα για εξεταστική επιτροπή, επισήμανε πως «πριν από έντεκα μήνες ξανασυζητήσαμε τα ίδια πράγματα και η κυβέρνηση έδειξε ότι δε δέχεται να γίνει Εξεταστική Επιτροπή. Συνεχώς δε δέχεται Εξεταστικές Επιτροπές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο είναι το σημαντικό; Οτι άρνηση για Εξεταστικές Επιτροπές υπήρχε και τα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο επαναλαμβάνεται, ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση. Εμείς κάναμε μία πρόταση να επιβάλλεται από τη μειοψηφία η Εξεταστική Επιτροπή, δηλαδή εάν εκατόν είκοσι βουλευτές το ζητήσουν, να είναι υποχρεωμένη η Βουλή να φτιάξει Εξεταστική Επιτροπή».

Παράλληλα, παρέθεσε την ερμηνεία του ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη κίνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το θέμα των σκανδάλων, υπαρκτό όπως το συγκεκριμένο ή ανύπαρκτο, το βάζει ψηλά στην ατζέντα του. Εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα ζητήματα, με το Ασφαλιστικό, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τα κοινωνικά ζητήματα. Εμείς θα το έχουμε χαμηλά στην ατζέντα μας. Βεβαίως και θα ζητάμε τη διερεύνηση. Οπου συμφωνούμε να γίνονται Εξεταστικές Επιτροπές θα λέμε "ναι" και θα παίρνουμε μέρος, αλλά δε θα είναι κύριο θέμα της πολιτικής μας, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, με σημαία την κάθαρση και τη διαφάνεια και όπως προσπαθεί να κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ».

Δεν αμφισβήτησαν το τζογάρισμα

Οποιαδήποτε σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα δυσχεράνει την έρευνα που γίνεται από την πλευρά της δικαιοσύνης και την προανάκριση, υποστήριξε απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Οπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση «θα σταματούσε η ανάκριση και θα μπερδευόταν η προανάκριση, διότι θα έπεφταν ονόματα και θα αποπροσανατολίζονταν». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην προανάκριση «γίνονται ορισμένες πράξεις, οι οποίες δε βγαίνουν στη δημοσιότητα. Γίνονται από ειδικά εντεταλμένα θεσμικά από το Σύνταγμά μας όργανα, για να λύσουν την υπόθεση. Εάν, λοιπόν, σε αυτό το στάδιο εμείς δώσουμε τη δυνατότητα να βγουν όλα αυτά στο φως, είναι λογικό ότι αυτό το στάδιο της προανακρίσεως, της ανακρίσεως, θα είναι συρραφή». Τέλος, υποστήριξε ότι η υπόθεση των δομημένων ομολόγων δεν είναι σκάνδαλο, αφού ««το σκάνδαλο για να στοιχειοθετηθεί πρέπει να υπάρξει παραβατική κατάσταση, συμπεριφορά. Και για να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά, πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση».

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε την πολιτική «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων, παρεμβαίνοντας χτες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου, αντίθετα επιβεβαίωσε ότι αποτελεί μέρος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας «η αξιοποίηση της περιουσίας (σ.σ. των Ταμείων) να γίνεται με διαφάνεια και ανοιχτούς διαγωνισμούς». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παράνομες πράξεις και επισφαλείς επενδύσεις», «οργανωμένη απόπειρα ελέγχου των αποθεματικών των Ταμείων» και προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης μέσω της «καρατόμησης Ζορμπά». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαδημητρίου, υποστηρίζοντας πως επί ΝΔ «καταργήθηκε ο εποπτικός και ελεγκτικός μηχανισμός. Δεύτερον, διορίστηκαν νέα συμβούλια στα Ταμεία. Και τρίτον, άρχισε η διαμόρφωση πρακτικών οι οποίες ευνοούσαν την επένδυση σε επικίνδυνα ομόλογα».

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Γ. Δραγασάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «κάποτε πρέπει να δείξει αυτή η Βουλή ότι είναι υπέρ του ελέγχου των πραγμάτων». Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος στην παρέμβασή του δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα του «τζογαρίσματος» των ασφαλιστικών ταμείων των παλιότερων περιόδων (π.χ. περίοδος 1999-2000). Εκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας ότι «η σημερινή Βουλή λειτουργεί κάτω από τον τόνο που της δίνει κυρίως η κυβέρνηση, αλλά και το σύστημα του δικομματισμού», προσθέτοντας ότι «οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν θα μας δώσουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ