Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Σχολεία "καταστήματα", με αυλές πεζοδρόμια!

Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού και Γερ. Αραβανή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας

Η έλλειψη σχολικών αιθουσών και κτιρίων, η απαράδεκτη κατάσταση των ήδη υπαρχόντων, αλλά και η έλλειψη οικονομικών πόρων, είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ορεστιάδα Εβρου. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Γ. Αραβανής,οι οποίοι με Ερωτήσεις τους, που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε τα οξυμένα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να βρουν επιτέλους λύση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι το κτιριακό πρόβλημα, που υπάρχει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ορεστιάδα Εβρου είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, το οποίο εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει δικό του διδακτήριο και φιλοξενείται στο εκκλησιαστικό οικοτροφείο σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες, αφού οι σχολικές "αίθουσες" χωρίζονται με νοβοπάν, ενώ οι μαθητές "αθλούνται" σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου διακόπτεται η συγκοινωνία με αλυσίδες!

Ομως και στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνανσίου και του 1ου Λυκείου Ορεστιάδας, όπου φοιτούν 600 μαθητές, δεν υπάρχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για άθληση τους χειμερινούς μήνες και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μαθητές, καθηγητές και γονείς για δεκαετίες τώρα εισπράττουν υποσχέσεις, οι οποίες μένουν ανεκπλήρωτες.

Δραματική είναι, επίσης, η κατάσταση του συστήματος της δημόσιας προσχολικής αγωγής. Στην Ορεστιάδα λειτουργούν τρεις Παιδικοί Σταθμοί και δέκα Νηπιαγωγεία. Οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι "από τους τρεις Παιδικούς Σταθμούς, οι δύο στεγάζονται σε νοικιασμένες, ακατάλληλες αίθουσες, πρώην μαγαζιά, χωρίς αύλιο χώρο".

Και στα νηπιαγωγεία όμως η κατάσταση είναι η ίδια. Από τα 10 Νηπιαγωγεία, τα οχτώ δεν έχουν δικό τους κτίριο. Από αυτά τα τέσσερα "φιλοξενούνται" και στεγάζονται σε κτίρια Δημοτικών Σχολείων και άλλα τέσσερα "στεγάζονται" σε νοικιασμένες αίθουσες, ακατάλληλες (πρώην αποθήκες και μαγαζιά), χωρίς αύλιο χώρο, με μόνη δυνατότητα για παιχνίδι τα επικίνδυνα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων!

Παράλληλα, και οι ανεπαρκείς οικονομικές επιχορηγήσεις δημιουργούν οξυμένα προβλήματα στα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία είναι καταχρεωμένα, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης, καθαριότητας ή προμήθειας γραφικής ύλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν είναι κόστος»(2023-04-07 00:00:00.0)
Πάλι τους «έπνιξε» ο βόθρος!(2008-10-16 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για νηπιαγωγεία και σχολική στέγη(2008-09-24 00:00:00.0)
Απαιτείται κτίριο για το Ειδικό Σχολείο(2007-05-30 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής(2003-07-10 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας από τους γονείς(1999-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ