Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΡΟΪΤΣΦΕΛΝΤ - ΓΙΑΚΟΜΠ
Θα δηλώνονται στο εξής τα κρούσματα

Υποχρεωτική έγινε από χτες η δήλωση κάθε κρούσματος της νόσου της σπογγοειδούς εγκεφαλοπάθειας του ανθρώπου (νόσος Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ) στη χώρα μας, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, που ελήφθη μετά το θόρυβο των "τρελών αγελάδων",ο κάθε γιατρός που θα διαγνώσκει τη νόσο θα πρέπει να την αναφέρει στον διευθυντή γιατρό της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Με τη δήλωση κάθε κρούσματος, θα χορηγούνται υποχρεωτικά και όλα τα επιδημιολογικά και κλινικοεργαστηριακά στοιχεία, τα οποία θα αναγράφονται σε ειδικό δελτίο δηλώσεως. Πάντως, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπέντεντ", ο αριθμός των θυμάτων από τη νόσο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ δεν πρόκειται να αυξηθεί φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο "ντόρος" σχετικά με τις "τρελές αγελάδες" και το συσχετισμό της νόσου με το σύνδρομο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ δεν έχει κοπάσει ακόμα στην Ευρώπη. Το ίδιο και οι αντιδράσεις της Μ. Βρετανίας στο εμπάργκο που της έχει επιβληθεί. Με αφορμή και την απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, για συνέχιση της απαγόρευσης εξαγωγών Βρετανικού βοδινού κρέατος, η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε για άλλη μια φορά την "πικρή" απογοήτευσή της. Στο μεταξύ η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη σφαγή 64.000 βοειδών που είχαν εισαχθεί από τη Βρετανία, ενώ στην Πορτογαλία ο υπουργός Υγείας της χώρας αυτής ανακοίνωσε χτες την απόσυρση από την αγορά αρκετών φαρμάκων που εμπεριέχουν ουσίες από παράγωγα βοειδών.

Για το όλο θέμα αξίζει να σημειωθεί και μια χτεσινή ανταπόκριση του ΑΠΕ, που αναφέρει ότι αν οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι είχαν διαβάσει Αισχύλο ή εν πάσει περιπτώσει ελληνική μυθολογία, θα είχαν στα σίγουρα αποφύγει το φαινόμενο των "τρελών αγελάδων". Βέβαια, ο μεγάλος Ελληνας τραγικός δεν έγραψε ακριβώς για "τρελές αγελάδες" αλλά για "τρελά άλογα", όμως, το ηθικό δίδαγμα ότι η ύβρις που συνίσταται στο να τρέφεις τα φυτοφάγα ζώα με κρέας οδηγεί στην καταστροφή και τον όλεθρο, προκύπτει σαφέστατα και φαίνεται ότι παραμένει αναλλοίωτη ηθική αρχή διά μέσου των αιώνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ