Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρονικό όριο στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Οταν ένα ακίνητο κηρυχτεί απαλλοτριωτέο, θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να προχωρήσει η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, γιατί διαφορετικά αίρεται η απαλλοτρίωση, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε αποφάσεις, με τις οποίες στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη είχαν κηρυχτεί δύο ακίνητα απαλλοτριωτέα, με σκοπό να κατασκευαστούν κτίρια δημόσιας ωφέλειας. Στο ακίνητο της Θεσσαλονίκης είχαν παρέλθει 28 χρόνια, χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και στην περίπτωση της Κατερίνης 12 χρόνια.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε ότι:

  • Αποτελεί οικονομικό και νομικό βάρος του ιδιοκτήτη και παραβιάζεται η συνταγματική προστασία της ιδιοκτησίας, όταν η δέσμευση του ακινήτου διατηρηθεί πέρα από εύλογα χρονικά όρια, χωρίς να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση.
  • Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο υπολογισμός του χρόνου δέσμευσης του ακινήτου δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι μετά την αρχική κήρυξη της απαλλοτρίωσης ακολούθησε νέα πολεοδομική διαρρύθμιση που πρόβλεψε ανάλογες συνέπειες για το ακίνητο.
  • Η εξάντληση του εύλογου χρόνου δέσμευσης εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου, που μετά την πάροδό του αίρεται η απαλλοτρίωση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ