Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
"Εγκαταλείψτε τη βαμβακοκαλλιέργεια"!

Με ανακοίνωση - κοροϊδία τούς ζητά να στραφούν σε άλλες "αρκετά πιο προσοδοφόρες" (;) ανοιξιάτικες καλλιέργειες

Να περιορίσουν την καλλιέργεια βαμβακιού ζητά τώρα το υπουργείο Γεωργίας από τους αγρότες, αφού τελείωσαν πια τα ψέματα και αποδείχτηκε, και στην πράξη, το πόσο ολέθριο είναι το νέο κοινοτικό καθεστώς για το μέλλον του προϊόντος αυτού.

Στο υπουργείο Γεωργίας, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες για την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο βαμβάκι και για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, είχαν την "έμπνευση", χτες, να βγάλουν μια ανακοίνωση - κοροϊδία με την οποία "καλούνται" οι παραγωγοί να στραφούν... σε άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες αρκετά πιο προσοδοφόρες. Δηλαδή τους ζητούν να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ με αφορμή την ανακοίνωση αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να ληφθούν και σχετικά μέτρα περιορισμού της. Βέβαια, ξέχασαν να πουν στους αγρότες ποιες είναι αυτές οι προσοδοφόρες καλλιέργειες, γιατί, όπως είναι γνωστό, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόστηκε μέσω της νέας ΚΑΠ δεν άφησε τίποτε όρθιο. Ηδη τα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα τεύτλα οδηγήθηκαν στον αφανισμό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα οπωροκηπευτικά.

Σχετικά με το θέμα του βαμβακιού η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας "βγάζει μάτια" με αυτά που αναφέρει. Ενώ είναι γνωστό ότι οι παραγωγοί φέτος χάνουν γύρω στις 30 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρυσι και η συνυπευθυνότητα φτάνει τις 66,5 δραχμές, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα καταβληθούν οι απαραίτητες προσπάθειες για τη βελτίωση του καθεστώτος στήριξης του βαμβακιού, στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Ομως, ούτε λόγος για ανατροπή του απαράδεκτου καθεστώτος στο βαμβάκι, όπως ζητούν οι αγρότες, και οι προσπάθειες περιορίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο να ζητηθεί από την Κομισιόν, να μην ισχύσει ως έχει η νέα πρόταση για την καταβολή της ενίσχυσης στους παραγωγούς από τη νέα εκκοκκιστική περίοδο, δηλαδή να καταργηθεί το 15% που προστίθεται στην εκτιμώμενη παραγωγή και με βάση το νούμερο αυτό θα υπολογίζεται στη συνέχεια το ύψος της προκαταβολής της ενίσχυσης. Επίσης να ζητηθεί η κατάργηση των όρων που περιορίζουν τη δυνατότητα είσπραξης του συνόλου των 770 εκατομ. ECU, που είναι το κονδύλι για τις επιδοτήσεις στο βαμβάκι.

Ενα άλλο "επιχείρημα" του υπουργείου Γεωργίας, για το περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, είναι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι εξαιτίας των επαρκών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην Ισπανία, η χώρα αυτή θα εξαντλήσει φέτος την ποσόστωσή της και έτσι η χώρα αυτή θα μπορέσει να κάνει χρήση του υπόλοιπου της ισπανικής ποσόστωσης, όπως συνέβη την περίοδο 1995/96. Ο λόγος αυτός σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας θα επιφέρει, πρόσθετη αύξηση της συνυπευθυνότητας, αν δε μειωθεί η ελληνική παραγωγή και περαιτέρω μείωση των τιμών παραγωγού!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ