Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέξοδες υποσχέσεις και ευχολόγια για τους Τσιγγάνους

"Πασχαλινή" επίσκεψη χτες του υφυπουργού Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνη, στους καταυλισμούς Ασπρόπυργου και Ανω Λιοσίων

Πασχαλιάτικη "πασαρέλα" σε τρεις καταυλισμούς Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο και τα Ανω Λιόσια έκανε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης,σκορπίζοντας ανέξοδες υποσχέσεις και ευχολόγια μπροστά στις τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες.

Χωρίς, ουσιαστικά, να αρθρώσει λέξη για τα χρόνια και καυτά προβλήματα των ξεχασμένων από το κράτος Τσιγγάνων, επιχείρησε να δώσει την επίπλαστη εικόνα ότι η πολιτεία δεν τους έχει ξεχάσει και ότι στέκεται με ευαισθησία στο πλευρό τους! Στην πασχαλινή αυτή περιοδεία στους τσιγγάνικους καταυλισμούς περίσσεψαν τα παχιά λόγια και η υποκρισία, αλλά έλειψαν οι εγγυήσεις ότι χιλιοειπωμένες εξαγγελίες θα πάρουν επιτέλους σάρκα και οστά.Οι Τσιγγάνοι άκουσαν με προσοχή τις εξαγγελίες του υφυπουργού περί εφαρμογής προγραμμάτων βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, με την άμεση λύση στα προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, περί δημιουργίας οργανωμένων κάμπινγκ κ.ά., αλλά δικαίως αντέδρασαν με δυσπιστία, αφού τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι χρόνια και, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την επίλυσή τους.

Εκτός από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Τσιγγάνων, σε παράγκες γύρω από χωματερές, χωρίς ρεύμα και νερό, καυτό είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Ενα θέμα που ουσιαστικά δεν έθιξε χτες ο υφυπουργός, αν και τους αποκαλούσε συχνά "Ελληνες, συμπολίτες μας".

Ο υφυπουργός, Θ. Κοτσώνης, συνοδευόμενος από τον νομάρχη Δυτικής Αττικής, τον δήμαρχο Ασπροπύργου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ανω Λιοσίων, μίλησε για προγράμματα βελτίωσης των συνθηκών ζωής των Τσιγγάνων που πρόκειται να εφαρμοστούν και ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα οι καταυλισμοί θα υδροδοτούνται με βυτιοφόρα. Οσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό, είπε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ θα αρχίσουν οι διαδικασίες ηλεκτροδότησης εκεί που υπάρχουν μόνιμες κατοικίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα για την ηλεκτροδότηση των παλιννοστούντων Ελλήνων. Ακόμη, γι' αυτούς που έχουν μόνιμες κατοικίες θα ξεκινήσουν διαδικασίες για να βγάλουν άδειες οικοδόμησης, ενώ για τους υπολοίπους που μένουν σε σκηνές θα δημιουργηθούν κάμπινγκ σε διάφορες περιοχές.

Για όλα αυτά οι Τσιγγάνοι αντέταξαν στον υφυπουργό ότι είναι εξαγγελίες που έχουν χιλιοειπωθεί, ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης έχουν προβληθεί πολλές φορές στις τηλεοράσεις, χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί επί της ουσίας και ζήτησαν να μη μείνουν για μια ακόμα φορά οι εξαγγελίες υποσχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ