Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Πάσχα στο δημαρχείο

Πάσχα μέσα στο δημαρχείο Πολίχνης είναι αποφασισμένοι να κάνουν εκατοντάδες κάτοικοι των Μετεώρων που διεκδικούν τη νομιμοποίηση των κατοικιών τους και την άμεση παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι κάτοικοι από προχτές προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου μετά από την αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πολίχνης να εντάξει στο σχέδιο πόλης όλα τα αυθαίρετα κτίσματα του συνοικισμού.

Η κατάσταση στο συνοικισμό των Μετεώρων από το 1968 που άρχισαν μαζικά να χτίζονται τα πρώτα αυθαίρετα δεν έχει αλλάξει. Μετά από 28 ολόκληρα χρόνια από τις 700 οικογένειες που σήμερα ζουν στο βράχο των Μετεώρων, οι 550 περίπου δεν έχουν ηλεκτρικό στα σπίτια τους ενώ ο συνοικισμός δε διαθέτει καμιά υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης. Το χειμώνα οι πρόχειροι βόθροι πλημμυρίζουν και οι δρόμοι γίνονται αδιάβατοι. Μέχρι τώρα τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ατυχήματα που συχνά συμβαίνουν με τις ηλεκτρογεννήτριες που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν, ενώ συνεχείς είναι οι διώξεις και οι μηνύσεις για παράνομη δόμηση. Ολοι σχεδόν οι κάτοικοι των Μετεώρων είναι άνθρωποι του μεροκάματου, συνταξιούχοι ή άνεργοι και χωρίς την οικονομική δυνατότητα να έχουν δικό τους σπίτι.

Από τις 18 Απριλίου μία πενταμελής επιτροπή από τους δύο συλλόγους αστέγων του συνοικισμού ξεκίνησε απεργία πείνας στην πλατεία Δικαστηρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αίτημα την άμεση ηλεκτροδότηση της περιοχής, την ένταξη στο σχέδιο πόλης και τη νομιμοποίηση των χτισμάτων με εφικτούς οικονομικούς όρους αποπληρωμής. Συγκεκριμένα ζητούν να παραχωρηθεί σε κάθε οικογένεια έκταση 300 τ. μ. στο 1/3 της τρέχουσας τιμής των οικοπέδων της περιοχής, να ενταχθούν άμεσα στο σχέδιο πόλης για να προχωρήσουν τα έργα υποδομής και φυσικά να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος. Από προχτές και μετά την αρνητική στάση του δημοτικού συμβουλίου οι κάτοικοι μετέφεραν την κινητοποίηση - όπως λένε - στην "καρδιά του προβλήματος", δηλαδή μέσα στο δημαρχείο της Πολίχνης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, τους κατηγορεί πως είναι υποκινούμενοι από την αντιπολίτευση και αρνείται την ένταξη των οικοπέδων, παραπέμποντας το θέμα στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Προχτές ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τούς υποσχέθηκε μπροστά στις κάμερες πως το πρόβλημα του ρεύματος θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το Πάσχα, με τρόπο που έχει βρει η νομαρχία, για να ανακαλέσει όμως, αμέσως μετά την κλιμάκωση του αγώνα των κατοίκων. Σε ανακοίνωσή τους δύο σύλλογοι των αστέγων της Πολίχνης για τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις των διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων και αρμοδίων τονίζουν:

"Καμιά επίσημη έγγραφη δέσμευση, ούτε ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση έγινε μέχρι σήμερα και καμιά σοβαρή διαδικασία δεν κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, ενώ εμείς συνεχίζουμε να ζούμε στο σκοτάδι και την υποβάθμιση, στερούμενοι τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά που έχει υποχρέωση το κράτος να εξασφαλίζει στους πολίτες του. Δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον δίκαιο κοινωνικό μας αγώνα γιατί τίποτα χωρίς αγώνες δεν κατακτάται και καλούμε όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης σε συμπαράσταση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συσκέψεις της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(2020-10-15 00:00:00.0)
Προγραμματίζουν τη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές(2015-03-10 00:00:00.0)
Να επανασυνδεθεί το ρεύμα στον καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ(2014-02-12 00:00:00.0)
Πέτυχε επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχή οικογένεια(2013-01-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο κέντρο υψηλής τάσης(2005-02-09 00:00:00.0)
Λύση, η ένταξη όλης της πόλης στο Σχέδιο(1996-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ