Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθεστώς ζούγκλας από τους "προστάτες"

Καταστηματάρχες εκβιάζονται για να δεχτούν "προστασία" από εταιρίες "σεκιούριτι"

Καθεστώς ζούγκλας έχει δημιουργήσει το ανύπαρκτο νομικό καθεστώς στον κλάδο των ιδιωτικών εταιριών παροχής προστασίας. Ετσι πολλές από αυτές λειτουργούν ασύδοτα και χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ δεν είναι λίγα τα φαινόμενα ατόμων που καλύπτουν την εγκληματική τους δράση πίσω από την ταμπέλα αυτών των επιχειρήσεων. Τα περιστατικά άλλωστε που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς στα αστυνομικά δελτία είναι αρκετά.

Οι καταγγελίες αυτή τη φορά έρχονται από τα Πετράλωνα, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί κρούσματα εκβιασμού καταστηματαρχών για να δεχτούν "προστασία" από εταιρία σεκιούριτι. Η μέθοδος δράσης είναι η εξής. Κάποιο πρωινό εμφανίζεται στον μαγαζάτορα "εκπρόσωπος" ιδιωτικής εταιρίας προστασίας. Φυσικά ζητά αντί ενός χρηματικού ποσού την ασφάλιση του μαγαζιού. Ο... εκπρόσωπος δεν αναφέρει την επιχείρηση που αντιπροσωπεύει. Αν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αρνηθεί τότε μετά από μερικές μέρες βρίσκει τη βιτρίνα του μαγαζιού του σπασμένη. Οι δράστες "χτυπούν" δυο - τρία καταστήματα για να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας στους επαγγελματίες της περιοχής. Από στόμα σε στόμα οι φήμες και οι διαδόσεις "πείθουν" τελικά κάποιους να ενδώσουν.

Η Αγγελική Μάμαλη έχει κατάστημα ρούχων στην οδό Ηούς 68. "Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε ένα άτομο και μου ζήτησε ν' ασφαλίσω το μαγαζί μου", μας αφηγείται. "Ομως δε μου είπε σε ποια εταιρία... Αρνήθηκα... Τότε άρχισε να εξετάζει το εμπόρευμα ρωτώντας τις τιμές και πρόσεχε την ποιότητα των ρούχων. Μετά από 25 μέρες διέρρηξαν το κατάστημα και πήραν τα πιο φτηνά είδη. Τρεις μέρες μετά μου τηλεφώνησαν και μου ζήτησαν ν' ασφαλίσω το μαγαζί. Πάλι αρνήθηκα".

Τα ξημερώματα της 27 Φλεβάρη άγνωστοι με μια πέτρα έσπασαν την τζαμαρία της βιτρίνας. "Ηρθαν με μια άσπρη Σιτροέν και μάρσαραν για να μην ακουστεί ο θόρυβος από το σπάσιμο. Τους είδαν κάποιοι γείτονες", μας λέει. "Την επόμενη μέρα μου τηλεφώνησαν και με ρώτησαν αν θέλω ν' ασφαλίσω το μαγαζί μου...".

Οι... προστάτες άρχισαν τη δράση τους από πέρσι. Στις αρχές της χρονιάς πρόσφεραν την "προστασία" τους στο φαρμακείο της Φωτεινής Αποστόλου. Οταν αρνήθηκε μετά από μερικές μέρες άγνωστοι έσπασαν τη βιτρίνα του μαγαζιού και προκάλεσαν ζημιές στο εσωτερικό του. Επίσης πλησίασαν τον Θόδωρο Μαυρογιώργο και του πρόσφεραν "ασφάλεια". Οταν αρνήθηκε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βρήκε τη βιτρίνα του γαλακτοπωλείου του "κατεβασμένη".

Πριν δυο βδομάδες άλλο άτομο που εμφανίστηκε ως αντιπρόσωπος εταιρίας σεκιούριτι μπήκε στο κατάστημα ρούχων της Βασιλικής Σιαμπάνου. "Μιλούσε με ξενική προφορά" μας λέει. "Μου ζήτησε να ασφαλίσω το μαγαζί, αλλά αρνήθηκε. Φεύγοντας μου είπε: "καλά. Εσείς θα το μετανιώσετε"".

Μόνο το 1995 εγκαταστάθηκαν στη χώρα 40.000 συστήματα συναγερμών, ενώ ο τζίρος των 140 εταιριών που υπάρχουν έφτασε τα 20 δισ. για το 1994. Στις εταιρίες σεκιούριτι απασχολούνται πάνω από 5.000 άτομα, ενώ 70 από αυτές εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται στην Αττική. Αρκετές είναι αυτές με τοπικό χαρακτήρα που έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε συνοικίες της Αθήνας ή πόλεις της επαρχίας.

Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους δρουν χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο επειδή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Εχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους σχεδόν παντού, αναλαμβάνοντας την παροχή εναλλακτικών λύσεων προστασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Λειτουργούν με βάση τα καταστατικά τους και στο πλαίσιο των διατάξεων του Αστικού Κώδικα και του Εμπορικού Νόμου, χωρίς να υπόκεινται σε κάποια αστυνομική εποπτεία. Ετσι στην ίδρυση μιας εταιρίας σεκιούριτι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή περιορισμός στα όρια δράσης αυτών των επιχειρήσεων. Επίσης δεν υπάρχει κάποια ένωση αυτών των εταιριών, ώστε να τίθενται προδιαγραφές και να τυποποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ετσι προκαλείται στην αγορά αθέμιτος ανταγωνισμός και παρέχονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες από επιτήδειους, οι οποίοι διεισδύουν ευκαιριακά και προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εμποράκος του 21ου αιώνα(2010-08-08 00:00:00.0)
«Ασφάλισαν» τους μαθητές σε ιδιωτική εταιρία(2006-02-28 00:00:00.0)
Σεκιουριτάδες στο λιμάνι(2004-02-07 00:00:00.0)
Η πολιτική της κυβέρνησης όπλισε την εργοδοσία(2001-02-07 00:00:00.0)
Δεν κουνιέται "φύλλο" στην αγορά(1997-04-19 00:00:00.0)
Σε εταιρίες "σεκιούριτι" η αστυνόμευση!(1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ