Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. ΕΒΕΡΤ

Στην προοπτική της πλήρους υποταγής

Την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, κατά τη συζήτηση προ ημηρεσίας διατάξεως ενόψει της Διακυβερνητικής του Μάρτη. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε του στόχου της πολιτικής ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από τη μορφή της ομοσπονδιοποίησης και υπογράμμισε με έμφαση ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια οικονομική υπερδύναμη και ταυτόχρονα ένας πολιτικός νάνος". Σημείο - κλειδί γι' αυτή την προοπτική ισχυρίστηκε πως είναι η κατοχύρωση της περιβόητης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και στο όνομα αυτού του στόχου δε δίστασε να διακηρύξει θέσεις που εξαφανίζουν οποιαδήποτε στοιχεία ανεξαρτησίας έχουν μείνει στην Ελλάδα, στα πλαίσια της Ευρώπης των πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πιο αναλυτικά:

- Αποδέχτηκε την κατάργηση της ομοφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι "θα διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ και των χωρών - μελών που τη συγκροτούν".

- Παραδέχτηκε πως "η άμεση συνδρομή και η ενεργός αλληλεγγύη της ΕΕ για τη διασφάλιση των συνόρων των χωρών - μελών (σ. σ. δηλαδή της χώρας μας) είναι μάλλον δύσκολη". Ετσι πρότεινε τον περιορισμό των ελληνικών απαιτήσεων στην "αυτόματη συνδρομή σε υλικό που είναι αναγκαίο για την προάσπιση της χώρας - μέλους που κινδυνεύει η εθνική της ακεραιότητα". Μ' άλλα λόγια, αν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές των όπλων μάς προμηθεύουν με πολεμικό υλικό, ουδέν πρόβλημα για το κόμμα της ΝΔ.

Ακόμη ο Μ. Εβερτ - μεταξύ άλλων - ζήτησε να ενισχυθεί ο σημερινός ρόλος και η ανεξαρτησία της Κομισιόν και υπεραμύνθηκε της κοινωνικής συναίνεσης - δηλαδή της ταξικής συνεργασίας ως δρόμου μέσα από τον οποίο περνάει η πορεία της ΕΕ. Αναφερόμενος στη μεγάλη ανεργία, υποστήριξε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες, ώστε να γίνει η απορρόφηση των ανέργων. Επίσης δεν αρνήθηκε την προοπτική της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, αλλά μέμφθηκε τον πρωθυπουργό που στο Παρίσι έκανε λόγο γι' αυτό. "Δεν έχει - είπε ο αρχηγός της ΝΔ - κανένα λόγο η Ελλάδα, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να ομιλεί για πυρήνα χωρών που θα συμμετέχουν στην ΟΝΕ και για χώρες οι οποίες θα είναι εκτός πυρήνα". Τέλος, ο Μ. Εβερτ άσκησε κριτική για τα πρόσφατα ταξίδια του πρωθυπουργού στις χώρες της ΕΕ και σ' ό,τι αφορά την ενημέρωση του λαού για τη Διακυβερνητική ζήτησε μια ακόμη συζήτηση στη Βουλή γύρω από τις κυβερνητικές θέσεις, ώστε ο λαός να μάθει μέσω της τηλεόρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ