Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ και οι "εκσυγχρονιστές"

Η εφημερίδα "Καθημερινή" (17-3-96) με κύριο άρθρο, που έχει τίτλο "Νομιμοποιείται η ασυδοσία;", κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΚΚΕ, γιατί δε δέχονται το δικαστικό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Το ίδιο θέμα, κάπως διαφορετικά, θέτουν και τα "Νέα" (18-3-96).

Κατ' αρχήν πρέπει να είναι καθαρό ότι τα κόμματα είναι φορείς της λαϊκής κυριαρχίας. Λογοδοτούν - όπως λογοδοτούν - στο λαό κάθε τέσσερα χρόνια και έχουν καθήκον να ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό, μαζί και τη δικαστική εξουσία. Ετσι, δεν μπορεί να γίνει δεκτό υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού ή δικαστικοί λειτουργοί να ελέγχουν τα κόμματα.

Πέρα απ' αυτό η σχετική πείρα του ΚΚΕ είναι οδυνηρή. Εχουν οδηγηθεί πολίτες στις φυλακές και - σε ορισμένες περιπτώσεις - στο εκτελεστικό απόσπασμα, μόνο και μόνο επειδή ενίσχυσαν οικονομικά το ΚΚΕ και την Αριστερά. Κατά συνέπεια οποιοσδήποτε έλεγχος στα οικονομικά του ΚΚΕ προκαλεί ανασφάλεια και δρα ανασχετικά για οποιαδήποτε ενίσχυσή του. Θα μου πείτε πως αυτά συνέβησαν σε ανώμαλες περιόδους. Αυτό είναι σωστό. Ο "απόηχός" τους, όμως, δεν έχει "κοπάσει". Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί το γεγονός ότι και τώρα ορισμένοι ενισχυτές του ΚΚΕ δε θέλουν να μπαίνουν στο "Ριζοσπάστη" τα πλήρη στοιχεία τους, αλλά μόνο τα αρχικά του ονόματός τους.

Η "Καθημερινή", όμως, δεν μπορεί να αγνοεί και μια άλλη πλευρά της σχετικής με το θέμα αυτό πραγματικότητας. Και αυτή είναι ότι η δικαστική εξουσία δεν έχει λειτουργική ανεξαρτησία. Είναι εξαρτημένη από την εκτελεστική εξουσία και είναι άκρως συντηρητική. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί το γεγονός ότι σε όλες τις κρίσιμες περιόδους οι ανώτατοι δικαστικοί πέρασαν με την πισωδρόμηση. Και ας αφήσουν τα όσα κατά καιρούς λένε και ισχυρίζεται το ισχύον Σύνταγμα πως η δικαστική εξουσία πηγάζει από το λαό. Αυτό ας μας το εξηγήσουν οι απανταχού εκσυγχρονιστές...

Η "Κ" επικαλείται, βέβαια, και το υπαρκτό ζήτημα της παρακμής του πολιτικού συστήματος. Αλλά αυτό είναι βαθύτερο ζήτημα, που πηγάζει από την υπερωρίμανση του καπιταλισμού γενικά και ειδικά από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει ως συνέπεια - εκτός των άλλων - το Κοινοβούλιο και οι βουλευτές να "αποψιλώνονται" από βασικές αρμοδιότητες. Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή, για επιβολή πρόσθετων περιορισμών στα κόμματα και ουσιαστικά στο ΚΚΕ.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΥΓ. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω την αντίληψη των κ. κ. εκσυγχρονιστών ότι ο μόνος ουσιαστικά αναχρονισμός στην κοινωνία είναι η ύπαρξη του ΚΚΕ, το οποίο προσπαθούν με κάθε μέσο να αποδυναμώσουν ή και να διαλύσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ