Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
86 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αξιοι συνεχιστές των κολίγων της Θεσσαλίας

Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ

"Οι μαζικές και ενωτικές αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στη νέα ΚΑΠ, την ΓΚΑΤΤ και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αποδείχνουν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι άξιοι συνεχιστές των κολίγων της Θεσσαλίας. Ξέρουν να τιμούν ζωντανά και όχι επετειακά τους ήρωές τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά, να υλοποιούν στην πράξη το σύγχρονο νόημα του φλογερού μηνύματος του Μαρίνου Αντύπα για Οργάνωση - Ενότητα - Αγώνα",τονίζει σε διακήρυξή της για την 86η επέτειο της εξέγερσης του Κιλελέρ η ΚΕ του ΚΚΕ. Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης είναι το παρακάτω:

"- Αγρότες, αγρότισσες,

- Νέες και νέοι της υπαίθρου.

Συμπληρώνονται φέτος 86 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας στο ΚΙΛΕΛΕΡ, ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και στην καταπίεση του αστικού κράτους με βασικά συνθήματα "η γη στους αγρότες", "κάτω η σκλαβιά".

86 χρόνια αγώνων και θυσιών της μικρομεσαίας αγροτιάς για δημοκρατία, Εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.

86 χρόνια συμμετοχής μαζί με την εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς δημοκρατικούς και πατριωτικούς αγώνες με αποκορύφωμα την Εθνική Αντίσταση.

86 χρόνια αγώνων που μπορεί να έλυσαν αρκετά προβλήματα, αλλά δεν απάλλαξαν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο από τη ληστρική εκμετάλλευση, επειδή τη θέση του τσιφλικά την πήραν οι μεσάζοντες, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές εταιρίες. Η εκμετάλλευση ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς εντάθηκε, αφού στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προστέθηκε και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που οδηγεί σε αφανισμό τη γεωργία και την κτηνοτροφία και σε ξεκλήρισμα τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Σήμερα, 86 χρόνια μετά, η εξέγερση του ΚΙΛΕΛΕΡ έχει ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα γιατί αγρότες και κτηνοτρόφοι απειλούνται να μετατραπούν σε σύγχρονους κολίγους. Ειδικά στην κτηνοτροφία η παραγωγή, η μεταποίηση και η εμπορία συγκεντρώνεται σε λίγες επιχειρήσεις (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΗΠΕΙΡΟΣ κ.ά.), που λειτουργούν μονοπωλιακά και εξελίσσονται στην κυριολεξία σε σύγχρονους τσιφλικάδες.

Σήμερα, 86 χρόνια μετά, το αστικό κράτος, η ΕΕ και τα κόμματα που συμφωνούν και υποτάσσονται στις καταστροφικές συμφωνίες του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ, κάνουν ό,τι μπορούν για να υποτάξουν τους αγρότες στην καταστροφική τους πολιτική. Με τα ψευτοδιλήμματα του μονόδρομου, της εθνικής τάχα απομόνωσης και της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία, το ραγιαδισμό και την υποταγή των αγροτών. Και επειδή δεν το κατορθώνουν, προσπαθούν να υπονομεύσουν τους αγώνες τους με αποπροσανατολιστικές, διασπαστικές ενέργειες και αυταρχικές μεθοδεύσεις.

Γι' αυτό αποτελεί δημαγωγία και ιεροσυλία η επίκληση του ΚΙΛΕΛΕΡ από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές εκείνες ηγεσίες που η πολιτική και η πρακτική τους είναι ακριβώς αντίθετη με το νόημα της εξέγερσης του ΚΙΛΕΛΕΡ.

Γι' αυτό οι μαζικές και ενωτικές αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στη νέα ΚΑΠ, την ΓΚΑΤΤ και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αποδείχνουν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι άξιοι συνεχιστές των κολίγων της Θεσσαλίας. Ξέρουν να τιμούν ζωντανά και όχι επετειακά τους ήρωές τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά, να υλοποιούν στην πράξη το σύγχρονο νόημα του φλογερού μηνύματος του ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ για Οργάνωση - Ενότητα - Αγώνα.

- Αγρότες -σες,

- Νέες και νέοι της υπαίθρου.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σας είπε την αλήθεια για τις καταστροφικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις συμπαραστάθηκε με ειλικρίνεια, με συνέπεια και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες σε όλους τους αγώνες σας, γι' αυτό σας καλεί:

- Να συνεχίσετε, να δυναμώσετε και να συντονίσετε τους αγώνες σας μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα για τη λύση των προβλημάτων σας, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

- Να συμβάλετε μαζικά στη δημιουργία αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα αντιστέκεται και θα συγκρούεται με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των πολυεθνικών της ΕΕ και θα διεκδικεί:

Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες νόμιμες και παράνομες εισαγωγές και τη λήψη μέτρων απορρόφησης της παραγωγής.

Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των περιορισμών στην παραγωγή και των προστίμων συνυπευθυνότητας.

Τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Τον περιορισμό της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και την προνομιακή ενίσχυση των συνεταιρισμών.

Τον άμεσο διπλασιασμό των κονδυλίων για βασικά έργα υποδομής σε γεωργία και κτηνοτροφία και την προώθηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης.

Τη ριζική αλλαγή των νέων κανονισμών για το βαμβάκι, την κτηνοτροφία, τις σταφίδες, τα καπνά, τα σιτηρά και το ρύζι και την απόρριψη των προτεινόμενων κανονισμών για τα αμπελοοινικά και τα οπωροκηπευτικά.

Τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος με τιμές και επιδοτήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής.

Τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και την αποτελεσματική ασφάλιση της παραγωγής, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές.

- Να αποδυναμώνετε τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ" και ΔΗΚΚΙ που υποτάσσονται και εξωραϊζουν το Μάαστριχτ, τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και υπονομεύουν τους αγώνες σας.

- Να ενισχύσετε πολύπλευρα το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που αντιστέκεται στο Διευθυντήριο της ΕΕ και στηρίζει με συνέπεια τα αιτήματά σας και τους αγώνες σας.

- Αγρότες -σες,

- Νέες και νέοι της υπαίθρου

Η επιβίωση των νοικοκυριών σας και η παραμονή σας στα χωριά σας και στα χωράφια σας είναι μονόδρομος, που στις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης έχει προσλάβει διαστάσεις εθνικής ανάγκης.

Εχετε το δίκιο με το μέρος σας, έχετε μαζί σας τις συνειδήσεις και τη συμπαράσταση όλων των λαϊκών στρωμάτων, έχετε την ανιδιοτελή συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα που κάνετε, το οποίο θα παλέψει μαζί σας μέχρι τη δικαίωσή σας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ