• Επί τρεις μέρες το μόνο που απασχόλησε τους συνέδρους ήταν η προοπτική σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ
  • - Με τη ΣΥΝαίνεση όλων των τάσεων και με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε η Πολιτική Απόφαση του κόμματος στο συνέδριο του ΣΥΝ. Παρά τις σκιαμαχίες και τους λεονταρισμούς, η Πολιτική Απόφαση... - 1996-03-19 00:00:00.0"/>
  • Επί τρεις μέρες το μόνο που απασχόλησε τους συνέδρους ήταν η προοπτική σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ
  • - Με τη ΣΥΝαίνεση όλων των τάσεων και με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε η Πολιτική Απόφαση του κόμματος στο συνέδριο του ΣΥΝ. Παρά τις σκιαμαχίες και τους λεονταρισμούς, η Πολιτική Απόφαση... - 1996-03-19 00:00:00.0" /> "ΣΥΝ"υπεύθυνοι όλοι τους | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 19 Μάρτη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 13
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΣΥΝ"υπεύθυνοι όλοι τους
    • Με ομοφωνία στην ψήφιση Πολιτικής Απόφασης και διχασμό στη "μάχη της καρέκλας" έληξε το 2ο Συνέδριο του "ΣΥΝ"
    • Επί τρεις μέρες το μόνο που απασχόλησε τους συνέδρους ήταν η προοπτική σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ

    Με τη "ΣΥΝ"αίνεση όλων των τάσεων και με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε η Πολιτική Απόφαση του κόμματος στο συνέδριο του "ΣΥΝ". Παρά τις σκιαμαχίες και τους λεονταρισμούς, η Πολιτική Απόφαση ψηφίστηκε με 18 αρνητικές ψήφους, 24 λευκά και 5 αποχές.Είχε προηγηθεί πλήθος προτάσεων τόσο από υποστηρικτές όσο και από πολέμιους της συνεργασίας: μία του Θ. Γεωργακόπουλου που ζητούσε "αντιπολίτευση, αλληλεγγύη και προγραμματικό συναγωνισμό" με την κυβέρνηση, μια των "προεδρικών" που άφηνε ανοιχτά τα ενδεχόμενα μελλοντικής προσέγγισης των δύο χώρων όταν παρέλθει "η ρευστότητα της περιόδου" και μια του "αριστερού ρεύματος" που απέρριπτε τη σύγκλιση της "κεντροαριστεράς" προτείνοντας στον αντίποδα έμφαση στα "αριστερά" χαρακτηριστικά του κόμματος και "κοινή δράση με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, ενταγμένες και ανένταχτες". Ακολούθησε πόλωση και αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, οι οποίες έδειχναν να κλίνουν υπέρ του "ρεύματος", που όμως δε ζήτησε καταμέτρηση.

    Τότε ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε μια "συνθετική" ομιλία δηλώνοντας πως "στη φάση που διανύουμε δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού ή άλλων πολιτικών δυνάμεων" αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά τα ενδεχόμενα συγκρότησής της αν "αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί" και αν διαμορφωθούν "οι αναγκαίες πολιτικές προγραμματικές και κοινωνικές προϋποθέσεις". Αυτή η "συνθετική" ομιλία, που ψηφίστηκε από όλους σαν προσθήκη στην Πολιτική Απόφαση, κατατέθηκε στο προεδρείο και... χάθηκε, δημιουργώντας ένα κλίμα εκφυλισμού που δε συναντάται ούτε σε αρχαιρεσίες σωματείου, πολύ δε περισσότερο σε συνέδριο πολιτικού κόμματος.Τελικά χθες το απόγευμα απομαγνητοφωνήθηκε η ομιλία του Ν. Κωνσταντόπουλου και έτσι δημοσιεύτηκε η... Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου.

    Αυτό ήταν το κυρίαρχο γεγονός της ψήφισης "αποφάσεων", καθώς όλο το συνέδριο του "ΣΥΝ" αναλώθηκε στη συζήτηση γύρω από τις σχέσεις με την κυβέρνηση. Αν εξαιρέσει κανείς μια τροπολογία του "ρεύματος" για τα ευρωπαϊκά, η οποία έγινε μάλλον για καταμέτρηση δυνάμεων (συγκέντρωσε 495 θετικές ψήφους, 598 αρνητικές, 27 λευκά και 1 αποχή και απορρίφθηκε) και κάποια ψηφίσματα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ή την άρση της στήριξης στον Στ. Λογοθέτη, δεν υπήρξε καμιά συζήτηση γύρω από θέσεις και προγράμματα.Το σύνολο των συνέδρων είτε μιλούσε με δέος για τη "νέα εποχή Σημίτη" είτε κραύγαζε πως δε θέλει να καταλήξει στη Χ. Τρικούπη.

    Δίδασκε, αλλά... νόμο δεν κρατούσε

    Ολοι κρατούσαν δυνάμεις για το "γεγονός" του συνεδρίου που δεν ήταν άλλο από τη "μάχη της καρέκλας": την εκλογή νέας ΚΠΕ. Η σύγκρουση ξεκίνησε από το πρωί της Κυριακής με αφορμή τον τρόπο εκλογής του προέδρου. Οι "προεδρικοί" ζητούσαν την άμεση εκλογή του από το συνέδριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή παραταξιακών ψηφοδελτίων. Το "ρεύμα" ζητούσε την εκλογή του από την ΚΠΕ. Μάλιστα, διά στόματος Γ. Δραγασάκη δεσμεύτηκε πως θα ψηφίσει στην ΚΠΕ τον Ν. Κωνσταντόπουλο καλώντας τον να ηγηθεί μιας ενιαίας λίστας στην οποία θα συμμετείχαν όλοι. Ομως, ο Ν. Κωνσταντόπουλος με πρόφαση πως η συμμετοχή του σε όποιες λίστες θα του στερήσει τον "ενωτικό" του ρόλο, εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής του από το συνέδριο. Η ψηφοφορία που ακολούθησε ήταν οριακή: 631 υπέρ της άμεσης εκλογής, 583 κατά, 14 λευκά και 5 αποχές.

    Ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για "δημοκρατική λύση" του προβλήματος χωρίς "εντάσεις, ούτε αντιπαλότητες, ούτε διχαστικό κλίμα". Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μιλούσαν για διχασμό του κόμματος και για πλήγμα στο κύρος του προέδρου, ο οποίος - έλεγαν - μετατράπηκε σε "ομαδάρχη". Μάλιστα, θεωρούσαν εκ των υστέρων δικαιολογημένη τη σφοδρή κριτική που άσκησε ο Αλ. Αλαβάνος,ο οποίος απευθυνόμενος στον Ν. Κωνσταντόπουλο σημείωνε: "Δεν μπορεί να έχουμε γίνει εισαγγελείς για το σεβασμό στους θεσμούς, και την ίδια στιγμή να είμαστε έτοιμοι να παραβιάσουμε το Καταστατικό μας. Δεν μπορεί να έχουμε στηρίξει την κριτική μας στο ΠΑΣΟΚ, στο αρχηγισμό και την ίδια στιγμή να γεννώνται κρούσματα αρχηγισμού και προεδροκρατίας στο Συνέδριο του ΣΥΝ".Αυτή η αμφισβήτηση έφερε και το δυσμενές αποτέλεσμα στην εκλογή Προέδρου. Ο (μοναδικός υποψήφιος) Ν. Κωνσταντόπουλος συγκέντρωσε το 65,5% των ψήφων (επί 1.261 ψηφισάντων πήρε 827 ψήφους, ενώ υπήρξαν 332 λευκές και 102 άκυρες).

    "Λιστομαχίες" και... σταυρόλεξα

    Η άμεση εκλογή προέδρου άνοιξε το δρόμο στη "λιστομαχία". Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν ώρες, κατατέθηκαν 6 λίστες: η "αριστερή ριζοσπαστική προοπτική" (δηλαδή του "αριστερού ρεύματος") με τη συμμετοχή του Αλ. Αλαβάνου και του Π. Κουναλάκη,η "παρέμβαση για ένα ΣΥΝ αυτόνομο, σύγχρονο, ισχυρό", δηλαδή οι "προεδρικοί" και η ομάδα Παπαγιαννάκη,η "ενωτική πρωτοβουλία για το Συνασπισμό" των Δ. Χατζησωκράτη - Θ. Μαργαρίτη στην οποία συμμετείχε και ο Φ. Κουβέλης,η "αριστερή μεταρρυθμιστική προοπτική" (δηλαδή οι περί τον Θ. Γεωργακόπουλο), η "αριστερή σύνθεση μελών" του Π. Τριγάζη και οι "ανεξάρτητοι" υποψήφιοι. Η ψηφοφορία έγινε με ένα εκλογικό σύστημα που θα έκανε τους εκλογομάγειρες να σκάσουν από ζήλια: απλή αναλογική για τα ποσοστά των τάσεων, όπου κάθε ψηφοφόρος μπορούσε από τους 44 σταυρούς που είχε δικαίωμα να βάλλει, να "σταυρώσει" ψηφοδέλτιο και εκεί να δώσει 34 σταυρούς. Τους υπόλοιπους 10 μπορούσε να τους διασπείρει σε υποψηφίους άλλων ψηφοδελτίων. Στη συνέχεια υπήρχε η αφαίρεση υποψηφίων λόγω της γυναικείας ποσόστωσης. Με βάση αυτό το "σταυρόλεξο", τα αποτελέσματα που βγήκαν χτες το πρωί ήταν: "προεδρικοί" 48 έδρες (43,37%), "ρεύμα" 44 έδρες (39,97%), ομάδα Χατζησωκράτη 11 έδρες (9,77%), ομάδα Γεωργακόπουλου 3 έδρες (2,44%), ομάδα Τριγάζη 2 έδρες (2,18%) και "ανεξάρτητοι" 2 έδρες (2,27%).

    Ετσι, ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του "ΣΥΝ" το οποίο παρά την υπερβολική προβολή που έτυχε από τα ΜΜΕ δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από μια συζήτηση περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η ομοφωνία με την οποία ψηφίστηκαν οι "προγραμματικές" θέσεις του κόμματος δείχνει πως όλες οι τάσεις είναι συνυπεύθυνες και συνένοχες στη διαμόρφωση της κάθε άλλο παρά αριστερής πολιτικής του κόμματος.

    Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ