Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Η Ευρώπη είναι ο χώρος μας

Τις πιο αντιδραστικές θέσεις του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστήριξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. "Αυτός είναι ο χώρος μας, εδώ και οι προοπτικές μας", ξεκαθάρισε από την αρχή, αναφερόμενος στη θέση της χώρας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η υπόλοιπη ομιλία του αναλώθηκε στην υποστήριξη της πολιτικής που προωθεί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών προσπαθώντας να την ωραιοποιήσει. Ο Κ. Σημίτης ακολούθως υποστήριξε ότι πρέπει: "Να συμμετέχουμε ενεργά και δημιουργικά στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης", διότι κατά την άποψή του "Αυτό είναι το περιβάλλον μας". Αναφερόμενος εξάλλου στη διεύρυνση της ΕΕ αφού σημείωσε ότι ήδη υπάρχει δέσμευση για προσχώρηση της Κύπρου και της Μάλτας, πρόσθεσε ότι η Ενωση θα προχωρήσει στη σταδιακή προσχώρηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής, αλλά και όσων βαλκανικών το επιθυμούν.

Μιλώντας για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα είναι μία σκληρή και μακρόχρονη διαπραγμάτευση που θα περάσει από στάδια. Τελικά όμως θα διαμορφωθεί μία Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των λαών της, χωρίς όμως να πει με ποιο τρόπο θα εκφραστούν αυτές οι επιθυμίες. Ο Κ. Σημίτης έστω και αν δεν έκανε καμία νύξη για δημοψήφισμα, επί μακρού ανέπτυξε τις θέσεις που υποστηρίζει η Ελλάδα για τη Διακυβερνητική που την επικέντρωσε σε τέσσερα σημεία.

Πρώτον στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης που χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο τονίζοντας: "Η άποψη ότι δε χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης είναι πολιτικά λανθασμένη". Ακολούθως τάχθηκε υπέρ της άρσης της ομοφωνίας, φέρνοντας σαν επιχείρημα που συνηγορεί για αυτό την πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ μετά την κρίση στα Ιμια. Ταυτόχρονα είπε ότι ομοσπονδιακές λύσεις όσο μακρινές και αν διαγράφονται στην παρούσα φάση "αποτελούν γνώμονα για την κατεύθυνση των επί μέρους επιλογών μας ήδη από σήμερα".

Αναφερόμενος στην ΟΝΕ είπε ότι η προσπάθεια για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται για την εκπλήρωση του στόχου του κοινού νομίσματος" και υποσχέθηκε ότι: "Η χώρα μας θα εξακολουθήσει με την ίδια αποφασιστικότητα για να επιτύχει την περαιτέρω προσαρμογή της οικονομίας". Με άλλα λόγια η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα θα συνεχιστεί αμείωτη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποδέχτηκε τον ρόλο που έχουν προαποφασίσει για τη χώρα οι ισχυροί της ΕΕ, λέγοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, χωρίς να πει κουβέντα για ανάπτυξη της βιομηχανίας ή της γεωργίας.

Ο Κ. Σημίτης τάχθηκε επίσης υπέρ της διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας σημειώνοντας: "Σε θέματα κοινοτικής αλληλεγγύης, κοινών συμφερόντων και ασφάλειας η Ενωση οφείλει να διευρύνει τους στόχους της ΚΕΠΠΑ, ώστε να καλύψει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης".

Σχολιάζοντας το "έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης", υποστήριξε ότι "η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο στρατηγικής".

Τέλος, παρατήρησε ότι το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ κινδυνεύει να αποκοπεί από τους λαούς της διότι "όλο και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται ότι αυτό που οικοδομείται στις Βρυξέλλες δεν τους αφορά. Οτι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους". Αφού στη συνέχεια εξέφρασε τον φόβο του ότι η αποστασιοποίηση των πολιτών "μετατρέπεται εύκολα σε απόρριψη", σαν μοναδικό τρόπο για "να κλείσουμε την ψαλίδα μεταξύ του Ευρωπαίου πολίτη και των ευρωπαϊκών θεσμών" βρήκε την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση για τη Διακυβερνητική έχει ετοιμάσει σχέδιο υπομνήματος που αφού διαμορφωθεί και από τη συζήτηση στη Βουλή θα δοθεί στα άλλα κράτη για να ξέρουν τις θέσεις της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι φέτος η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη με ρυθμό 2,5%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ θα είναι της τάξης του 2% και σημείωσε ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς κατά 65% ανώτερους από τους προγραμματισμένους. Για τις ελληνοτουρκικές διαφορές υποστήριξε ότι πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης είπε ότι θα επισκεφθεί την Ιταλία την προσεχή Πέμπτη και αιτιολόγησε το ότι δεν την επισκέφθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη διότι η ιταλική κυβέρνηση τελούσε υπό παραίτηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηχανή κατανάλωσης εθνικών κυριαρχκών δικαιωμάτων(2000-04-27 00:00:00.0)
Συμφωνούν... διαφωνώντας για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ(1997-06-22 00:00:00.0)
Οι περιπέτειες από μια "ιδέα" σαράντα εφτά ετών(1997-05-08 00:00:00.0)
ΕΥΡΩ-ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ(1996-10-08 00:00:00.0)
Αγνωστη λέξη η "ισοτιμία"(1996-09-07 00:00:00.0)
Εκτός Διακυβερνητικής Διάσκεψης το Ευρωκοινοβούλιο(1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ