Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια θλιβερή πρωτιά

Πρωταθλήτρια, πανελλαδικά, στις ελλείψεις σχολικών αιθουσών, η Νομαρχία Πειραιά, αφού για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται 1.533 αίθουσες

Την πρωτιά σε έλλειψη σχολικών αιθουσών, κατέχει πανελλαδικά η Νομαρχία Πειραιά με αποτέλεσμα η διπλοβάρδια ή ακόμα και η τριπλοβάρδια, να αποτελεί καθεστώς για τα περισσότερα σχολεία. Το πρόβλημα το βιώνουν καθημερινά γονείς και μαθητές κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου το 60% των σχολείων λειτουργούν σε βάρδιες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Μάης 1994), οι ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας στη Νομαρχία Πειραιά καλύπτονται μόλις κατά 58%, ενώ για να καλυφθούν οι ελλείψεις απαιτούνται 1.533 νέες αίθουσες διδασκαλίας,οι οποίες κατανέμονται σε 676 αίθουσες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 857 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με αποτέλεσμα 840 αίθουσες να χρησιμοποιούνται σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα στο Δήμο Πειραιά όπου η υπάρχουσα κατάσταση σε δημόσιες αίθουσες διδασκαλίας καλύπτει μόλις το 53% των αναγκών. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες συνολικά (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) πρέπει να κατασκευαστούν 595 αίθουσες, που κατανέμονται σε 246 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 349 στη Δευτεροβάθμια. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΟΣΚ, το ένα τρίτο περίπου των αιθουσών διδασκαλίας είναι ενοικιαζόμενες αφού σε σύνολο 945 αιθουσών, οι 301 είναι ενοικιαζόμενες. Στο Δήμο του Πειραιά οι διπλοβάρδιες είναι καθεστώς στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων και σε σύνολο 644 δημοσίων αιθουσών σε όλες τις βαθμίδες, οι 259 λειτουργούν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

"Λείπει η πολιτική βούληση"

Η Κ. Κυριακοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πειραιά μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι "ο Πειραιάς κατέχει το θλιβερό ρεκόρ στην έλλειψη σχολικής στέγης,κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με αποτέλεσμα να μην λείπουν οι διπλές, ή ακόμα και οι τριπλές βάρδιες, ενώ πολλά σχολεία λειτουργούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αν και υπάρχουν οικόπεδα και ο ΟΣΚ μας λέει ότι υπάρχουν και χρήματα, όπως φαίνεται δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος. Η Ομοσπονδία έχει καταστάσεις με οικόπεδα όμως η διαδικασία μέχρι να απαλλοτριωθούν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, φτάνοντας μερικές φορές και τα δέκα χρόνια".

Η Κ. Κυριακοπούλου επισημαίνει όμως και μια ακόμα διάσταση του προβλήματος της διπλοβάρδιας στα σχολεία: "Η ύπαρξη της βάρδιας στα σχολεία, κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οδηγεί πολλούς γονείς να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζει. Πρόκειται για γονείς οι οποίοι είναι εργαζόμενοι και η απογευματινή βάρδια δεν τους εξυπηρετεί με αποτέλεσμα να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία όπου εκεί, παρά τις αποφάσεις του υπουργείου Εμπορίου, τα δίδακτρα είναι αρκετά μεγάλα".

Εντονο το πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο

Ομως το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης είναι γενικευμένο στην Αττική. Ο "Ρ" είχε πρόσφατα δημοσιεύσει αποκαλυπτικά στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του ΟΣΚ σύμφωνα με τα οποία στην Αττική λείπουν συνολικά 9.000 περίπου σχολικές αίθουσες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής λείπουν (με στοιχεία του 1994) 8.846 αίθουσες από τις οποίες οι 4.132 είναι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 4.822 της Δευτεροβάθμιας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη, το πρόβλημα θα λυθεί στο τέλος του 1997, όμως η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ανέφερε, ότι το πρόβλημα στην Αττική δεν πρόκειται να λυθεί ούτε το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ