Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Αργοπεθαίνει από μόλυνση

Τρίωρος αποκλεισμός του δρόμου Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για τη σωτηρία της

Σε τρίωρο αποκλεισμό του επαρχιακού δρόμου Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, προχώρησαν χτες το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι της Κοινότητας Καβαλαρίου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση και τη μόλυνση που δημιουργείται από την παράνομη διάθεση εργοστασιακών λυμάτων και αστικών αποβλήτων στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Κορώνεια.

Τη στάση της πολιτείας στην παράνομη δράση των εργοστασίων της περιοχής κατήγγειλε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Καβαλαρίου, Χρήστος Μητσόπουλος,λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η πολιτεία δε λαμβάνει μέτρα και οι νόμοι που υπάρχουν δεν τηρούνται, με την ανοχή των αρχών". "Η περιοχή μας - συμπλήρωσε - μετατρέπεται σε μια χαβούζα. Από το χωριό μας, που βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη, περνάνε δύο ρέματα, στα οποία ρίχνουν τα απόβλητά τους οι βιομηχανίες και ο Δήμος Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αφόρητη δυσοσμία. Το τραγικό είναι πως τα λύματα καταλήγουν στη λίμνη".

Συμπαράσταση από το ΚΚΕ

Στην Κοινότητα Καβαλαρίου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, βρέθηκε χτες και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός με στελέχη του Κόμματος, όπου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Χ. Μητσόπουλο, τον επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Γιώργο Μπάρμπα και κατοίκους. Ο Γ. Μπάρμπας τόνισε στο βουλευτή του ΚΚΕ πως στο λεκανοπέδιο Λαγκαδά, λειτουργούν είκοσι βιομηχανίες, κυρίως βαφεία, από τις οποίες μόνο οι πέντε έχουν άδεια, ενώ διοχετεύουν στη λίμνη Κορώνεια περίπου 25.000 κυβικά μέτρα λύματα τη μέρα. "Σύντομα - πρόσθεσε - θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, στις οποίες θα συμμετέχουν και όλες οι γειτονικές κοινότητες".

Την πλήρη συμπαράστασή του στους κατοίκους, που δίνουν έναν αγώνα ζωής, εξέφρασε ο Γ. Κατσαρός, τονίζοντας πως θα φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή. Οπως έχει γράψει επανειλημμένα η εφημερίδα μας, στο λεκανοπέδιο του Λαγκαδά επικρατεί τραγική κατάσταση από περιβαλλοντικής άποψης. Η λίμνη Κορώνεια εξαφανίζεται, ενώ από τα λύματα μολύνεται και ο υδροφόρος ορίζοντας μιας περιοχής 250.000 στρεμμάτων, υψηλής παραγωγικότητας, που σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει. Σε πόρισμα που συνέταξε πρόσφατα η Διεύθυνση Υδάτινων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, αναφέρεται πως το νερό της λίμνης είναι εντελώς ακατάλληλο για κάθε χρήση (άρδευση, ύδρευση και άλλα). Η χημική ανάλυση έδειξε πως το νερό είναι πολύ αλκαλικό κι επομένως ακατάλληλο για την επιβίωση ζωντανών οργανισμών.

Ψήφισμα

Σε ψήφισμα των κατοίκων του Καβαλαρίου, αναφέρεται: "Τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα είναι ανύπαρκτα. Κρίνουμε τους αρμόδιους φορείς και γενικά την πολιτεία απούσα από το πρόβλημα. Στις αγωνιώδεις μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες της κοινοτικής αρχής Καβαλαρίου, κωφεύουν". Σε κάλεσμα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, ερωτώνται οι αρμόδιοι φορείς του Νομού Θεσσαλονίκης:

  • Θα επιτρέψετε στις βιομηχανίες αυτές να λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή και συμπεριφορά, όπως λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια;
  • Επιθυμείτε την εξαφάνιση των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης; Εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, η Κορώνεια, σε δύο χρόνια δε θα υπάρχει.
  • Επιθυμείτε το μαρασμό χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, εγκαταλείποντας τα μολυσμένα, πλέον, κτήματά τους, αφού δε θα έχουν νερά να ποτίζουν, διογκώνοντας, έτσι, την ανεργία της πόλης;
  • Προτιμάτε τη μετεγκατάσταση των κοινοτήτων και όχι των βαφείων; Σε λίγο οι κάτοικοι δε θα έχουν νερό να πιουν.
  • Θα εξακολουθήσετε να χορηγείτε, άμεσα ή έμμεσα, άδειες επέκτασης σε παράνομες βιομηχανίες, αποθρασύνοντάς τες σε πλήρη ασυδοσία;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέκλεισαν συμβολικά τη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ»(2008-06-04 00:00:00.0)
Πάρτε μέτρα τώρα!(2007-12-11 00:00:00.0)
Θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα(2007-11-14 00:00:00.0)
Στο εδώλιο 13 βιομηχανίες για τη μόλυνση της Κορώνειας(1997-03-12 00:00:00.0)
Εφραξαν το "κανάλι του θανάτου"(1996-12-24 00:00:00.0)
Προστατεύουν τους ...παράνομους!(1996-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ