Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
1ο} Πλημμύρα κυβερνητικής αναλγησίας

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο καταθέτει προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας η ΝΑΣ και το καλεί να πιέσει με αγωνιστικό, διεκδικητικό τρόπο την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική αδιαφορία μπροστά στην... ετήσια "κατάρα" των πλημμυρών, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόβλημα, περιλαμβάνονται σε σχετική ανακοίνωση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αθήνας.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθήνας της "ΝΑΣ", Σπ. Χαλβατζής και Χρ. Λαζαρίδης, τονίζουν ότι οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ανέδειξαν εκ νέου την αναλγησία των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, την ανετοιμότητα και προχειρότητα του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και συντονισμού μεταξύ νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων. Επίσης, ανέδειξαν και το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της κατάστασης, με τις πολιτικές που στήριξαν το κέρδος των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.

"Είναι προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή, για δήθεν προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για δήθεν προγραμματισμό έργων. Οι κυβερνητικές δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή έχουν χάσει κάθε έννοια", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται εύκολα, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επαρκούν, οι καταστροφές απαιτούν πολλαπλάσιες δαπάνες από τις διαθέσιμες, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις επιχορηγούν έργα που επιλέγονται και επιβάλλονται από τις πολυεθνικές για τη δική τους εξυπηρέτηση, με κάθε τίμημα.

Η "ΝΑΣ" Αθήνας προβλέπει πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει, αφού η εφαρμοζόμενη πολιτική:

- Δεν προστατεύει ούτε αναπτύσσει το δασικό πλούτο του λεκανοπεδίου, την ίδια στιγμή που εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις, όπως για παράδειγμα της Πεντέλης.

- Δεν ελευθερώνει και δε διευθετεί τα ρέματα.

- Δεν καθορίζει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων.

- Δεν προστατεύει, αντίθετα τσιμεντοποιεί, τους ελεύθερους χώρους.

Στα παραπάνω προστίθεται η έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων, η έλλειψη άψυχου και έμψυχου, εξειδικευμένου δυναμικού και η απουσία συντονιστικού οργάνου που να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε αυτές τις ανάγκες προστίθενται και η απογραφή και η αποζημίωση των ζημιών σε κτίρια, εξοπλισμό και παραγωγή.

Προτάσεις αφύπνισης

Η "ΝΑΣ" καταθέτει μια σειρά προτάσεων για τη λήψη μέτρων άμεσης προτεραιότητας:

- Ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση ενός επικαιροποιημένου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, με μακρόχρονο ορίζοντα προβλέψεων, που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων: δασοκαλύψεις, αναδασώσεις, απαγόρευση επεκτάσεων, διάνοιξη φυσικών ρεμάτων και ειδικά έργα (μικρά φράγματα, τοπικά έργα κλπ.).

- Καθορισμό εύλογου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχηση των έργων.

- Δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων.

- Εφαρμογή αξιόπιστου σχεδίου, διαμορφωμένου με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων.

Οι προτάσεις αυτές απαιτούν βέβαια και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τον εκσυγχρονισμό σε μέσα και προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μόνο η αγωνιστική δράση και ετοιμότητα μπορεί να επιβάλλει άλλη πορεία και καλούνται οι μαζικοί φορείς, οι επιστημονικοί σύλλογοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση "να λάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση για να αρχίσει επιτέλους η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας σε στέρεη βάση".

Η "ΝΑΣ" ζητά την άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου "για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος και ιδιαίτερα των μέτρων που επιβάλλεται να παρθούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ