Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο χωριό "Ν. Μπελογιάννης" κτυπά ελληνική καρδιά

Με ένα φιλί υποδέχτηκε χτες στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, τα παιδιά από το χωριό "Ν. Μπελογιάννης", που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Ελλάδα φιλοξενούμενα του ελληνικού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι ο χαιρετισμός αυτός είναι ταυτόχρονα και όλων των Ελλήνων κομμουνιστών.

"Σας βλέπουμε σαν τα εγγόνια των δικών μας πατεράδων, που πάλεψαν στην Ελλάδα για να απελευθερωθεί από το Γερμανό κατακτητή. Που πάλεψαν για προκοπή του τόπου και που βέβαια οι παππούδες σας και οι γιαγιάδες σας υποχρεώθηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, γιατί έφτασαν τα πράγματα έτσι και ο αγώνας για την απελευθέρωση από τον ξένο κατακτητή να μη δικαιωθεί στον τόπο μας και τελικά να κυριαρχήσουν εκείνοι που ήθελαν να παραδώσουν την Ελλάδα στους ξένους και εγχώριους δυνάστες", υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

"Εμείς ξέρουμε ότι στο χωριό "Μπελογιάννη" κτυπά ελληνική καρδιά, πατριωτική καρδιά. Ξέρουμε ότι και οι γονείς σας - το ίδιο θα γίνει και με σας σε λίγα χρόνια - παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και συνεχίζουν να πονάνε για το συμφέρον του τόπου".

Να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στους αγωνιστές που τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. "Ξέρουμε ότι είναι Ελληνες, όπως και εμείς στην Ελλάδα και πως πάλεψαν για το συμφέρον του τόπου", είπε στα παιδιά από το χωριό "Ν. Μπελογιάννης", ενώ αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η υποδοχή στα παιδιά από το χωριό "Μπελογιάννη" και στους εκπαιδευτικούς πρέπει να συνδυαστεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με την επίλυση ενός δίκαιου αιτήματος που καρκινοβατεί και προκαλεί. Πρέπει να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν δώσει τη ζωή τους και την προσφυγιά τους για το καλό του τόπου. Και όμως, δεν τους δίνεται γιατί δε θεωρούνται ελληνικής καταγωγής. Αυτό ισχύει ακόμα και για το δήμαρχο του χωριού "Μπελογιάννη" και για δασκάλους που σήμερα βρίσκονται ανάμεσά μας.

Η καλύτερη λοιπόν τιμή είναι να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όλους τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες, ανεξάρτητα του τυπικού ζητήματος της καταγωγής. Αυτό θα το διεκδικήσουμε και εμείς από την κυβέρνηση. Ετσι η φιλοξενία σε αυτά τα παιδιά θα είναι γνήσια και ειλικρινής".

Ελληνικά βιβλία για τη βιβλιοθήκη του χωριού

Αναφερόμενη η Αλέκα Παπαρήγα στο αίτημα των παιδιών να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του χωριού τους με ελληνικά βιβλία, υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί, είτε με βιβλία από το εκδοτικό του Κόμματος, είτε από τη δική του βιβλιοθήκη, προσθέτοντας: "Πρέπει να ξέρετε ότι κάνουμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τα μικρά παιδιά της δικής σας ηλικίας να γνωρίσουν τους αγώνες που έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας στα βουνά και τις πόλεις της Ελλάδας και κατά του ξένου κατακτητή, αλλά και κατά των ντόπιων δυναστών που είχε και έχει ο λαός μας".

Καταλήγοντας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι με μεγάλη συγκίνηση θυμάται την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο χωριό "Ν. Μπελογιάννης", τη ζεστασιά των κατοίκων του και τις όμορφες εκδηλώσεις που έκαναν οι νέοι με τα συγκροτήματα και τους χορούς.

Φανερά συγκινημένος ο διευθυντής του σχολείου του χωριού "Ν. Μπελογιάννης", έδωσε στην Αλέκα Παπαρήγα το έμβλημα του σχολείου, λέγοντας ότι συμβολίζει τους ζωντανούς αγωνιστές και τούτο το συνδέει με αυτούς που πάλεψαν για τη λευτεριά της πατρίδας και δε ζουν πια, όπως ο ήρωας Νίκος Μπελογιάννης.

Ανταπαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που γίνονται από το ΚΚΕ κάθε χρόνο τη μέρα της εκτέλεσης του Ν. Μπελογιάννη στην περιοχή που γεννήθηκε, τονίζοντας ότι κάθε φορά η συμμετοχή του κόσμου είναι και μεγαλύτερη. Ανάλογες εκδηλώσεις ο διευθυντής του σχολείου είπε ότι γίνονται και στο χωριό "Ν. Μπελογιάννης".

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι του Μπελογιάννη που τραγούδησαν τα παιδιά.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ