Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και ο Καραμανλής συζητούσε το ενδεχόμενο δικτατορίας

Απάντησε χτες στον Γλύξμπουργκ ο ιδρυτής της ΝΔ, αλλά δημιούργησε νέα ερωτηματικά. Στόχος τους ήταν το λαϊκό κίνημα και η Αριστερά, τονίζει σε δήλωσή της η Αλ. Παπαρήγα

Συνέχεια στο σίριαλ με τίτλο "ποιος ήθελε να πρωτοκάνει πραξικόπημα τη δεκαετία του 1960" είχαμε χτες με την ανταπάντηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στα όσα του καταμαρτυρούσε προχτές ο Γλύξμπουργκ, για την επιθυμία του Κ. Καραμανλή το 1966 να επανέλθει στην Ελλάδα μόνο εάν γινόταν δικτατορία.

Ο Κ. Καραμανλής με προσωπική του δήλωση αναφέρει ότι δε θα ασχοληθεί με τις δηλώσεις του τέως "γιατί, τόσο το περιεχόμενο, όσο και το ύφος τους είναι ανάξια σχολιασμού". Αφήνει δε, αιχμές κατά των "φιλοβασιλικών" βουλευτών της ΝΔ, συστήνοντας "σε όσους διάκεινται ακόμη συμπαθώς προς τον θεσμό της μοναρχίας να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το πολιτειακό για την Ελλάδα ελύθη οριστικώς".

Ωστόσο, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ιδρυτή της ΝΔ αναφέρεται πως είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι ο Κ. Καραμανλής "εδέχετο να επανέλθει μόνο εφόσον ο τ. βασιλεύς ανέθετε εις τας Ενόπλους Δυνάμεις να επιβάλουν δικτατορίαν". Παραθέτει μάλιστα και την απάντησή του στον απεσταλμένο του Γλύξμπουργκ, Δ. Μπίτσιο, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τα αρχεία Καραμανλή.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Κ. Καραμανλής εκτιμούσε ότι η συνεργασία του με την τότε Βουλή ήταν "αδύνατος" και θα δημιουργούσε "τοιαύτην οξύτητα ώστε να αναγκαστώ να μεταβάλω την προσωρινήν εκτροπήν εις απροκάλυπτον δικτατορίαν. Τούτο όμως εκτός του ότι δεν το επιθυμώ, το θεωρώ επικίνδυνο διά την χώραν...".

Ωστόσο, σε άλλο δημοσίευμα από τα αρχεία, για την ίδια συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής φέρεται να δήλωσε στον απεσταλμένο του τότε βασιλιά ότι "θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ίσως η λύσις της εκτροπής. Βεβαίως και η λύσις αυτή δεν είναι εύκολος, δεδομένου ότι θέλει δικαιολόγησιν, συγκεκριμένον και ρεαλιστικόν πρόγραμμα και ανθρώπους ικανούς".

Από το παραπάνω απόσπασμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι - παρά τα όσα λέει στην ανακοίνωσή του ο Κ. Καραμανλής - ερωτοτροπούσε και ο ίδιος με την ιδέα της επιβολής δικτατορίας, απλώς έθετε ορισμένους όρους και αναζητούσε τα κατάλληλα πρόσωπα προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το όλο εγχείρημα.

Η Αλ. Παπαρήγα

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το αρχείο Καραμανλή, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

"Δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς περιλαμβάνεται στους 12 τόμους που αρχείου Καραμανλή. Θέλω, όμως, να κάνω ένα σχόλιο. Εχει προσηλωθεί η συζήτηση στο αν ο τέως θα έκανε ή δε θα έκανε πραξικόπημα. Ομως, υπάρχουν σοβαρά συμπεράσματα και ζητήματα, ιδιαίτερα της περιόδου '65 - '67 και κατά τη διάρκεια της χούντας, τα οποία κρύβονται. Ποια κρύβονται; Γιατί έγινε το πραξικόπημα; Πέρα από το ποιους, γιατί; Και έχει σχέση οπωσδήποτε με το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά, αλλά υπάρχει και διεθνής διάσταση στο Απριλιανό πραξικόπημα, που έχει να κάνει με στόχους που σχετίζονται με την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο Ισραήλ - Αράβων. Και δεύτερο, "άγγελος" πια έχει βγει ο ξένος παράγοντας. Ολοι είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με το πραξικόπημα, αλλά οι Αμερικάνοι ήταν αγγελούδια, δεν ήξεραν τίποτα! Αυτά βγαίνουν απ' όλες τις συζητήσεις.

Η ιστορική αλήθεια πρέπει να βγει και νομίζω ότι θα υπάρχουν στοιχεία και γεγονότα που περιλαμβάνονται στο αρχείο που μπορούν να μελετηθούν και να βγουν σωστά συμπεράσματα. Αλλα συμπεράσματα, "κομμένα και ραμμένα" στις επιδιώξεις ορισμένων να γυρίσουμε πίσω, ενώ σοβαρά προβλήματα είναι παρόντα σήμερα, νομίζω δε βοηθάνε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ