Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλύφθηκαν οι "32", αλλά "επιφυλάσσονται"

Οι αναταράξεις που επικρατούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή τη γνωστή επιστολή των 32 βουλευτών, μεταφέρθηκαν και στη συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία ήταν η πρώτη "ταραχώδης" μετά τις εκλογές.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και η ατμόσφαιρα φορτίστηκε, γεγονός που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να "κατευνάσει τα πνεύματα" και να αποδεχτεί την πρόταση για ειδική συνεδρίαση της ΚΟ τις επόμενες βδομάδες σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.

Οι "32" πραγματοποίησαν οργανωμένη εμφάνιση, υπερασπίστηκαν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους και την ουσία του κειμένου που υπέγραψαν, δήλωσαν ότι καλύπτονται από την εισηγητική ομιλία του Κ. Σημίτη, αλλά διατήρησαν επιφυλάξεις και "άφησαν το χρόνο" να τους επιβεβαιώσει ή να τους διαψεύσει.

Το βάρος της αντιπαράθεσης το σήκωσαν οι Αν. Πεπονής, Π. Οικονόμου, Γ. Καψής, Στ. Παπαθεμελής και Λ. Βερυβάκης,ενώ από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος χρειάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές για να απαντήσει στις επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αφορμή για τη δημιουργία κλίματος έντασης αποτέλεσε η επίθεση του πρωθυπουργού επί της διαδικασίας κατά των "32", όταν, εκτός κειμένου, τους επέκρινε ότι του έστειλαν "επιστολή χωρίς υπογραφές", η οποία αποσκοπεί στις δημόσιες εντυπώσεις και όχι στην "προαγωγή της εσωκομματικής δημοκρατίας και συνοχής".

Πρώτος ο Π. Οικονόμου και στη συνέχεια ο Γ. Καψής και άλλοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι αν του λείπουν οι υπογραφές να προσθέσει τις δικές τους, ενώ ο Γ. Καψής ζήτησε έρευνα για να εξακριβωθεί πώς διέρρευσε το κείμενο των "32". Στο σημείο αυτό παρέμβηκε ο Θ. Πάγκαλος μόνο για να επιτεθεί κατά των "32". Τους επέκρινε γιατί δεν απευθύνθηκαν σε αυτόν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, ότι δυσκολεύουν τη διαπραγματευτική του θέση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι όλα αυτά γίνονται γιατί δεν έχουν αποδεχτεί τη νίκη Σημίτη. "Φοβούμαι, ότι οι συνάδελφοι δεν είπαν απλώς χάσαμε, αλλά χάσαμε προς το παρόν", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Θ. Πάγκαλος υποχρεώθηκε να επανέλθει αργότερα για να απαντήσει στις απορίες για τις δηλώσεις της ολλανδικής προεδρίας. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για κοινή συνάντηση των δύο ζευγών εμπειρογνωμόνων, αλλά το καθένα θα καταρτίσει μία έκθεση - η δική μας θα περιέχει όσα είπε χτες ο Κ. Σημίτης - οι οποίες "θα σχολιαστούν εκατέρωθεν" και τότε θα εξεταστεί η στάση.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας

Οι αιτιάσεις των "διαφωνούντων" επικεντρώθηκαν στους χειρισμούς της κυβέρνησης και όχι στη στρατηγική της, θεωρώντας δεδομένο, όπως είπαν, ότι δε διαπραγματεύεται κυριαρχικά δικαιώματα: 1. Δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος επί της διαδικασίας χωρίς να υπεισέλθει και επί της ουσίας. 2. Ο διάλογος θα οδηγήσει σε καταγραφή των τουρκικών διεκδικήσεων και σε νέες πιέσεις, νέα ένταση και, τελικά, υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. 3. Δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος που δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σφαιρική τοποθέτηση του Αν. Πεπονή, ο οποίος απέκρουσε μία προς μία της κατηγορίες κατά των "32". Απαντώντας στον πρωθυπουργό ότι στόχος της κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία είναι η αποκάλυψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, αναρωτήθηκε σε ποιους θα αποδείξουμε την αδιαλλαξία της Αγκυρας. Στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Επίσης, αναρωτήθηκε ποιο αποτέλεσμα θα έχουν οι πιέσεις που ασκούνται "απέξω", γιατί όπως είπε δεν είναι ακαδημαϊκό το ενδιαφέρον των "συμμάχων", αλλά υπάρχει συγκεκριμένη αντίληψη για το πώς θα πρέπει να διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Είμαστε σύμφωνοι, δήλωσε, για έναν άλλο διάλογο, ο οποίος, όπως διευκρίνισε, θα αφορά τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη μετανάστευση και το εμπόριο και θα υπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των δύο λαών. Είμαστε, πρόσθεσε, κατά του διαλόγου που δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Πρόθεση των "32" κατέληξε είναι να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποφύγει εμπλοκή και αδιέξοδα στα Ελληνοτουρκικά. Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού, υπενθύμισε ότι παλαιότερα στελέχη της κυβέρνησης είχαν καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς αυτός, τότε, να αμφισβητήσει την υπευθυνότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ