Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεμήσαμε τον ιμπεριαλισμό

Οι νέοι του Βιετνάμ γνωρίζουν ότι ζουν σήμερα ελεύθερα και ειρηνικά και ότι έπαψε η χώρα τους να είναι αποικία, λέει η Νάγιεν Τι Βαν, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο- Τσι- Μιν

- Συντρόφισσα Νάγιεν, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ;

- Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ πραγματικά με έχουν εντυπωσιάσει, τόσο για την ίδια την οργάνωσή τους όσο και για το ότι παρ' όλο που οι σύνεδροι είναι νέοι σε ηλικία έχουν πολύ ώριμες απόψεις και βλέπουν μακριά στο μέλλον. Επίσης, για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι οι σύνεδροι παραδέχονται τις αδυναμίες τους και βλέπουν με αυστηρότητα τα ελαττώματα της οργάνωσης. Αυτό από μόνο του με κάνει να πιστεύω ότι η ΚΝΕ έχει πολλές δυνατότητες και προοπτική σαν Οργάνωση (σ. σ. εδώ μεσολαβεί ένα σχόλιο της Νάγιεν, η οποία λέει ότι την εντυπωσιάζει ο ήχος και η μελωδικότητα της ελληνικής γλώσσας).

- Τι σημαίνει η παρουσία ενός εκπροσώπου από το Βιετνάμ στο Συνέδριο της ΚΝΕ;

- Η χώρα μου βρίσκεται πολύ μακριά και το κόστος του ταξιδιού είναι πολύ μεγάλο, ειδικά για μας που βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ΚΝ Βιετνάμ Χο - Τσι - Μιν, να στείλει αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ΚΝΕ, γιατί απλούστατα οι δεσμοί μεταξύ μας είναι πολύ στενοί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την περίοδο της επέμβασης των Αμερικανών στην πατρίδα μας η ΚΝΕ - από την παρανομία - είχε συμπαρασταθεί έντονα στο λαό του Βιετνάμ και γι' αυτό αισθανόμαστε ακόμα και σήμερα την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την ΚΝΕ γι' αυτή τη δραστηριότητά της. Εκτός αυτού η Οργάνωσή μου έχει έντονη επιθυμία να συνεργάζεται στενά με Οργανώσεις που έχουν αντίστοιχες θέσεις και πολιτική με τη δική μας.

- Επειδή αναφερθήκατε στην περίοδο της αμερικανικής επέμβασης στο Βιετνάμ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η νέα γενιά της χώρας σας εμπνέεται από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του τότε και τα αντιιμπεριαλιστικά ιδανικά

- Οι επιπτώσεις της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα μου παραμένουν

έντονες μέχρι σήμερα. Ακόμα και σήμερα σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται άνθρωποι, επειδή πάτησαν σε κάποια ξεχασμένη αμερικανική νάρκη, ενώ ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές του Βιετνάμ γεννιούνται βρέφη με γενετικές ανωμαλίες, λόγω των χημικών όπλων που είχαν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο οι ΗΠΑ. Ολα αυτά, αλλά ακόμα περισσότερο οι ιστορίες που ακούμε από τους παππούδες και τους γονείς μας, μας κρατούν ζωντανή τη μνήμη. Οι νέοι του Βιετνάμ γνωρίζουν ότι ζουν σήμερα ελεύθερα και ειρηνικά και ότι έπαψε η χώρα τους να είναι αποικία, επειδή οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους πολέμησαν σκληρά τον ιμπεριαλισμό και ξέρουν πως πρέπει και κείνοι να κάνουν το ίδιο όποτε χρειαστεί.

- Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται κάποια άρθρα στον αστικό Τύπο στην Ελλάδα και διεθνώς σχετικά με το Βιετνάμ, που λένε ότι σήμερα οι Αμερικανοί προσπαθούν να κερδίσουν με οικονομικά μέσα τον πόλεμο που έχασαν, όταν χρησιμοποίησαν τα στρατιωτικά. Ποιο είναι το δικό σου σχόλιο πάνω σε αυτό;

- Οσα και αν λέει ο αστικός Τύπος η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει: Οι Αμερικανοί ηττήθηκαν στο Βιετνάμ. Η χώρα μου διατηρεί το σοσιαλιστικό της χαρακτήρα και ολοένα παλεύει, για να διευρύνει αυτά που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα.

Πάντως, σήμερα το Βιετνάμ, για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομία του είναι αναγκασμένο να αναπτύσσει ορισμένους τομείς της οικονομίας σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και να επιζητά οικονομικές συνεργασίες με καπιταλιστικές χώρες. Ωστόσο, ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης της κοινωνίας δεν αμφισβητείται.

- Η ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη επηρέασε και τη χώρα σας;

- Ναι. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν υπήρχε στενή συνεργασία με τις σοσιαλιστικές χώρες και με την ανατροπή τους το Βιετνάμ αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα, καθώς στο παρελθόν δεχόταν πολύπλευρη στήριξη απ' το σοσιαλιστικό μπλοκ, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Σήμερα, προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τα νέα καθεστώτα αυτών των χωρών μόνο που γνωρίζουμε ότι τώρα πια έχουμε να κάνουμε με καπιταλιστικές χώρες.

Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι βλέποντας την πορεία που ακολουθεί το παγκόσμιο κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα, το οποίο έχει αρχίσει να γνωρίζει και πάλι άνοδο και θα γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη. Οταν βγαίνω από τη χώρα μου και επισκέπτομαι άλλες χώρες και βλέπω νεολαίες, όπως την ΚΝΕ, να παλεύουν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού πιστεύω ότι τα οράματα όλων των προοδευτικών πολιτών του κόσμου θα εκπληρωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ