Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΟΛΟΣ
Συλλαλητήριο σκοπιμοτήτων

Ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Σε εύλογες απορίες και ερωτηματικά για τις υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες οδηγεί η εντελώς ξαφνική και χωρίς καμιά προσυνεννόηση, ακόμη και με το Νομαρχιακό Συμβούλιο του οποίου προϊσταται, απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας, Π. Σκοτινιώτη, να καλέσει σε συλλαλητήριο τους εργαζόμενους του Βόλου, αύριο Δευτέρα. Στην απόφαση αυτή, αναφέρεται και η ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας, η οποία σημειώνει τα παρακάτω:

"Ο Νομός Μαγνησίας και οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής, που εδώ και πολλά χρόνια ασκείται στη χώρα μας, καθώς επίσης και των επιλογών της ΕΕ και των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Η υπανάπτυξη, η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, τα εξελισσόμενα σχέδια για την Υγεία, την Παιδεία κ.ά. δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά κινούνται σχεδιασμένα στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, στο ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλουν η ληστρική παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η ασύδοτη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου και οι περιβόητοι νόμοι της ελεύθερης αγοράς.

Ετσι, τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως του Νοσοκομείου ή των σχολών του ΕΝ, δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη κατάσταση και, πολύ περισσότερο, δε λύνονται αποσπασματικά και με τη λογική της διαχείρισης του κοινωνικο-πολιτικού και οικονομικού συστήματος που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, δηλαδή του καπιταλισμού. Για παράδειγμα, το πρόβλημα της συνεχούς χρηματοδότησης για τη συντομότερη αποπεράτωση του Νοσοκομείου δεν αντιμετωπίζεται με τη λογική της διαχείρισης και της ενσωμάτωσης στα σχέδια εκείνων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Το ίδιο ισχύει και για τις σχολές ΕΝ, αν αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, μακριά από την κατάσταση που η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έχουν επιβάλει στο χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η απόφαση, λοιπόν, του νομάρχη Μαγνησίας και μετέπειτα του ΝΣ (όπως αυτή πάρθηκε) δημιουργεί εύλογα και πολλά ερωτηματικά. Είναι γνωστό ότι οι παραπάνω (νομάρχης και πλειοψηφία του ΝΣ) έχουν από καιρό πάρει οριστικό "διαζύγιο" με κάθε έννοια αγωνιστικής διάθεσης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Μπροστά στα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαγνησία, πριν δύο μήνες ακριβώς, είχαν επιλέξει τον άχαρο ρόλο του χειροκροτητή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις και δε χάνουν καμία ευκαιρία να παρουσιάσουν σαν φιλολαϊκό το πρόσωπο της κυβέρνησης, ενώ άλλες φορές έρχονται σε διάσταση με τις αγωνιστικές διαθέσεις κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Την ίδια ώρα που η συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού συνεχίζεται και η ανεργία καλπάζει στο νομό, υιοθετούν της κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και προωθούν τα Τοπικά Σύμφωνα της απάτης και της δουλοπρέπειας, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο.

Ακόμα και σήμερα για τα ζητήματα που προβάλλονται για το συλλαλητήριο προσωποποιούν την ευθύνη σε κάποιους "κακούς" υπουργούς, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ, παράλληλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της ματαίωσης του συλλαλητηρίου, εκλιπαρώντας για κάποια "θετική" δήλωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αλλωστε, ο ίδιος ο τρόπος που πάρθηκε η απόφαση και το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, αντικειμενικά, υπονομεύουν το ίδιο το συλλαλητήριο και τη δυναμική του.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, χωρίς να παραβλέπει τη σοβαρότητα των όποιων τοπικών και λαϊκών προβλημάτων, θεωρεί ότι ο αποσπασματικός χαρακτήρας αντιμετώπισής τους, περιπλέκει τα πράγματα και εγκυμονεί κινδύνους για μια αποτελεσματικότερη παρέμβαση για την επίλυσή τους.

Τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του νομού, χρειάζεται να γίνουν αντικείμενο πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που θα είναι σωστά προσανατολισμένο, σε ταξική κατεύθυνση, θα αντιμετωπίζουν κατάματα τα αίτια και τους υπεύθυνους.

Μπροστά στη γενική επίθεση που δέχονται κατακτήσεις δεκαετιών, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να οργανώσουν και να μονιμοποιήσουν την πάλη τους, να προωθήσουν τη συσπείρωση και την ενότητα δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι κομμουνιστές της Μαγνησίας, όχι μόνο θα πρωτοστατήσουν, αλλά θα δώσουν και όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να μην περάσουν τα αναχρονιστικά σχέδια κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ