Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα στην πηγή των προβλημάτων

Η πολυμέτωπη ιδεολογική επίθεση που έχει εξαπολύσει η άρχουσα τάξη και οι σύμμαχοί της και η αντίσταση σ' αυτήν, ήταν το αντικείμενο του τρίτου μέρους της παρέμβασης της Αλ. Παπαρήγα στο Συνέδριο. Χαρακτηριστικά τα παρακάτω αποσπάσματα:

Για το σοσιαλισμό

"Υπερασπιζόμαστε, είπε, την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος του 20ού αιώνα. Αντιπαλεύουμε το μηδενισμό και τη λαθολογία".

"Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι για μεγάλο τμήμα της νεολαίας πρόκειται για κάτι το άγνωστο, άρα και χωρίς ενδιαφέρον, ενώ για ένα άλλο τμήμα της νεολαίας η εικόνα για το σοσιαλισμό έχει διαμορφωθεί μέσα από τους τόνους λάσπης που ρίχτηκαν από αντικομμουνιστές και πρώην κομμουνιστές. Εμείς πρέπει να το θέσουμε στη νεολαία, με επιμονή, χωρίς φόβο. Δεν αποφεύγουμε τη συζήτηση, την επιδιώκουμε".

Μας αφορούν όλα

Αμέσως μετά, η Α. Παπαρήγα, έκανε ειδική αναφορά στη σχέση ανάμεσα σ' αυτά που εμφανίζονται απο ορισμένους ως ένας περιορισμένος κύκλος προβλημάτων και το σύνολο των προβλημάτων και δικαιωμάτων της νεολαίας.

"Γιατί η ΚΝΕ, είπε, παλεύει κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, για το λαϊκό αθλητισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, για τον πολιτισμό και την προοδευτική δημιουργία, τον τρόπο χρήσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών".

"Ορισμένοι σύντροφοι, συνέχισε, υπογράμμισαν ότι η ΚΝΕ πρέπει πιο σοβαρά να ασχοληθεί με θέματα αθλητισμού, ναρκωτικών, πολιτισμού, οικολογίας, αφού είναι θέματα που συγκινούν και τραβούν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων. Είναι, επίσης, πεποίθηση ότι η ΚΝΕ πρέπει να παρέμβει ενεργητικά στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και της χρήσης - αξιοποίησής τους.

Νιώθω την ανάγκη να κάνω μια μικρή κριτική στον τρόπο που εξετάζεται αυτή η αναγκαιότητα.

Πριν μερικά χρόνια (πριν ξεσπάσει η κρίση του Κόμματος που μεταφέρθηκε στην ΚΝΕ) είχε ξεκινήσει μια άγονη, αλλά και με σκοπιμότητα συζήτηση, για το αν η ΚΝΕ πρέπει να ασχολείται σε πρώτο πλάνο με τα εργασιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα της νεολαίας ή να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα των ενδιαφερόντων και των "χόμπι" της νεολαίας. Αποδείχτηκε ότι αυτή η συζήτηση είχε άλλο στόχο, την αλλοίωση του χαρακτήρα της ΚΝΕ, την αλλοίωση ιδεολογικών θέσεών της που πατάνε στην κοσμοθεωρία μας, στην πείρα της πάλης του Κόμματος και ολόκληρου του εργατικού κινήματος.

Η θεωρία μας, η πολιτική του Κόμματός μας άλλο πράγμα υπογραμμίζει: Οτι όλα τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο λαός μας, η εργατική τάξη και οι άλλοι εργαζόμενοι, πηγάζουν από τον τρόπο παραγωγής, από το ποιος έχει την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, από το ποιος ασκεί την πολιτική εξουσία. Είναι άλλο πράγμα να εξηγείς στη νεολαία την πηγή των προβλημάτων της, που σε τελευταία ανάλυση οφείλονται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και άλλο πράγμα να περιορίζεσαι μόνο σε έναν κύκλο προβλημάτων π. χ. εργασιακά και εκπαιδευτικά και μάλιστα να μη δίνεις σημασία στο σύνολο των προβλημάτων και δικαιωμάτων της νεολαίας που είναι πολύ περισσότερα και μάλιστα έχουν την τάση να διευρύνονται.

Η ΚΝΕ οφείλει να βλέπει το σύνολο των αναγκών του νέου ανθρώπου, τα εργασιακά και εκπαιδευτικά, τα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, τον ελεύθερο χρόνο της, τη χρήση των νέων τεχνολογιών κλπ. Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν ταξικό χαρακτήρα, πολιτική ουσία και περιεχόμενο.

Αρα η απασχόληση της ΚΝΕ με τα θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, των νέων τεχνολογιών, δεν πρέπει να κατανοείται σαν ένα μέσο για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον της νεολαίας. Δεν είναι ένα "κόλπο" και τρικ επικοινωνιακό για να αποκτήσουμε μια καλή εικόνα και φήμη και να πάμε με τα "νερά" της νεολαίας, αλλά ανάγκη, σκοπός, υποχρέωση, αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτικού μας αγώνα".

Η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες

"Αρκετοί σύντροφοι υπογράμμισαν ότι οι αιτίες που οδηγούν στη διάδοση της ναρκομανίας, της ψυχολογικής και σωματικής εξάρτησης, μπορούν να χτυπηθούν στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Ναι αυτή η θέση είναι σωστή, όμως δεν είναι επαρκής και προπάντων δεν είναι ολοκληρωμένη, δεν απαντάει στο επείγον πρόβλημα να υψωθεί φράγμα στη μάστιγα. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι η σοσιαλιστική κοινωνία οικοδομείται πάνω σε μια κοινωνία που κληροδοτεί ο καπιταλισμός. Οι συνήθειες, οι αντιλήψεις και ο εθισμός δεν καταργούνται την άλλη μέρα, όταν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα έχουν κατακτήσει την εξουσία. Αρα οι συνέπειες της ναρκομανίας θα είναι ορατές και στη νέα κοινωνία.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι μια νεολαία με αμβλυμένη συνείδηση στο θέμα των ναρκωτικών, ανεξάρτητα αν παίρνει ή δεν παίρνει, αν έχει υποστεί εθισμό ή όχι, είναι πρόβλημα καθεαυτό. Γιατί μια τέτοια νεολαία δεν μπορεί, ή δυσκολεύεται αφάνταστα, να υιοθετήσει την ιδέα της πολιτικής σύγκρουσης με τη σημερινή κατάσταση. Αρα το θέμα είναι επείγον, η προβολή της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της προσπάθειας να υπάρξει πιο έντονη δράση και παρέμβαση ΣΗΜΕΡΑ.

Η ΚΝΕ πρέπει να καταγραφεί στη συνείδηση της νεολαίας σαν η πρώτη και βασική πολιτική νεολαιίστικη οργάνωση που έχει κάνει ένα είδος όρκου ζωής να αντιπαλέψει και τη διάδοση των ναρκωτικών, αλλά και την ιδεολογία που οδηγεί στην εξάρτηση και την ψευτοφυγή από τα προβλήματα.

Καμία ανοχή, κανένας συμβιβασμός με την ιδεολογία που θρέφει αυτό το φαινόμενο.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η πολιτική της συναίνεσης, ο αντικομμουνισμός, το γκρέμισμα αξιών που γίνεται σήμερα μεθοδικά από την κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι εξίσου ζημιογόνα με το εμπόριο των ναρκωτικών. Η αστική ιδεολογία με τις σημερινές της αποχρώσεις, από τον ακραίο εθνικισμό ως το αυτοαποκαλούμενο ανανεωτικό - εκσυγχρονιστικό αριστερό ρεύμα (που ρίχνει στο πυρ το εξώτερον το αγωνιστικό παρελθόν και την ταξική πάλη), τροφοδοτεί εξ αντικειμένου με αρκετό νερό το μύλο της χρήσης των ναρκωτικών. Η πάλη κατά της εξάρτησης, σωματικής, ψυχολογικής, πνευματικής, είναι ένα μέτωπο δράσης κατ' εξοχήν πολιτικό σήμερα, που από τη φύση του όμως απαιτεί μεγάλη πολυμορφία παρέμβασης. Αξίζει τον κόπο όλα τα όργανα της ΚΝΕ να αφιερώσουν συνεδριάσεις, συζητήσεις, συσκέψεις με νεολαίους και αρμόδιους φορείς, ώστε να φωτίσουν ολόπλευρα και σε βάθος τον τρόπο παρέμβασης στο καίριο αυτό ζήτημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά(2019-07-24 00:00:00.0)
Την Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση στον Περισσό(2011-03-11 00:00:00.0)
Αντίσταση στην υποθήκευση του μέλλοντος(2000-06-27 00:00:00.0)
Αγώνας για τη ζωή κόντρα σε κάθε ναρκο-υποταγή(1998-04-04 00:00:00.0)
"Δράση μέσα στη νεολαία"(1995-02-02 00:00:00.0)
ΔΕΝ είναι προτάσεις υπευθυνότητας(1995-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ