Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Αυτή η γενιά θα σηκώσει την κόκκινη σημαία"
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ
  • Η ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης του Συνεδρίου και του νέου Καταστατικού της ΚΝΕ, την εκλογή του νέου ΚΣ της Οργάνωσης και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Το κλείσιμο της συζήτησης έγινε από τον γραμματέα του απερχόμενου ΚΣ, Νίκο Σοφιανό.Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα την ομιλία που έκανε χτες το πρωί στο Συνέδριο η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

"Συντρόφισσες, σύντροφοι

Είναι φανερό ότι η ΚΝΕ, το καμάρι και η ελπίδα του ΚΚΕ, είναι σε σωστό και ανοδικό δρόμο. Αρχίζει πια να διαμορφώνει τη δική της πείρα, βγαλμένη από τους αγώνες, την πιο ανοιχτή πολιτική δράση σε σχέση με το παρελθόν. Εγινε ένα σημαντικό άνοιγμα από το προηγούμενο Συνέδριο. Αυτό φαίνεται σήμερα. Η ΚΝΕ τώρα πια πατάει πιο καλά στην πραγματικότητα, γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα της νεολαίας, την ψυχολογία της, τις αντιφάσεις της.Το πιο ουσιαστικό ζήτημα της αντεπίθεσης

Το σύνθημα της αντεπίθεσης, που πολύ και σωστά ακούστηκε στο Συνέδριο, έχει πολλές πλευρές και πτυχές. Αν αυτή τη στιγμή με ρωτήσετε ποια πλευρά αυτού του συνθήματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, θα απαντήσω ότι για την ΚΝΕ αντεπίθεση σημαίνει να κατακτήσει την ικανότητα να ανοιχτεί πλατιά στη νεολαία, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες που οι οικογένειές τους ανήκουν στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα. Να εμπιστευτεί περισσότερο τον εαυτό της σαν ΚΝΕ και να δει ότι έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει διάθεση σύγκρουσης με την πολιτική των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που θίγουν τα δικαιώματά της.

Πολλοί ομιλητές υπογράμμισαν ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στην ψυχολογία και στη διάθεση πολλών νέων ανθρώπων. Είπατε ότι η ελληνική νεολαία δεν έχει στο σύνολό της χειραγωγηθεί, παρά τη συστηματική πλύση εγκεφάλου που δέχεται από καλοστημένους μηχανισμούς. Οτι υπάρχουν υπόγεια ρεύματα μέσα στη νεολαία, που πρέπει να βγουν στην επιφάνεια και να πάρουν μια αγωνιστική μορφή.

Αν είναι έτσι τα πράγματα, και σαφώς είναι έτσι, τότε πρέπει να καταπολεμήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα κάθε πνεύμα ατολμίας και δισταγμού στο άνοιγμα της ΚΝΕ προς τη νεολαία.

Οταν λέμε παλεύουμε για ΚΝΕ μαζική, δεν εννοούμε αποκλειστικά τις στρατολογίες, που έτσι και αλλιώς είναι ένας δείκτης της επιρροής και της δύναμής της. Αναφερόμαστε ταυτόχρονα στην κατάκτηση της ικανότητας να συνδέεται και να συγχωνεύεται η ΚΝΕ με τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Δε χρησιμοποιώ τη λέξη συγχώνευση τυχαία, είναι μια λέξη που πολλές φορές την έχουμε διαβάσει σε κείμενα και υποδείξεις του Λένιν. Τη χρησιμοποιούσε συνήθως όταν αναφερόταν στο ρόλο της επαναστατικής πρωτοπορίας. Η σύνδεση με τη νεολαία και η συγχώνευση μαζί της, όχι μόνο δεν απειλεί τον πρωτοποριακό, επαναστατικό χαρακτήρα της ΚΝΕ, όχι μόνο δεν κινδυνεύει να νοθεύσει τη φυσιογνωμία της, αλλά εξασφαλίζει πρόσθετες αποδείξεις ότι η ιδεολογία μας είναι επιστημονική, η πολιτική μας ορθή. Μην ξεχνάτε ότι μια από τις πηγές της ανάπτυξης παρεκκλίσεων δεξιού ή "αριστερού" χαρακτήρα στο κομμουνιστικό κίνημα ήταν η απόσπαση από την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες που υποφέρουν.

Επόμενα εκεί που διαπιστώνεται ατολμία και δισταγμός να ανοιχτούμε, πρέπει να αναζητηθούν οι υποκειμενικές αιτίες και να καταπολεμηθούν χωρίς ταλάντευση. Αν λόγου χάρη διστάζουμε γιατί δε γνωρίζουμε καλά τις θέσεις και τις προτάσεις μας, αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας, υπάρχει λύση: Να τις μάθουμε, να τις καταλάβουμε.

Αν η ατολμία οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης στη νεολαία, τότε κάνουμε μεγάλο λάθος. Μπορούμε να το καταλάβουμε μόνο αν αναπτύξουμε δεσμούς μαζί της. Η πείρα του Κόμματος είναι πολύτιμη. Οταν με τόλμη, παρρησία, με επιμονή και υπομονή ανοίγουμε μεγάλα ζητήματα στο λαό, κόντρα στο ρεύμα, όταν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες δράσης, τότε σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις διαπιστώνουμε ότι οι δυσκολίες είναι τουλάχιστον λιγότερες από αυτές που φανταζόμαστε ή λογαριάζαμε ότι θα συναντήσουμε.

Αν η ατολμία οφείλεται στην άποψη ότι καλύτερα "λίγοι και καλοί", σίγουρα κάνουμε σοβαρό πολιτικό λάθος. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε απορρίπτουμε τη βασική μας θέση, ότι τα πράγματα αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν με τη συνειδητή πολιτική παρέμβαση και δράση του Κόμματος.

Ας προσέξουμε πιο πολύ μια σωστή επισήμανση που έγινε από το βήμα του Συνεδρίου, ότι ορισμένοι σύντροφοι βγάζουν συμπεράσματα μέσα από την περιορισμένη ατομική τους εμπειρία, άρα βλέπουν τα πράγματα υποκειμενικά δηλαδή κολοβά ή αντεστραμμένα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ