Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενωμένοι θα νικήσουμε

Η Ρίκε Κάρλσον, εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας, πιστεύει ότι η έγκαιρη πληροφόρηση για τις ευθύνες και της συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι ζήτημα πρωταρχικό

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΝΕ; - Είναι ωραίο να βλέπεις ένα τόσο καλό συνέδριο, τόσο καλά προετοιμασμένο. Η κουβέντα που γίνεται είναι πολύ καλή. Οι ομιλητές δείχνουν αισιόδοξοι για τη συνέχεια του αγώνα, ενώ η αυτοκριτική των μελών της Οργάνωσης βοηθά πάρα πολύ σε αυτό. Είναι πολύ θετικό το συνέδριο και σίγουρα διαγράφει ένα πολύ καλό μέλλον για την ΚΝΕ.

- Η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΝΕ να συμμετάσχει στο Συνέδριό της. Εχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπει την ΚΝΕ;

- Με την ΚΝΕ δε συναντιόμαστε πρώτη φορά. Εχουμε δει κι από άλλες συναντήσεις που είχαμε με την ΚΝΕ ότι είναι πολλά εκείνα που μας ενώνουν και η παρουσία μας στο 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ είχε μπει ανάμεσα στις προτεραιότητές μας. Αλλωστε είναι πολύ καλές οι σχέσεις του κόμματός μας με το ΚΚΕ.

- Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσής σας γι' αυτή την περίοδο; - Πρώτα από όλα να συμβάλουμε ώστε η νεολαία πέσει με ορμή σε έναν αγώνα ενάντια στο Μάαστριχτ με προοπτική την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το διάστημα οργανώνουμε κάποιες πρωτοβουλίες ενόψει της Διακυβερνητικής συνδιάσκεψης που γίνεται αυτό το καλοκαίρι στην Ολλανδία.

- Στην Ελλάδα αναπτύσσεται από τα άλλα κόμματα μια φιλολογία ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ισοδυναμεί με απομονωτισμό. Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει άλλος δρόμος;

- Σίγουρα δεν είναι μονόδρομος να είναι μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν είναι στην ΕΕ. Από τη στιγμή που μια χώρα έχει δική της παραγωγή μπορεί να πουλήσει σε κάποια άλλη χώρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας που δεν είναι στην ΕΕ και έχει ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής. Από την άλλη πλευρά μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά αν δει τα παραδείγματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας που πρόσφατα μπήκαν στην ΕΕ και έχουν μια πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Και μην ξεχνάμε φυσικά την Κούβα που, αν και απομονωμένη για χρόνια από ένα εμπάργκο, εντούτοις καταφέρνει και στέκεται γιατί πάντα υπάρχει το διεθνές εμπόριο.

- Βιώνει σήμερα ο λαός της Δανίας τις επιπτώσεις από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

- Οι επιπτώσεις ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, στο θέμα της ανεργίας, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Επιπλέον βλέπουμε ότι το Κοινοβούλιο έχει χάσει την αρμοδιότητά του στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού από τη στιγμή που είμαστε μέσα στην ΕΕ όλα καθορίζονται στις Βρυξέλλες.

- Πιστεύετε ότι οι λαοί χάνουν την ανεξαρτησία τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

- Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ δεν παίζει και πολύ ρόλο ποιος είναι κυβέρνηση στα πλαίσια του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος, καθώς η πραγματική εξουσία ασκείται πλέον από τα μονοπώλια. Σε αυτό επιστρατεύουν μια σειρά μεθόδων για τον έλεγχο των συνειδήσεων, όπως για παράδειγμα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το ERASMUS, που τα παρουσιάζουν ως παροχές. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για κάποια παροχή, ούτε για κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, από πολύ παλιά μπορούσε κάποιος Δανός να σπουδάσει στην Ελλάδα.

Ο πραγματικός στόχος των κέντρων εξουσίας είναι να σπουδάζουν οι νέοι μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να μπορούν έτσι να ελέγχουν το είδος της - ας την πούμε - "μόρφωσης" που παίρνουν οι νέοι, ώστε να δημιουργήσουν εργάτες και επιστήμονες που θα τους μετακινούν στις χώρες της ΕΕ όποτε και όπου θέλουν. Παράλληλα, θέλουν να αξιοποιήσουν τους νέους στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται η εκπαίδευση.

- Προκύπτει από όσα είπατε ότι είναι προς το συμφέρον των λαών να αντιπαλέψουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πώς πιστεύετε ότι θα πετύχει αυτός ο αγώνας;

- Χρειάζεται πρώτα από όλα να μάθουν οι λαοί τι σημαίνει Μάαστριχτ, τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, δεν υπάρχει ούτε ένα γραφείο όπου μπορεί να πάρει κανείς πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως υπάρχει στη Δανία. Φαίνεται ότι πληροφόρηση υπάρχει πολύ αργά, όταν έρθει μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία να αναλάβει μεγάλα έργα, όταν εμφανιστεί ένας νόμος που χτυπά τους αγρότες ή τους οδηγούς. Πιστεύω ότι η έγκαιρη πληροφόρηση για τις ευθύνες και της συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι ζήτημα πρωταρχικό.

- Δηλαδή, είστε πεπεισμένοι ότι αν ο κόσμος γνώριζε τι σημαίνει Μάαστριχτ και ΕΕ θα αντιδρούσε;

- Φυσικά. Το είδαμε άλλωστε στις μεγάλες απεργίες που έγιναν στη Γαλλία, στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις. Ο λαός όμως δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι θέμα που αφορά μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά τους πάντες. Γι' αυτό δεν παλεύει ενωμένος. Σε αυτό ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών, που με υποσχέσεις (κυρίως προεκλογικές) προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, με τις τελευταίες εκλογές, όπου αν έβαζαν το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προεκλογική ατζέντα, θα έχαναν τις εκλογές ή θα μετέφεραν τις εκλογές πριν τη Διακυβερνητική.

- Πώς βλέπετε το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα;

- Τα τελευταία επτά χρόνια ψάχναμε τους "παλιούς μας φίλους" που εμφανίζονται τώρα με καινούρια ονόματα, επιδιώκοντας να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όταν τελικά βρεθήκαμε, συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά ζητήματα και αυτό οφείλεται στο ότι το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού είναι πια τόσο άσχημο και ξεκάθαρο και είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Είναι λοιπόν εύκολο να συμφωνήσουμε σε κάποια θέματα.

Χρειάζεται δουλιά. Και αν δουλέψουμε θα έρθουν οι καλές μέρες που θα έχουμε το "πάνω χέρι" και οι αντιδράσεις της νεολαίες δε θα εγκλωβίζονται στα στείρα ιδεολογήματα. Αρκεί να είμαστε εμείς σωστοί.

- Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους της Ελλάδας;

- Να ακολουθήσουν το σύνθημα του συνεδρίου της ΚΝΕ: "Νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό". Θα ακολουθήσουν πολύ καλές εξελίξεις. Και σίγουρα θα βοηθήσει κι εμάς στον αγώνα μας στη Δανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ