Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκανε πίσω ο Τζουμάκας για τις αποζημιώσεις

Με νεότερη απόφασή του εξαιρεί τους διωκόμενους για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις αγρότες από αυτούς που δε δικαιούνται αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγροτών και τη γενική κατακραυγή, ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, υποχρεώθηκε τελικά να πάρει πίσω την απόφαση για τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, για τις καταστροφές στις καλλιέργειες τους, των χιλιάδων αγροτών και των μελών των οικογενειών τους που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Χτες, με νεότερη απόφασή του ορίζει πως η συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις δεν αποτελεί λόγο εξαίρεσης από το πρόγραμμα αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, με την τελευταία απόφαση - με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη εκδικητική για τους αγωνιστές αγρότες απόφασή του - και σχετικά με τα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους δίωξη για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που δε δικαιούνται ενισχύσεις ή αποζημιώσεις για τις καταστροφές, εξαιρούνται οι αγρότες που οι διώξεις τους σχετίζονται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι "στην κατηγορία των αδικημάτων (του κοινού ποινικού δικαίου) δε συμπεριλαμβάνονται αυτά που σχετίζονται με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ακόμα καταργείται και η σχετική διάταξη της προηγούμενης απόφασης, με την οποία, στη βάση "της συλλογικής ευθύνης" αποκλείονταν και οι συγγενείς των διωκομένων! Ετσι, προβλέπεται πως "ο ή η σύζυγος των διωκόμενων για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου (και φυσικά και των αγροτών που διώκονται) δύνανται να κριθούν δικαιούχοι εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις που τίθενται".

Βεβαίως, και με τη νεότερη απόφαση η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή όλων των διατάξεων που προβλεπόταν και με την προηγούμενη απόφαση για αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις πολλών κατηγοριών αγροτών, ανάλογα με τα εισοδήματα και το χρόνο απασχόλησης τους στην αγροτική εκμετάλλευση όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, τους οποίους ο Στ. Τζουμάκας πλαστογράφησε στην πραγματικότητα επεκτείνοντας, αυθαίρετα, τους περιορισμούς σε βάρος των διωκόμενους αγροτών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Με την ίδια τη διορθωτική - τροποποιητική απόφασή του ο υπουργός ομολογεί, ουσιαστικά, την επιχειρηθείσα απάτη σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, ενώ έμμεσα επιβεβαιώνει τον βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος είχε υποδείξει πως είναι αναγκαία η τροποποίηση της σχετικής απόφασης για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των διωκόμενων αγροτών στις αποζημιώσεις. Να σημειωθεί πως όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την αποκάλυψη της επιχειρούμενης απάτης, ο Στ. Τζουμάκας όχι μόνον ισχυριζόταν πως δεν "τρέχει τίποτα", αλλά και επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, προσπαθώντας να αποδώσει τον όλο θόρυβο σε σκοπιμότητες του ΚΚΕ που αποκάλυψε το πρόβλημα. Τώρα, διαψεύδει ο ίδιος τον εαυτό του...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ