Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι "αναταράξεις" συνεχίζονται

Η "κίνηση των 32" προκαλεί κυβερνητικά προβλήματα, ενώ παράλληλα το κλίμα "σύγκρουσης" διαπλέκεται, με σενάρια περί παραιτήσεων, πιέσεων και εμπλοκής ξένων πρεσβειών

Οι "αναταράξεις" στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίζονται μετά την επιστολή των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά. Το κλίμα "σύγκρουσης" που καλλιεργείται είναι ευδιάκριτο, καθώς:

Πρώτον,συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται κατηγορηματικοί όσον αφορά την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Δεύτερον,μέλη της "κίνησης των 32" τονίζουν ότι οι απόψεις τους έχουν διπλάσια και τριπλάσια απήχηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Τρίτον,πληροφορίες κάνουν λόγο για κινήσεις "αντιπερισπασμού" της κυβέρνησης, με στόχο να διασπάσει τους βουλευτές, δίνοντας ταυτόχρονα την εικόνα ότι "φρενάρει" τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Τέταρτον,άλλες πληροφορίες φέρουν τους αντιδρώντες να έχουν διαμηνήσει το κείμενο της επιστολής, ταυτοχρόνως με την αποστολή του στον πρωθυπουργό, στις πρεσβείες των "εταίρων" και "συμμάχων" στην Αθήνα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, χτες, και εν μέσω πλήθους δηλώσεων για το θέμα που προέκυψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο Γερ. Αρσένης, αναγκάζονταν να προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, με αφορμή δημοσιεύματα περί παραίτησης του δεύτερου. Ο πρώτος επίσης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν "σημιτικοί" και "αντισημιτικοί" στο ΠΑΣΟΚ, αν και δημοσίως, πλέον, οι "32" κατηγορούνται για... "αντισημιτισμό" από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Πιέζουμε "μέσα" και... "έξω"!

Οπως έλεγαν προς το "Ρ" μέλη των "32", το κυβερνητικό "ναι" προς την ολλανδική προεδρεία, για συγκρότηση της ελληνοτουρκικής επιτροπής, συνιστά "το πρώτο βήμα" προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ωστόσο, από άλλες πλευρές της "κίνησης των 32", τονιζόταν ότι η δύναμή τους ξεπερνά τους 60 βουλευτές και, υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση "δε θα τα βγάλει πέρα". Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι "η πίεση των "32" δεν είναι μόνο προς την κυβέρνηση, αφού το κείμενο έχει αποσταλεί σε όλες τις κυβερνήσεις" των εταίρων και "συμμάχων", ώστε να γίνει σαφής σε όλους η "αποφασιστικότητα" των βουλευτών!

Ο "Ρ",επιδιώκοντας να διασταυρώσει την παραπάνω πληροφορία, αφού την έθεσε υπόψη σε άλλο μέλος της "κίνησης", έλαβε την απάντηση: "Δεν το επιβεβαιώνω, δεν το γνωρίζω, αλλά δεν το αποκλείω" να έχει σταλεί στις ξένες πρεσβείες η επιστολή, πριν δημοσιοποιηθεί... ενώ τρίτο μέλος δήλωσε άγνοια.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι εκ των "32" υποστήριζαν πως στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει την εντύπωση πως θέτει "σφιχτούς όρους" προς την Αγκυρα. Δεν απέκλειαν, επίσης, "αλλαγές στην ηγεσία του ΥΠΕΞ", σημειώνοντας ότι δεν εννοούν αποχώρηση του Θ. Πάγκαλου,αλλά του Γ. Παπανδρέου,αφού θεωρούν ότι ο πρώτος νιώθει να "βλάπτεται" από τον προσανατολισμό των εξελίξεων. Οσο για τους κυβερνητικούς "αντιπερισπασμούς", ανέφεραν ότι οι διαφωνίες των "32" στο Σκοπιανό δεν τους εμποδίζει να διατηρήσουν ενιαία στάση στα ελληνοτουρκικά, ενώ ανέφεραν ότι ήδη υπάρχουν "ψίθυροι" περί υπουργοποίησης μερικών από τους υπογράφοντες.

"Αρμοδιότητα" του Αρσένη η παιδεία...

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας,ερωτώμενος για τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Γερ. Αρσένη να απειλεί με παραίτηση, ουσιαστικά τον κάλεσε να ασχοληθεί με τα θέματα της αρμοδιότητάς του... "Το θέμα που υπάρχει με τον κ. Αρσένη είναι το θέμα που αφορά την ελληνική παιδεία",ήταν η απάντηση του Δ. Ρέππα, πριν επιχειρήσει να διασκεδάσει τα λεγόμενά του, συμπληρώνοντας ότι η ανακοίνωση του ίδιου του Γερ. Αρσένη δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες. Ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Ρέππα έγιναν αφότου προηγήθηκε συνομιλία του με τον Γερ. Αρσένη. Στην ανακοίνωσή του, δε, ο υπουργός Παιδείας, που όπως σημείωνε χτες ο "Ρ" θεωρεί "υγιή" την "κίνηση των 32", ανέφερε ότι "τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για καλλιέργεια φημών" και πως "αναμένει να γίνει πλήρης ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα",επιφυλασσόμενος αργότερα για δημόσια σχόλια. Οσο για την αντίδραση Ρέππα, συνεργάτες του τη χαρακτήριζαν "ήπια"...

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org